Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/06/2012

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/EKM, Αλέξη Τσίπρα με τον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης, Χρήστο Κορτζίδη - Ομιλίες

ΧΡ. ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ: .. Είναι  και η ημέρα του περιβάλλοντος σήμερα και νομίζω ότι το βασικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, πέρα από άλλα ζητήματα είναι σε σχέση με το χώρο εδώ του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού, που είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν όχι μόνο την περιοχή μας αλλά και γενικότερα όλους τους πολίτες της Αθήνας.

Πρέπει βέβαια να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  ανέκαθεν στήριζε και βοηθούσε, και σε κεντρικό επίπεδο και σε πολιτικό επίπεδο, όλε τις προσπάθειες, τις θέσεις μας, τις κινητοποιήσεις που κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για το χώρο αυτό.

Αντίθετα, απέναντί μας είχαμε πάντοτε και έχουμε ακόμα την τρόικα, τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, τα κόμματα  που κυβέρνησαν τη χώρα μας μέχρι σήμερα, που στην κυριολεξία έχουν βγάλει στο σφυρί για ξεπούλημα όχι μόνο αυτή τη σημαντική δημόσια περιουσία που είναι το αεροδρόμιο και η παραλία του Ελληνικού,  αλλά γενικότερα τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο πλούτο.  Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα από καλύτερη θέση να μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και γιατί όχι, να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο, έτσι ώστε αυτός ο χώρος να παραμείνει δημόσια περιουσία, να είναι ανοιχτή η προοπτική του για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, κυρίως πρασίνου, με πολιτιστικές, αθλητικέ ς και άλλες κοινωφελείς χρήσεις στο χώρο αυτό και γενικότερα στο θέμα της δημόσιας περιουσίας, η οποία πρέπει να ανήκει και να τη διαφεντεύει ο ελληνικός λαός.

Αυτά είχα να πω εισαγωγικά και με πολύ χαρά θα ακούσουμε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρα.

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη καθώς και όλους και όλες που βρίσκεστε σήμερα εδώ, μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού, ενεργούς πολίτες που δεν σας συναντάμε σήμερα για πρώτη φορά εδώ, αλλά έχουμε συναντηθεί σε σημαντικούς αγώνες κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς, καθώς και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Σήμερα συμβολικά, ημέρα του περιβάλλοντος, βρισκόμαστε σ΄ έναν δήμο όπου οι πολίτες του αλλά και η αυτοδιοίκηση έχουν δώσει σημαντικούς αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής από μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα, σ΄ έναν δήμο όπου οι δημότες του έχουν αγωνιστεί προκειμένου η μεγάλη αυτή τεράστια έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου και ανάπτυξης, ένας σημαντικός τόπος ανάδειξης της ποιότητας ζωής για όλο το Λεκανοπέδιο και να μην παραχωρηθεί στα κερδοσκοπικά συμφέροντα, προκειμένου να τσιμεντοποιήσουν και τον χώρο του αεροδρομίου, αλλά και την παράλια περιοχή, τον αιγιαλό, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις που για πολλές δεκαετίες αποτελούν πόλο έλξης νέων ανθρώπων απ΄ όλο το Λεκανοπέδιο και ίσως έναν από τους λίγους χώρους μαζικής άθλησης που έχουν απομείνει.

Όλα όσα συνέβησαν στον ευρύτερο δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού και ιδιαίτερα όσον αφορά το φιλέτο αυτό, τον μεγάλο αυτό χώρο του αεροδρομίου, αποτελούν μια μικρογραφία της περιβαλλοντοκτόνου πολιτικής που ακολουθήθηκε σε όλη την Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα τα δυόμισι τελευταία χρόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Παπακωνσταντίνου  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε την ψήφο του ελληνικού λαού και έγινε κυβέρνηση με το σύνθημα πράσινη ανάπτυξη. Πολύ σύντομα η πράσινη ανάπτυξη μετατράπηκε σε μαύρη λεηλασία των φυσικών πόρων  και των ανθρώπινων αντοχών. Με το fast track και άλλες παρόμοιες ρυθμίσεις κατήργησαν τους δημόσιους μηχανισμούς ελέγχου, έδωσαν γη και ύδωρ στους εθνικούς εργολάβους και τους πολυεθνικούς κερδοσκόπους. Φρόντισαν την πλήρη εκποίηση της δημόσιας γης και περιουσίας, της ενέργειας, του νερού, των αιγιαλών, την πλήρη τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επέβαλαν στις τοπικές κοινωνίες επενδύσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον, αποκλείοντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις πιο βιώσιμες εναλλακτικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Το μνημονιακό μοντέλο της δήθεν ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής πρέπει να ανατραπεί. Εμείς θεωρούμε ότι το δίλημμα ανάπτυξη ή περιβάλλον είναι ένα ψευδές δίλημμα κι ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για ανάπτυξη μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος, για θέσεις εργασίας μέσα από τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Ιδιαίτερα δε σε τομείς που μπορεί να γίνουν ανταγωνιστικοί στην ελληνική οικονομία , ο πρωτογενής τομέας, η αγροτοκτηνοτροφική οικονομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο βιώσιμος τουρισμός.

Υπ΄ αυτή την έννοια θα θέλαμε τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά σήμερα ημέρα περιβάλλοντος εδώ από έναν δήμο με ενεργούς πολίτες και ενεργή τοπική αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή των αγώνων πάντα να αναλάβουμε δημόσια την ευθύνη και να εγγυηθούμε ότι ως κυβέρνηση με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση, την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και την περιβαλλοντική προστασία, δεσμευόμαστε να καταργήσουμε το πλέγμα των περιβαλλοντοκτόνων ρυθμίσεων των τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων και να ανοίξουμε εναλλακτικούς δρόμους ανάπτυξης με επίκεντρο το περιβάλλον ως πολύτιμο πόρο και πηγή ευημερίας για την κοινωνία και πάντα με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Γιατί η ποιότητα ζωής και η προστασία των περιβαλλοντικών πόρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των αναγκών του καθενός και της καθεμιάς.

Ο δήμος του Ελληνικού και οι πολίτες του αποτελούν για μας ένα μοντέλο. Ένα μοντέλο αυτοδιαχείρισης, κινηματικής συλλογικής δράσης και διεκδίκησης.

Θα ήθελα να πω ότι αυτό το καλοκαίρι το παράδειγμα της ανακατάληψης του δημόσιου χώρου από τα μεγάλα συμφέροντα των παραλιών, το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις πλαζ και τις παραλίες για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και τους επισκέπτες μας, και τους μετανάστες και τους τουρίστες, θα πρέπει να διεκδικηθεί με πρότυπο τη διεκδίκηση που έγινε εδώ πριν από πέντε χρόνια. Θα πρέπει να γίνει πρότυπο. Και βεβαίως μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν έχει μπροστάρηδες τους ίδιους τους πολίτες να διεκδικούν. Εάν οι πολίτες είναι μπροστάρηδες και διεκδικούν, μια κυβέρνηση μπορεί να τους δώσει θεσμικές δυνατότητες και διευκολύνσεις να έχουν νικηφόρους αγώνες.

Υπ΄ αυτή την έννοια για πρώτη φορά στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε ένα ενδιαφέρον πείραμα. Το πείραμα της συγκυβέρνησης μιας  παράταξης με το λαό που θα διεκδικεί, με το λαϊκό κίνημα.

Εμείς έχουμε σαν στόχο να γίνουμε υποδοχείς των αιτημάτων και των διεκδικήσεων προκειμένου να διευκολύνουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις να έχουν ευτυχές αποτέλεσμα, να διευκολύνουμε τους αγώνες να είναι νικηφόροι. Όμως κανένας αγώνας δεν κερδίζεται αν δεν πραγματοποιηθεί.

Θα πρέπει λοιπόν το παράδειγμα του Ελληνικού και της Αργυρούπολης να γίνει παράδειγμα για τις τοπικές κοινωνίες, παράδειγμα διεκδίκησης, παράδειγμα αγώνα κι εμείς να εγγυηθούμε ότι αυτούς τους αγώνες θα τους βοηθήσουμε να είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι. Και άρα αυτό το καλοκαίρι να ανακαταλάβουμε το δημόσιο χώρο. Να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή σε όλη τη χώρα δημόσιας παραλίας που θα καταλαμβάνεται από ιδιωτικά συμφέροντα. Γιατί το δικαίωμα στην πρόσβαση στο δημόσιο χώρο είναι αναφαίρετο και δεν μπορεί κανείς να το στερήσει από τον ελληνικό λαό.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι για μας οι μελέτες, η γνώση, οι επιστημονικές αναλύσεις των πανεπιστημίων της χώρας μας και ιδιαίτερα του ΕΜΠ, των επιστημονικών φορέων ευρύτερα αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Ελληνικό το χώρο του παλιού αεροδρομίου η μελέτη του ΕΜΠ είναι ένας μπούσουλας, είναι μια πυξίδα με την οποία θα πορευτούμε, είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο θα αξιοποιήσουμε, γιατί πιστεύουμε στη δυνατότητα των ερευνητικών φορέων, και ιδιαίτερα των ελληνικών πανεπιστημίων, να παράγουν αποτελεσματικό έργο, το οποίο θα είναι και χρήσιμο στην πράξη, όχι μόνο στη θεωρία. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μελέτη, ενδεχομένως θα υπάρχουν και προσθήκες, αλλά θα αξιοποιήσουμε αυτή τη μελέτη ως βάση για τον τρόπο με τον οποίον θα θελήσουμε να αξιοποιήσουμε, με τη βοήθεια φυσικά του τοπικού κινήματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, έναν χώρο που μπορεί να αποτελέσει πνεύμονα ζωής για το Λεκανοπέδιο.

Θέλουμε με ευκαιρία της σημερινής συνάντησης να ξεκαθαρίσουμε ότι βασικός στόχος μιας κυβέρνησης αριστεράς με σαφή οικολογική οπτική θα είναι να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Έχουμε όμως πλήρη επίγνωση πως η κατάληψη κυβερνητικών θώκων δεν σημαίνει και κατάληψη της εξουσίας. Άρα έχουμε πλήρη επίγνωση ότι και ως κυβέρνηση της αριστερά ς και της οικολογίας θα χρειαστούμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στους αγώνες, θα χρειαστούμε τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα στην πρώτη γραμμή  να υποστηρίζουν τις δικές μας κυβερνητικές πρωτοβουλίες για μεγάλες συγκρούσεις με τα μεγάλα συμφέροντα. Και υπ΄ αυτή την έννοια η δυνατότητα να ακυρώσουμε βεβαίως τους νόμους, ιδιαίτερα τον 4062 του 2012 του μνημονίου που αφορά την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου, είναι μια κυβερνητική επιλογή, η ευτυχής κατάληξη όμως αυτής της πρωτοβουλίας συναρτάται απολύτως και με τη δυναμική παρουσία των τοπικών κοινωνιών, των ενεργών πολιτών στην πρώτη γραμμή για να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα, το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής, απέναντι στα συμφέροντα των ισχυρών. Θα είναι μια διαρκής μάχη. Δεν θα είναι μια μάχη μιας ημέρας ή μιας στιγμής, θα είναι ένας αγώνας διαρκής. Έχουμε όμως την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι αυτόν τον διαρκή αγώνα θα τον κερδίσουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και γιατί έχουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μέσα από τους αγώνες του, να στηρίζει αυτή την προοπτική.

 Σας ευχαριστούμε πολύ.