Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/06/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1


-          Να ξεκινήσουμε με αυτή την περίεργη κόντρα που ξέσπασε χθες μεταξύ της Συγγρού και της Κουμουνδούρου για τον κ. Αμυρά που φέρεται σε βίντεο να ζητά από τους πολίτες να κάνουν αντάρτικο να προμηθευτούν όπλα, κλπ…Η ΝΔ τονίζει ότι ο κ. Αμυράς είναι δικό σας στέλεχος και τον είχατε κατεβάσει στην Ά Αθήνας και μετά τον αποσύρατε. Συνέβη κάτι τέτοιο;

Νομίζω ότι αυτό δείχνει την απόλυτη αυτογελοιοποίηση της ΝΔ και δεν πρόκειται για μια κόντρα πολιτική σαν κι αυτές που πρέπει να γίνονται ανάμεσα σε πολιτικά αντίπαλους χώρους. Είναι τραγικό, μια βδομάδα πριν από τις πιο κρίσιμες εκλογές μετά το ΄74 και σε μια στιγμή που κυριολεκτικά φλέγεται ολόκληρη η Ευρώπη, η ΝΔ να επιλέγει φαιδρότητες, λασπολογίες, επικίνδυνα ψεύδη τα οποία ουσιαστικά δεν δείχνουν τίποτε άλλο πέρα από τον πανικό της, αλλά κυρίως θέλουν να συγκαλύψουν την απόλυτη προσήλωσή της – είναι το μόνο σταθερό σημείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πολιτική παρουσία της ΝΔ – στην εφαρμογή του Μνημονίου.

-          Μιλάτε για λασπολογία και ψεύδη..Δηλαδή δεν ήταν στα ψηφοδέλτιά σας;

Συγγνώμη, αλλά δεν γνωρίζετε ποιοι είναι οι υποψήφιοι από την ʽΑ περιφέρεια Αθήνας; Και δεν είναι κρυφό. Εκατομμύρια κόσμου πήρε τα ψηφοδέλτια και δεν υπήρχε το όνομα του κ. Αμυρά. Όταν κάποιος αυπροτείνεται και έστω για λίγες ώρες αυτοπροσδιορίζεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος ένας πολιτικός χώρος αυτές τις αστειότητες του καθενός να τις λαμβάνει σοβαρά; Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτό το τριπάκι της ΝΔ η οποία λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για τον ένοπλο αγώνα, δεν καταγγέλλει το αντάρτικο πόλης». Αλίμονο, όποιος περίεργος και ιδιότυπος τύπος εμφανίζεται και αυτοπροσδιορίζεται ως υποψήφιος και για μερικές ώρες αποτελεί μια σκέψη, αυτό να αποτελεί ανάγκη για να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά που του καταμαρτυρεί η ΝΔ. Ο κ. Αμυράς έχει πάρει συνέντευξη από τον κ Κρανιδιώτη και από διάφορα στελέχη από όλο τον πολιτικό κόσμο και κυκλοφορούσε με ένα μαγνητοφωνάκι στην πλατεία Συντάγματος σε αυτές τις ανεπανάληπτες κινητοποιήσεις των 40 ημερών που ονομάστηκαν Κίνημα των Αγανακτισμένων, έχει δώσει αρκετός κόσμος συνέντευξη στον ίδιο και δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά κανένα έγκλημα το οποίο οφείλει ένας σοβαρός πολιτικός χώρος να απαντά σʼ αυτές τις επικίνδυνες αηδίες που θυμίζουν νοοτροπίες άλλων εποχών από τη ΝΔ και παίρνουν τη σκυτάλη από τον Παγκαλισμό  γιατί αυτά τα ακούγαμε δυο χρόνια από τον κ. Πάγκαλο.

-          Όταν κάποιος μιλάει για λασπολογία και ψεύδη και η αρχική καταγγελία είναι ανυπόστατη..Για κάποιες ώρες πράγματι ήταν το πρόσωπο αυτό στα ψηφοδέλτια..

Αυτό σας λέω. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι για λίγες ώρες, αλλά εφάπαξ. Δεν υπήρξε ποτέ ως υποψήφιος. Υποψήφιος σημαίνει ότι τυπώνεται το ψηφοδέλτιο, ανακηρύσσεται από τον Άρειο Πάγο και είναι υποψήφιος. Το αν αυτή τη στιγμή υπήρχε ως πρόταση υποψηφιότητας είναι άλλο πράγμα από το να είναι υποψήφιος.

-          Και πως βρέθηκε στις επίσημες λίστες ορισμένων site;

Προτάθηκε από κάποιους και όταν εσείς οι δημοσιογράφοι ζητάτε διάφορα ονόματα τα οποία ενδεχομένως να είναι υποψήφιοι και σας δίνουν από τους 40 υποψηφίους στην Β΄ Αθηνών 10 ονόματα και υπάρχουν 10 ενδεικτικές προτάσεις αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί αποτελούν τις τελικές υποψηφιότητες. Για να το κλείσουμε το θέμα πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα. Πολύ πιο σοβαρό είναι όταν ακούω τον κ. Ψωμιάδη να λέει τώρα, με βάση και αυτή τη φρικαλέα εικόνα που είδαμε από τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, να λέει ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα αδελφό πολιτικό κόμμα της ΝΔ και δεν είναι αντίπαλός μας. Αυτό είναι πολιτική.

-          Τώρα μεταχειρίζεστε με το ίδιο τρόπο αυτό που καταγγείλατε. 

Γιατί είναι ίδια; Ο κ. Ψωμιάδης έχει αναλάβει υπεύθυνος της προεκλογικής παρουσίας και προπαγάνδας της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα. Ναι ή όχι; Απαντήστε μου εσείς ως δημοσιογράφος. Το γνωρίζετε αυτό;

-          Είναι υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία στο Βορρά. Είναι αλήθεια.

Μπράβο. Ο κ. Ψωμιάδης έκανε αυτή τη δήλωση και είπε ότι είναι αδελφή δύναμη η Χρυσή Αυγή έναντι της ΝΔ; Ναι ή όχι; Πείτε μου εσείς ως δημοσιογράφος.

-          Για να πιαστώ από αυτό το οποίο είπατε γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι οι δημοσιογράφοι δεν απαντούν σε ερωτήματα. Είναι αλήθεια πως αυτή η τεχνητή πόλωση που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των δυο παλαιών κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνεται με άλλα κόμματα.

Όχι από εμάς. Κοιτάξτε να δείτε ποια είναι η προεκλογική παρουσία της ΝΔ όλο αυτό το διάστημα. Τι έχει πει. Έχει πει κάτι για την Ευρώπη; Θέλει να αλλάξει κάτι στην Ευρώπη; Πείτε ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ για την Ευρώπη; Είναι ικανοποιημένη αυτή τη στιγμή από αυτό το κυρίαρχο μοντέλο που υπάρχει; Φαίνεται ότι είναι και το κρύβει. Και καταφεύγει σε πράγματα τα οποία όχι απλώς είναι επικίνδυνα και φέρνουν διχασμούς παλαιότερων εποχών, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με τις παραδόσεις της καραμανλικής ΝΔ που ήταν μια δύναμη που προσπαθούσε να ενώσει τον κόσμο.

-          Συμμερίζεσθε εσείς την άποψη του προέδρου της ΝΔ πως δραχμή σημαίνει θάνατος.

Η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί μαθηματικά στη δραχμή και στην αποκοπή της χώρας από την ευρωζώνη και την Ευρώπη. Και το συγκεκριμένο σχέδιο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αλλά και ως πολιτική αντίληψη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που υπερασπίζεται και προωθεί η κ. Μέρκελ συνολικά στην Ευρώπη. Αψευδής μαρτυρία του τι συμβαίνει σήμερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία μεθαύριο ίσως και στη Γαλλία. Αν συνεχιστεί ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός με τα αντικοινωνικά προγράμματα λιτότητας, η Ευρώπη θα διαλυθεί στα εξόν συνετέθη και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αυτό αφορά μια συγκεκριμένη ιδεολογική πολιτική πλατφόρμα και ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα ακραία νεοφιλελεύθερο το οποίο έχει κλείσει τον κύκλο του και πρέπει να το υπερβούμε.  

-          Ποιες θα είναι οι κινήσεις τις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές;

Να επαναφέρουμε τη συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα. Σε αυτά που είναι αναγκαία και για να γυρίσει ο τόπος σελίδα και για να ανακοπεί αυτή η πορεία προς την ολοκληρωτική καταστροφή έτσι όπως προδιαγράφεται αν συνεχιστεί να εφαρμόζεται η πολιτική του μνημονίου και να μιλήσουμε συνολικά για έναν αναγκαίο επανασχεδιασμό για την Ευρώπη.

-          Και τις ώρες που ακολουθήσουν μετά τις εκλογές δηλ αν έρθετε πρώτοι ή δεύτεροι; Τι θα κάνετε αν έρθετε πρώτο κόμμα; Με ποιους θα προσπαθήσετε να δημιουργήσετε συμμαχίες και να ενώσετε τις δυνάμεις σας ώστε να κυβερνήσετε;

Με εκείνες τις δυνάμεις που  μπορεί να αποτελέσει κοινό πολιτικό τόπο η ανατροπή, η ακύρωση της πολιτική του Μνημονίου. Και αυτές οι δυνάμεις είναι η Δημοκρατική Αριστερά και το ΚΚΕ. Το αρνούνται με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, αλλά θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα τους θέσει υπό των ευθυνών τους.

-          Έχετε διάθεση να νερώσετε το κρασί σας;

Όταν κάποιος κυβερνά με κάποιους άλλους προφανώς αναζητεί τα κοινά σημεία και επανατοποθετείται. Δεν υπερασπίζεται το πρόγραμμά του στο ακέραιο και 100%, αλλά αυτό που δεν θέλουμε είναι να ξενερώσουμε την πολιτική μας, να την κάνουμε άνευρη, να χαθεί το βασικό μήνυμα το οποίο έστειλε η ελληνική κοινωνία και είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής του μνημονίου. Σʼ αυτό πρέπει να είμαστε κάθετοι.

-          Έχω ακούσει πολλές φορές τον κ. Τσίπρα να λέει πως ξέρουμε καλά πως όλοι όσοι μας ακολούθησαν και θα μας ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα δεν είναι υποχρεωτικά αριστεροί και δεν έχουν αλλάξει υποχρεωτικά ιδεολογία. Αυτό σημαίνει ότι αν έρθετε πρώτη δύναμη και σχηματίσετε κυβέρνηση υπάρχουν πράγματα τα οποία πρεσβεύετε χρόνια τα οποία ωστόσο δεν θα τα βάλετε στο τραπέζι και δεν θα τα βάλετε προς εφαρμογή;

Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα περιέχονται στο πρόγραμμά μας. Και το πρόγραμμά μας αυτή τη στιγμή ανταποκρίνεται πράγματι -και είναι σωστή η επισήμανση που κάνατε στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας- και αποτελεί την πολιτική έκφραση των αγωνιών και αναζητήσεων ανθρώπων  που προέρχονται απʼ όλο το πολιτικό φάσμα. Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν υπερβεί τις παλαιού τύπου κομματικές περιχαρακώσεις άνθρωποι οι οποίοι που προέρχονταν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και είδαν να διαψεύδονται οικτρά, είδαν τη ζωή τους κυριολεκτικά να διαλύεται από την πολιτική που ακολούθησαν αυτά τα δυο κόμματα. Προφανώς, η συνάντηση με όλο αυτό τον κόσμο είναι στη βάση των πραγματικών τους προβλημάτων και αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε και μας δείχνουν μια φοβερή εμπιστοσύνη και διαμορφώνεται μια συσπείρωση νέου τύπου με έναν πρωτόγνωρο κοινωνικό ριζοσπαστισμό ο οποίος αναδεικνύεται από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς λοιπόν θέλουμε να εκφράσουμε.

To Γραφείο Τύπου