Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/06/2012

Αποσπάσματα απο την συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δ. Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολάμπος),

«H κρίση απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολάμπος), ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

-Υπάρχει όντως τόσο μεγάλο πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα ή απλά καλλιεργείται ένα κλίμα φόβου;

 

Σήμερα ο Νουριέλ Ρουμπινί ένας από τους ισχυρούς προπαγανδιστές της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που εδώ και χρόνια βγάζει λεφτά απʼ αυτή την ιστορία, σε μια συνέντευξη του στη Bild λέει: «Αν γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή θα καταστραφεί η ευρωζώνη. Θα είναι καταστροφή για όλους» και περισσότερο για τους Γερμανούς που θα πάψουν να έχουν αυτό το εξαγωγικό θαύμα.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια ένταση της κρίσης χρέους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεγαλύτερες από την Ελλάδα και με πολύ μεγαλύτερο χρέος και μια ένταση της κρίσης του τραπεζικού συστήματος. Αυτά απαιτούν ευρωπαϊκή απάντηση. Στην κρίση χρέους του Νότου και στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την εγγύηση των καταθέσεων και την εξασφάλιση ρευστότητας ώστε οι οικονομίες να φύγουν από το θανατηφόρο σπιράλ της ύφεσης.

 Αυτά που συμβαίνουν στην Ισπανία, στην Ιταλία θέτουν επί τάπητος θέματα για τα οποία μιλούσαμε εδώ και 2,5 χρόνια. Ήδη η Ιρλανδία αξιοποιώντας το «light” μνημόνιο της  Ισπανίας ζητά αλλαγές στο δικό της. Ο Μόντι μαζί με τον Ομπάμα αποδυναμώνει και κριτικάρει την άποψη Μέρκελ η οποία ήταν: “λιτότητα και να τιμωρήσουμε τους άσωτους Έλληνες προς παραδειγματισμό των υπολοίπων».  Το Μνημόνιο στην Ελλάδα όχι μόνο δεν βγαίνει αλλά σωρεύει ερείπια και καταστροφή. Έχει αποτύχει πλήρως οικονομικά και κοινωνικά και πολιτικά.   

 

-Τι θα γίνει στην περίπτωση που βγει πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Τα βήματα με τα οποία θα κινηθούμε περιγράφονται με σαφήνεια και ακρίβεια στην συνέντευξη που έδωσε ο Τσίπρας στην Αυγή της Κυριακής και την συνέντευξη που δίνει σήμερα στο in.gr ο Δραγασάκης που έχει την ευθύνη για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής.

Εκεί λέμε καθαρά ότι το μνημόνιο θέλουμε να το αντικαταστήσουμε, γιατί δεν δουλεύει και γιατί παράγει ύφεση, ανεργία, ανισότητες και αδιέξοδα, με ένα νέο σχέδιο για την ανάπτυξη, την διοικητική μεταρρύθμιση και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις το πώς θα περάσουμε από το αποτυχημένο μνημόνιο, που πρέπει να μπει στην προθήκη του πολεμικού μουσείου ως όπλο μαζικής καταστροφής, στο νέο εθνικό σχέδιο.

Ακόμα και 151 έδρες να μας δώσουν οι εκλογές, εμείς θα επιδιώξουμε με αφετηρία το πρόγραμμα μας ευρύτερες συγκλίσεις με άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, γιατί πιστεύουμε ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερη λαϊκή στήριξη και ευρύτερες πλειοψηφίες. Δεν θα επιδιώξουμε μονομερείς ενέργειες και πιστεύουμε ότι δεν θα εισπράξουμε μονομερείς ενέργειες από τους δανειστές μας καθώς μια εξέλιξη τυφλής αντιπαράθεσης θα είναι επιζήμια για όλους.

 

-Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία πως θα προκύψει μια κυβερνητική συνεργασία;

 

 Το περιέγραψε με πολύ σαφήνεια ο Τσίπρας χθες μιλώντας στο Ηράκλειο. Αν είμαστε πρώτη δύναμη με αφετηρία το πρόγραμμα μας, θα συζητήσουμε απαιτώντας καθαρές θέσεις με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς,  προσβλέποντας ότι θα έχουν ακούσει το μήνυμα της κάλπης. Αναφέρομαι και στην ΔΗΜΑΡ και στο ΚΚΕ. Υπάρχει ένα θέμα τι θα κάνουν με δική τους ευθύνη και δική τους πρωτοβουλία άλλες δυνάμεις οι οποίες δεν ανήκουν στο φάσμα της αριστεράς. Αν θα δώσουν ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση είναι δικό τους θέμα.

Για παράδειγμα έδιναν ανοχή σε μια κυβέρνηση Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 52 βουλευτές. Αν έχει 125-130 βουλευτές πώς δεν θα δώσουν; Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τελειώνουμε με το Μνημόνιο και να το αντικαταστήσουμε με το σχέδιο που έχουμε περιγράψει. Δεν απαιτούμε την προσχώρηση των υπολοίπων στο 100%  της άποψης μας και είμαστε ανοιχτοί.

 

-Μπορεί να υπάρξει μια στοιχειώδης συναίνεση στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν;   

 

Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι από το σύνολο των στόχων του προγράμματος μας ξεχωρίζουμε και προτάσσουμε τρεις στόχους που είναι από την φύση τους αμυντικοί:

·         Να σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας

·         Να στηρίξουμε με κάποια μέτρα άμεσης ανακούφισης τα πιο αδύναμα, τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα τα οποία ζουν σε συνθήκες απελπισίας.

·         Να αντικαταστήσουμε το θανατηφόρο μνημόνιο με ένα σχέδιο ανάπτυξης και ανόρθωσης στην καρδιά του οποίου υπάρχουνε μεγάλες μεταρρυθμίσεις  στην οικονομία, την διοίκηση, το πολιτικό σύστημα, τις οποίες τώρα υπόσχονταν οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες και δεν έκαναν ποτέ πραγματικότητα. 

 

-Μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα με συγκεκριμένα μέτρα;

 

Όλα αυτά θα συζητηθούνε στην φάση των διερευνητικών εντολών. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι όταν εμείς λέμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση για την αναζήτηση συγκλίσεων, πώς άλλες δυνάμεις θα πουν «όχι», ρισκάροντας το ενδεχόμενο να φορτωθούν την ευθύνη για νέες εκλογές. Εμείς θα κάνουμε ότι «περνάει από το χέρι» μας – μέσα σε λογικά πλαίσια – να τιμήσουμε την λογική των πολιτών και να υπάρξει κυβέρνηση προοδευτική, αντιμνημονιακή αριστερή που να μην βαστήξει λίγους μήνες αλλά όσο χρειάζεται για να βάλει φρένο στον κατήφορο και να δρομολογήσει αυτές τις αλλαγές που είναι επείγουσες και απαραίτητες για να ξαναβγάλει η ελληνική κοινωνία το «κεφάλι της έξω από το νερό» και να περάσει η οικονομία σε  θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.   

      

-Θεωρείτε ότι μετεκλογικά ο βασικός σας αντίπαλος η ΝΔ θα δημιουργήσει ένα κλίμα αστάθειας και όξυνσης αν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Ο βασικός μας αντίπαλος η ΝΔ αλλά και μια μερίδα του οικονομικού καταστημένου, για να υπηρετήσει μικροκομματικούς στόχους αντί-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικής, ψηφοθηρικής καλλιεργεί φοβίες και εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως επικίνδυνος μπαμπούλας για την πορεία του τόπου με αποτέλεσμα να γίνεται ζημία στην πραγματική οικονομία. Η φτηνή αυτή κινδυνολογική προπαγάνδα φοβίζει τους ανθρώπους και τους οδηγεί να αποσύρουν τις καταθέσεις τους με ζημιά και για τους ίδιους και εντείνει τον στραγγαλισμό της ήδη ελλιπούς ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα προς τις μικρομεσαίες αλλά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που στενάζουν. Σε μια Ελλάδα με ύφεση 6,5% και με ανεργία στα ύψη, οι επικίνδυνες αυτές πρακτικές για λίγα ψηφαλάκια πρέπει να αποδοκιμαστούν.

 

Έχουμε προτείνει εδώ και ένα μήνα, με πρωτοβουλία είτε της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή του Γενικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων να καταγραφούν πλήρως όλα τα δεδομένα και να ετοιμαστούν όλα τα σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν για να αποφευχθούν κρίσεις. Αυτή η πρόταση που έχει τεθεί από τον Γιάννη Δραγασάκη επανειλημμένα, συνάντησε την σιωπή και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

 

To Γραφείο Τύπου