Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/05/2012

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον σύλλογο ασφαλισμένων του ομίλου ΑΣΠΙΣ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, συναντήθηκε με τον Σύλλογο Ασφαλισμένων του ομίλου ΑΣΠΙΣ, αποτελούμενη από την πρόεδρο κα. Κ. Σιδέρη, την κα Κ. Σκενδέρη, τον κ. Π. Βουτσά και τον κ. Γ. Σουρτζη.

Κατά την συνάντηση έγινε ουσιαστική και λεπτομερής συζήτηση, αντηλλάγησαν απόψεις και πληροφορίες και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά  διαπιστώθηκε ότι μέχρι σήμερα η πολιτεία, είτε λόγω ασαφειών και αδυναμιών του νομικού πλαισίου είτε λόγω έλλειψης ουσιαστικού ενδιαφέροντος, είτε και κυρίως λόγω εξυπηρέτησης συμφερόντων, δεν βοήθησε προκειμένου να βρεθεί  λύση, τόσο στο θέμα της αναδοχής των συμβολαίων από άλλες ασφαλιστικές εταιρίες, όσο και στο θέμα της αποζημίωσης των δικαιούχων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις  εντός και εκτός Βουλής και αντιμετωπίζει  πάντα με ουσιαστικό ενδιαφέρον τα αγωνιώδη προβλήματα των χιλιάδων ασφαλισμένων του ομίλου ΑΣΠΙΣ. Στα πλαίσια αυτά οι εκπρόσωποι του συλλόγου ασφαλισμένων συμφώνησαν με προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι οποίες, μεταξύ άλλων και με βάση τη γενική κατεύθυνση για την ικανοποίηση των ασφαλισμένων, περιλαμβάνουν και τις παρακάτω ενέργειες:

1)      Να εξετασθεί το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας λήξης της περιόδου εξεύρεσης αναδόχων για τα συμβόλαια και πέραν της 31/5/2012

2)      Σε αντίθετη περίπτωση αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση να εξετάσει την δυνατότητα αναστολής της περιόδου εκκαθάρισης που ξεκινά από 1/6/2012  με παράλληλη ουσιαστική  προσπάθεια για την επιτυχία της διαδικασίας αναδοχής.

3)      Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό ή αποτύχει η διαδικασία αναδοχής να ληφθούν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα (και όχι μετά από πολυετείς διαδικασίες) να ικανοποιηθούν οι ασφαλισμένοι. Ενδεικτικά αναφέρονται μέτρα που πρέπει να αποβλέπουν στην ακύρωση των άσκοπων καθυστερήσεων, λόγω επανάληψης ελέγχων και συλλογής στοιχείων από τον εκκαθαριστή,  όταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια τα στοιχεία και οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τους επόπτες εκκαθάρισης και χαρτοφυλακίου Ζωής. Επίσης μέτρα που θα προβλέπουν την ταχύτατη διεξαγωγή των δικαστικών διαδικασιών που επιλύουν διαφορές ασφαλισμένων-εκκαθάρισης κλπ.

4)      Να γίνουν οι ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις από την πολιτεία για την εξασφάλιση της δανειοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής προκειμένου να έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Ταυτόχρονα να διερευνηθούν και εναλλακτικοί  τρόποι χρηματοδότησής του (π.χ. μέσω του Συνεγγυητικού ταμείου των τραπεζών κλπ)

5)      Να ληφθούν  οι αναγκαίες αποφάσεις και να γίνουν με ευθύνη του Δημοσίου οι απαραίτητοι σχεδιασμοί, προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα και αποδοτικότερα η περιουσία των υπό εκκαθάριση εταιριών, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση από την εκμετάλλευσή τους και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την τμηματική ικανοποίηση των υποχρεώσεων προς τους ασφαλισμένους .

6)      Να γίνουν, εφόσον είναι αναγκαίες, οι απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου να υλοποιηθεί από την εκκαθάριση η διαδικασία τμηματικών καταβολών των οφειλομένων προς τους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση και από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται στο Κοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,  πάντα σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, θα παλεύει για την εφαρμογή μέτρων και προτάσεων στην κατεύθυνση της δίκαιης και γρήγορης επίλυσης του προβλήματος. Ταυτόχρονα  θα αγωνιστεί  για την λήψη όλων εκείνων των μέτρων που δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στην ασφαλιστική αγορά.

To Γραφείο Τύπου