Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
31/08/2001

Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του ρατσισμού

Με την ευκαιρία της έναρξης σήμερα στο Ντέρμπαν της Ν.Αφρικής της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο ΣΥΝ χαιρετίζει την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού, καθώς και το παράλληλο Φόρουμ εκατοντάδων αντιρατσιστικών κινημάτων και μη-κυβερνητικών οργανώσεων που συνέρχονται στην Νότια Αφρική, χώρα-σύμβολο του αγώνα για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και απαρτχάϊντ.

Παρά την προσπάθεια ορισμένων ισχυρών χωρών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, να περιορίσουν το αντικείμενο της Διάσκεψης, τα θέματα που θα συζητηθούν στο Ντέρμπαν αναδεικνύουν το πολυδιάστατο του προβλήματος του ρατσισμού σήμερα, τις αιτίες και τις πηγές του, που βρίσκονται στις μεγάλες κοινωνικές και διεθνείς ανισότητες, που αναπαράγονται και διευρύνονται από την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Πρέπει να επισημανθεί, ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση του ρατσισμού σήμερα, είναι άμεσα συνυφασμένος με την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, την αντιμετώπιση των νέων μορφών δουλεμπορίου με θύματα παιδιά και γυναίκες (που ανθεί και στην περιοχή μας), την καταπολέμηση της εθνικιστικής, της θρησκευτικής και κάθε μορφής μισαλλοδοξία.

Η Διάσκεψη του Ντέρμπαν φέρνει πολλές χώρες της Ευρώπης αντιμέτωπες με το αίτημα της ανάληψης των ευθυνών τους για το αποικιοκρατικό τους παρελθόν. Η ανταπόκριση στο αίτημα αυτό αποτελεί προϋπόθεση για νέες σχέσεις της ΕΕ με τον Τρίτο κόσμο, μακριά από τις αντιλήψεις για "Ευρώπη-φρούριο" και υπέρ ενός ενεργητικού ρόλου της, για την γεφύρωση του εκρηκτικού χάσματος Βορρά-Νότου. Σ’αυτή την κατεύθυνση πρέπει και μπορεί να συμβάλλει και η Ελλάδα, αλλά δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά από το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καθόλου ενημερώσει τη Βουλή και τον Ελληνικό λαό για τις θέσεις που θα υποστηρίξει στο Ντέρμπαν.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου