Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/09/2001

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

Με τα σημερινά συγκλονιστικά γεγονότα ο 21ος αιώνας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα εφιαλτικό σκηνικό. Πρόκειται για παγκόσμια τραγωδία.

Η καταδίκη τρομοκρατικών ενεργειών που παράγουν τέτοια αποτελέσματα είναι απερίφραστη. Είναι απίστευτη η τραγωδία ενός λαού όπως ο αμερικανικός που πλήττεται αυτή τη στιγμή. Τα αισθήματα είναι κοινά σε όλο τον κόσμο. Αισθήματα οδύνης και αλληλεγγύης. Κοντά στους ανθρώπους που χάνονται, θύματα είναι οι εγγυήσεις της δημοκρατίας, οι αξίες του πολιτισμού, η ειρήνη.

Πίσω από τις ενέργειες αυτές δρουν δυνάμεις που θέλουν να δυσφημίσουν τους δημοκρατικούς αγώνες των λαών και των πολιτών.

Ελπίζω η τραγωδία αυτή να μην γίνει αφορμή για να στηθεί μια νέα ψυχροπολεμική δαιμονοποίηση και διαίρεση ολόκληρου του πλανήτη.

Αυτός ο κόσμος της αντιπαράθεσης, της αντιπαλότητας και της εχθρότητας έδειξε τα όριά του. Ο ολοκληρωτισμός της βίας είναι ο σύγχρονος φασισμός που πρέπει να χτυπηθεί. Το πρόβλημα που αναδεικνύεται σήμερα, αναδεικνύει ταυτόχρονα την οικουμενική διάσταση για ειρήνη και συνεργασία.

Τα φλεγόμενα κτίρια που κατέρρεαν θύμιζαν εικόνες από τον πόλεμο. Στον Κόλπο και στο Κόσοβο.

Οι απειλές κατά της ανθρωπότητας εγείρουν συνειδήσεις και καλούν σε δημοκρατική εγρήγορση.

Πρέπει να αναδειχθεί ο ΟΗΕ σε πραγματικό κέντρο ειρήνης, συνύπαρξης και αποτελεσματικής σταθερότητας και πρέπει να εξασφαλίσουμε για τον 21ο αιώνα το ανθρώπινο πρόσωπο με ειρήνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Κύριε Πρόεδρε σήμερα φαίνεται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης το έλλειμμα. Ελπίζω η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανταλλαγής απόψεων και της συνεννόησης. Εγώ ζητώ από την κυβέρνηση να μας ενημερώσει επισήμως και ζητώ πρωτοβουλίες οι οποίες πραγματικά να δώσουν τη δυνατότητα μιας σωστής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και μιας σωστής ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου