Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/09/2001

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Υπουργό Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Στέργιος Πιτσιόρλας, μέλος της Π.Γ. και Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Θεωρώ ότι είναι θετική η πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών να ενημερώσει τα κόμματα και να δώσει τη δυνατότητα να ακουστούν εκτιμήσεις από όλες τις πλευρές για σύνθετα προβλήματα, σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και ευθύνη.

Εκτιμάμε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των κομμάτων. Πέραν των συζητήσεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και σε επίπεδο αρχηγών, εκτιμάμε ότι η συνεννόηση και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κομμάτων θα συμβάλει με τον πιο δημιουργικό τρόπο στη διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης. Δεν θα αφήσει περιθώρια για κινδυνολογίες και δεν θα αφήσει επίσης έδαφος για σπασμωδικές ή και επιπόλαιες αντιδράσεις της στιγμής που διαμορφώνουν κακή εικόνα.

Θα επιμείνουμε από την πλευρά του ΣΥΝ στο να ζητάμε αυτή την ενημέρωση σε επίπεδο κορυφής και θα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται προκειμένου να ακούμε και να λέμε απόψεις.

Ο κ. Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα είναι συνεχώς στη διάθεσή μας για κάθε ενημέρωση και ο ίδιος θα πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο είναι αποσβολωμένη, είναι συγκλονισμένη και βαθιά προβληματισμένη γι αυτά τα οποία συνέβησαν στις 11 Σεπτεμβρίου, γι αυτά τα οποία διαδραματίζονται, γι αυτά τα οποία θα έχουν βάθος χρόνου.

Καμιά ιδεολογία, καμιά θρησκεία, καμιά πολιτική ή παραπολιτική θεώρηση, κανένας πολιτισμός δεν νομιμοποιεί την τρομοκρατία. Και από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν ιεροί πόλεμοι, δεν υπάρχουν μιλιταριστικοί ανθρωπισμοί, δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί βομβαρδισμοί. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να γίνει με έμφαση στις πολιτικές αρχών. Κι εκείνο το οποίο εμάς μας ενδιαφέρει είναι να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά εθνικά και διεθνή προβλήματα, τα ανοιχτά κοινωνικά προβλήματα, οι κοινωνικές αδικίες και ανισότητες να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και άμεσα, γιατί αυτές είναι οι εστίες, αυτά είναι τα αυγά του φιδιού που γεννοβολάνε φασισμούς και φονταμενταλισμούς. Αυτά τα προβλήματα είναι που κάνουν περιοχές του κόσμου να αιμορραγούν και να αναφλέγονται και να τροφοδοτούν συνθήκες οι οποίες διαμορφώνουν μια γενικότερη ανασφάλεια.

Είναι θέληση όλης της ανθρωπότητας οι πραγματικά υπαίτιοι, οι πραγματικά ένοχοι να δώσουν λόγο, έτσι όπως η διεθνής νομιμότητα επιβάλλει στο διεθνές δικαστήριο. Και απ΄ αυτή την άποψη, εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ διατυπώσαμε και στον κ. Υπουργό βασικές θέσεις αρχών και επιφυλάξεων. Κάτω από την τρομοκρατική πρόκληση και την αντιτρομοκρατική εκστρατεία, δεν θέλουμε να κυριαρχήσει στο διεθνές περιβάλλον ο νόμος του πολέμου. Ο νόμος των αντιποίνων. Ο νόμος του "ζωντανός ή νεκρός", κάθε ορατός και αόρατος κίνδυνος. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε στο εσωτερικό των χωρών και στο εσωτερικό της Ελλάδας σε δημοκρατία υπό αίρεση, σε δημοκρατία ακρωτηριασμένη. Δεν θέλουμε ο 21ος αιώνας να είναι ένας ακόμα αιώνας πολέμων, νέας βαρβαρότητας, ένας ακόμη αιώνας ο οποίος θα καταστρέψει τις δημοκρατικές κατακτήσεις των ανοιχτών κοινωνιών και θα μετατρέψει τις κοινωνίες σε κλειστές, έντρομες και ανασφαλείς κοινωνίες.

Θεωρούμε ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο προκειμένου να προτάξει στη νέα μορφή διεθνούς συνεργασίας, τις εγγυήσεις, τις πολιτικές και διπλωματικές εγγυήσεις ότι δεν θα οδηγηθούμε στην ανατροφοδότηση της βίας και στις πολεμικές επιδρομές. Θεωρούμε ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο. Η Ευρώπη μπορεί να είναι η φωνή της λογικής και της δημοκρατίας. Μπορεί να είναι η στάση του πολιτισμού, της ειρήνης και της ασφάλειας. Η Ευρώπη μπορεί πράγματι τούτη την ώρα να διαμορφώσει με πρωτοβουλίες ένα κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για το μέλλον.

Επίσης, οι θέσεις του ΣΥΝ έχουν σχέση και με τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας. Δεν θέλουμε να ενοχοποιείται άδικα η Ελλάδα. Με σκόπιμες αιτιάσεις ή κατηγορίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης. Και θα χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι από την άλλη πλευρά, δεν θέλουμε η ελληνική πολιτεία, κάτω από το βάρος αυτών των πιέσεων και της άδικης ενοχοποίησης, να προσφέρεται σε κάθε απόφαση και επιλογή η οποία υιοθετείται δίνοντας λευκές εξουσιοδοτήσεις. Δεν θέλουμε λοιπόν λευκές εξουσιοδοτήσεις. Δεν θέλουμε προτεραιότητες στους στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς. Θέλουμε η Ελλάδα να επεξεργαστεί και να προβάλει πολιτικές, διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις που έχουν στρατηγικές επιπτώσεις για σήμερα και για αύριο.

Ο κ. Υπουργός μας ενημέρωσε αναλυτικά, διεξοδικά. ΄Ακουσε τις απόψεις μας. Θα έχουμε τη δυνατότητα και στη συνέχεια να κάνουμε αυτή την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είναι και για μας χρήσιμη. Και θέλω να πιστεύω ότι και για την κυβέρνηση είναι χρήσιμο να ακούει τις απόψεις των κομμάτων.

Για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρξει πολιτικός και διπλωματικός συντονισμός της διεθνούς κοινότητας. Η νέα μορφή διεθνούς συνεργασίας να μην δώσει έμφαση στην πολεμική αντιτρομοκρατική υστερία.

Επιτρέψτε μου όμως δύο πιο συγκεκριμένα σχόλια. Φαντάζομαι να μην υπέδειξε ο κ. Μητσοτάκης ως έναν ενδεχόμενο στόχο ο οποίος πρέπει να εξαφανιστεί την ελληνική κυβέρνηση ή τον κ. Κουβελάκη; Και φαντάζομαι να αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης ότι τελικά η ιστορία αυτή αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ως πανανθρώπινου, οικουμενικού, παγκόσμιου κινδύνου δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ιμάντας για να δημιουργούνται εσωτερικές πολιτικές κρίσεις στις επιμέρους χώρες. Και φαντάζομαι και ο κ. Μητσοτάκης και ο οιοσδήποτε άλλος να αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ως χώρα, ως κοινωνία, ως λαός σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Περισσότερο ενδιαφέρει ο λόγος της ευθύνης και της διορατικής αντιμετώπισης των πραγμάτων και όχι η δημιουργία εντυπώσεων στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών.

Για το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμμετοχής της Ελλάδας

Θα μας βρει αντίθετους κάθε επιλογή η οποία θα τροφοδοτεί την λογική των αντιποίνων, των στρατιωτικών επεμβάσεων και της ανατροφοδότησης της βίας. Το έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή και γι αυτό ζητάμε συζητήσεις ουσιαστικές, διαβουλεύσεις ουσιαστικές προκειμένου να μην δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις. ΄Όχι σε εν λευκώ εντολές. Όχι σε επιλογές οι οποίες τροφοδοτούν την προτεραιότητα των στρατιωτικών επεμβάσεων και όχι των πολιτικών, διπλωματικών λύσεων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου