Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/08/2001

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Αποκαλύψεις τουΣυλλόγου Εργαζομένων της ΕθνικήςΣτατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με τα ψευδήκαι ανακριβή στοιχεία για την ανεργία πουπαρουσιάστηκαν από την ΕΣΥΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις θέσεις του ΣΥΝ για το θέμα που ανέκυψε μετά τις επιβεβαιωμένες αποκαλύψεις του Συλλόγου σχετικά με τα ψευδή και ανακριβή στοιχεία για την ανεργία που παρουσιάστηκαν από την ΕΣΥΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

Συναντηθήκαμε με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας. Αφορμή της συνάντησής μας ήταν αυτά που προέκυψαν από την αποκάλυψη ότι τα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο ως προς την ανεργία στην Ελλάδα το 2000 δεν ανταποκρινόντουσαν στην πραγματικότητα.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι πολύ σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Αναιρεί βασικές αρχές λειτουργίας μιας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που είναι η διαφάνεια, η ταχύτητα, η φερεγγυότητα, η ακρίβεια και η αξιοπιστία των δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας. Και προσφέρεται με έναν τρόπο ανορθόδοξο για την εξυπηρέτηση είτε επιθυμιών είτε επιχειρημάτων σκοπιμότητας από πλευράς της κυβερνητικής πολιτικής.

Εμείς θέλουμε μια Στατιστική Υπηρεσία του κράτους και όχι μια Στατιστική Υπηρεσία των εκάστοτε κυβερνήσεων. Θέλουμε μια Στατιστική Υπηρεσία η οποία να είναι δημόσια Υπηρεσία και να μην εξαρτάται από τις διαθέσεις, τις επιθυμίες ή τις σκοπιμότητες του οιουδήποτε επικεφαλής ή του οιουδήποτε υπουργού. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο διότι μας εκθέτει και διεθνώς. Αυτά τα οποία συμβαίνουν δεν παρατηρούνται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, επειδή η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου για την μετατροπή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υπό τον απόλυτο έλεγχο του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, θεωρούμε ότι αυτό το σχέδιο νόμου ουσιαστικά θεσμοποιεί την κηδεμόνευση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας όπως θα ήθελαν ενδεχομένως οι εκάστοτε κυβερνητικές πλειοψηφίες. Δεν συμφωνούμε, λοιπόν, με το να χειραγωγεί τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποιαδήποτε κυβερνητική σκοπιμότητα. Και επειδή το θέμα είναι θέμα πολιτικής ουσίας και πολιτικής ευθύνης, και το ανέδειξε ο ΣΥΝ και θα το αναδείξουμε στη συνέχεια ζητώντας από όλους επιτέλους να υπάρχει πολιτική ευθύνη στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων προβλημάτων που έχουν σχέση με τη δημοκρατική αυτογνωσία του λαού, της κοινωνίας, των πολιτικών δυνάμεων

Ενημερωθήκαμε από το Προεδρείο, ακούσαμε τις απόψεις όλες. Θα επαναλάβουμε τη συνάντησή μας και την ανταλλαγή απόψεων και ενόψει προετοιμασίας για το σχέδιο νόμου, που έχει υποβάλει η κυβέρνηση, αλλά και προκειμένου να αξιολογήσουμε από κοινού τα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα για το θέμα της ανορθόδοξης τακτικής που οδηγεί στην εμφάνιση ως δεδομένων στοιχείων ανύπαρκτων στοιχείων. Είναι σοβαρότατο θέμα.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου