Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/08/2001

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με την Τριμελή Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου για το θέμα των ταυτοτήτων

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ευρωβουλευτής και Ολγα Ζαχαριάδου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, συναντήθηκαν σήμερα με την Τριμελή Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου για το θέμα των ταυτοτήτων από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Δημητριάδος Ιγνάτιος και Καισαριανής Δανιήλ, Μαζί τους ήταν και ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Πατέρας Θεολόγος.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Είδαμε την τριμελή αντιπροσωπεία της Ιεραρχίας και συζητήσαμε μαζί τους. Είχαμε μια ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση για τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει.

Για το θέμα των ταυτοτήτων μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μίλησε με τη φωνή της ελληνικής δημοκρατίας και μίλησε για όλα.

Θέλω να τονίσω ότι ο Συνασπισμός εξ αρχής έχει με ευθύ λόγο αντιμετωπίσει το θέμα. Δεν μίλησε ποτέ σε ήχο πλάγιο. Γι αυτό κι έχουμε καθαρές σχέσεις με όλους και μπορούμε να μιλάμε με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Και προς την κοινωνία και προς τη διοίκηση της Ιεραρχίας.

΄Εχουμε ζητήσει όπως γνωρίζετε, με συνέπεια έχουμε υποστηρίξει και επιμένουμε να προτάσσουμε την λύση του προβλήματος των σχέσεων κράτους και εκκλησίας. Το μείζον θέμα είναι η διάκριση των ρόλων κράτους και εκκλησίας. Αυτή είναι η πραγματική διαρθρωτική αλλαγή, η οποία και θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν πιο γνήσιες και πιο ειλικρινείς σχέσεις γύρω από όλα τα ζητήματα.

΄Οσο αυτό το θέμα δεν αντιμετωπίζεται, θα λειτουργεί ως θερμοκήπιο εντάσεων και τριβών.

Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι στο εσωτερικό της χώρας η ελληνική κοινωνία αλλά και έξω από μας ο κόσμος ολόκληρος βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα ηθικά διλήμματα και με ανοιχτά κοινωνικά προβλήματα. Να αντιμετωπίσουμε ως χώρα τα μεγάλα προβλήματα της ζωής μας, τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και να βγάλουν όλοι τα συμπεράσματά τους για να μην παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς.

Η ελληνική δημοκρατία είναι μία δημοκρατία που πρέπει να λειτουργεί στη βάση της δημοκρατικής νομιμότητας με απόλυτο σεβασμό όλων στη συγκρότηση και ανάπτυξη των θεσμών. Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν πάνω από την αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας και της δημοκρατικής δομής της ελληνικής πολιτείας να μπει τίποτα. Καμιά σκοπιμότητα και καμιά διαδικασία.

Και επιβάλλεται και από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνει σαφές, αλλά και από την πλευρά όλων των άλλων να γίνει επίσης σαφές ότι με ζητήματα που σχετίζονται με την μορφή της πολιτείας, με τη λειτουργία των θεσμών, με τον σεβασμό των αποφάσεων των συντεταγμένων αρχών, δεν χρειάζεται να παίζει κανένας παιχνίδια σκοπιμότητας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου