Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/09/2001

Ο ΣΥΝ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει στο ΕΚΟΦΙΝ την πρόταση για την εφαρμογή του φόρου ΤΟΜΠΙΝ για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Ανακοίνωση τουΓραφείου Τύπου του Συνασπισμού

Ο ΣΥΝ από τις ευρωεκλογές του 1999 έχει διατυπώσει δημόσια την υποστήριξή του στο αίτημα που προβάλλεται από πολλά συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα σε όλο τον πλανήτη για θέσπιση ενός φόρου (του λεγόμενου φόρου ΤΟΜΠΙΝ) στις διεθνείς κινήσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων με βασικό στόχο αφενός τον περιορισμό της κερδοσκοπίας, που γίνεται πάνω στα νομίσματα, και αφετέρου την εξεύρεση πόρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας σε όλο τον κόσμο.

Προτείνουμε δηλαδή την επιβολή ενός φόρου στις αγορές και πωλήσεις συναλλάγματος που γίνονται για βραχυπρόθεσμους κερδοσκοπικούς και όχι για επενδυτικούς παραγωγικούς σκοπούς σε παγκόσμιο επίπεδο με ένα ενιαίο ποσοστό (0,1%). Η συγκέντρωση και η διανομή αυτών των πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο να γίνεται από ένα πολυμερή οργανισμό στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Ο φόρος Tobin δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά χρήσιμο εργαλείο για κάποια μορφή ελέγχου της αχαλίνωτης νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα παγκοσμιοποίησης και της παγκόσμιας κερδοσκοπίας και για την εξεύρεση πολύτιμων πόρων για κοινωνικές πολιτικές και για άμβλυνση των ανισοτήτων στον σύγχρονο κόσμο. Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την άμβλυνση των πραγματικών αιτίων που δημιουργούν το κλίμα για την ανάπτυξη φαινομένων τρομοκρατίας και θρησκευτικών φανατισμών, όπως αυτά που βιώνουμε δραματικά τις τελευταίες ημέρες.

Ο ΣΥΝ στα μέσα του 2000 στα πλαίσια της ευρωομάδας στην οποία συμμετέχει υπέβαλε ψήφισμα υπέρ της προώθησης αυτού του φόρου στο Ευρωκοινοβούλιο και στην σχετική ψηφοφορία στην ολομέλειά του μόλις για 4 ψήφους δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.

Ενόψη της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ (Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στις 21/22, όπου θα συζητηθεί αυτό το θέμα μετά από πρόταση της Γαλλικής Κυβέρνησης ο ΣΥΝ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, να στηρίξουν και να αποδεχθούν την πρόταση για την επιβολή του φόρου ΤΟΜΠΙΝ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου