Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/09/2001

Οι νέες προκλήσεις της παγκόσμιας ασφάλειας στο κέντρο της προσοχής και δράσης της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς

Κοινή δήλωση καταδίκης "με τον πιο έντονο τρόπο" της πολλαπλής τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίζεται "παγκόσμια τραγωδία", ενέκριναν τα κόμματα του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, τα οποία αποτελούν την Προπαρασκευαστική Ομάδα για την προσεχή 21η Σύνοδο του Φόρουμ που θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας, στις 2,3 και 4 Νοεμβρίου 2001, με πρωτοβουλία του ΣΥΝ. Παράλληλα τα έξι κόμματα (Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, Ενωμένη Αριστερά Ισπανία, Λαίκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Δανίας και ΣΥΝ) εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τις ενδεχόμενες συνέπειες του τραγικού αυτού γεγονότος στην παγκόσμια ειρήνη, επισημαίνοντας ότι "κυριαρχεί ατμόσφαιρα πολέμου στον ορίζοντα" και τονίζοντας ότι "ο αναγκαίος εντοπισμός και η τιμωρία των ενόχων, δεν πρέπει να οδηγήσει στην κλιμάκωση της βίας, σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής, περιορισμούς των δημοκρατικών δικαιωμάτων και σε ένα νέος είδος ψυχρού πολέμου". Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζεται αντίθεση στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Στο φως των νέων εξελίξεων, τα κόμματα αποφάσισαν να εντάξουν στα θέματα της Διάσκεψης του Νοεμβρίου τις νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια σε συνάρτηση με τον ρόλο και το μέλλον της Ευρώπης, την παγκοσμιοποίηση και τα νέα κινήματα. Στις εργασίες θα κληθούν να πάρουν μέρος και οι Νεολαίας των κομμάτων του Φόρουμ, αλλά και ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Επίσης, αποφάσισαν να αναλάβουν κοινές δράσεις για την ειρήνη και τον αφοπλισμό στο επόμενο διάστημα. Ειδικότερα να στηρίξουν και να πάρουν μέρος στη διεθνή ημέρα δράσης κατά του πολέμου των άστρων που οργανώνει το Διεθνές Δίκτυο κατά της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, καθώς και στο Φόρουμ που θα γίνει στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2001, στη Νάπολη, με αφορμή την εκεί σύνοδο του ΝΑΤΟ.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης

Δήλωση για την πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ

Από την Προπαρασκευαστική Ομάδα της 21ης Συνόδου
του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς

Κατά την συνάντηση της στην Αθήνα, στις 14-15 Σεπτέμβρη 2001, η Προπαρασκευαστική Ομάδα της 21ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Αριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος Νορβηγίας, της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Δανίας και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ενέκρινε ομόφωνα την ακόλουθη δήλωση:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την φρικτή, πολλαπλή, τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων αθώων πολιτών και μεγάλη καταστροφή. Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας στον αμερικανικό λαό. Πρόκειται για παγκόσμια τραγωδία και για ισχυρό πλήγμα σε οικουμενικές ανθρώπινες αξίες.

Τέτοιες εγκληματικές πράξεις δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και να είναι ανεκτές με οποιονδήποτε τρόπο.

Ανησυχούμε έντονα για τις συνέπειες αυτής της επίθεσης για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Ηδη, κυριαρχεί ατμόσφαιρα πολέμου στον ορίζοντα. Η απαραίτητη έρευνα για τον εντοπισμό και την τιμωρία των ενόχων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πρέπει να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας, σε παραπέρα στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, σε περιορισμούς των δημοκρατικών δικαιωμάτων και σε ένα νέο είδος ψυχρού πολέμου. Δεν πρέπει να υποφέρουν και άλλοι αθώοι άνθρωποι.

Γι'αυτό, είμαστε αντίθετοι στην απόφαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτικές δράσεις οπουδήποτε στον κόσμο.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη της και όλες τις χώρες της Ευρώπης να συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης και να αποτρέψουν μια μονομερή πράξη αντιποίνων από την πλευρά των ΗΠΑ.

Η διεθνής κοινότητα ολόκληρη είναι τώρα υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις για την μελλοντική, διεθνή συνύπαρξη. Τα αριστερά κόμματα είναι έτοιμα να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στις αναζητήσεις για την δημιουργία μίας νέας δομής παγκόσμιας ασφάλειας και συνεργασίας.

Οι δυνάμεις της ειρήνης, της δημοκρατίας και της λογικής πρέπει να κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν πολιτικές και όχι στρατιωτικές λύσεις στα διεθνή προβλήματα. Να απαιτήσουν

απόρριψη της βίας και της τρομοκρατίας σαν μέσο άσκησης διεθνών σχέσεων ή λύσης πολιτικών ή κοινωνικών προβλημάτων

την εξάλειψη της αδικίας και των ανισοτήτων που τροφοδοτούν συγκρούσεις και φανατισμούς

την προώθηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού στις διεθνείς υποθέσεις.

Ειδικότερα, πρέπει να προωθήσουν έναν αναβαθμισμένο, εκδημοκρατισμένο και σύγχρονο ΟΗΕ, βασικό κέντρο και εγγυητή της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της καθολικής ασφάλειας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου