Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/09/2001

Περιοδεία και συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ στην Κομοτηνή

Διήμερη περιοδεία στην Κομοτηνή πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, συνοδευόμενος από το μέλος της ΚΠΕ και Γραμματέα της Ν.Ε. Τάκη Χαρίτο, τον τέως βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά, στελέχη του ΣΥΝ και της μειονότητας, επισκέφθηκαν το 4ο διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Κομοτηνής και το μειονοτικό Λύκειο "Τζελάρ Μπαγιάρ". Συναντήθηκαν με το Νομάρχη, το Δήμαρχο Κομοτηνής και τους δημάρχους των "Καποδιστριακών Δήμων.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

1. 10 μέρες μετά την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στην Ν.Υόρκη ο κόσμος ολόκληρος αγωνιά για το τι θα ακολουθήσει.

Για το αν θα υπάρξουν, που και τι είδους στρατιωτικά χτυπήματα από την πλευρά των ΗΠΑ, για το αν θα υπάρξει ανακύκλωση της βίας με νέα θύματα αθώους πολίτες, για το αν ο διατυμπανιζόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας εξελιχθεί σε πόλεμο ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές και θρησκείες.

Ανησυχεί επίσης για το αν υπό το πρόσχημα της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας καταστρατηγηθούν οι εγγυήσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ποινικοποιηθεί έντονα η δημόσια ζωή.

2. Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. που συνέρχεται σήμερα το βράδυ είναι κρίσιμη και καθοριστική.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προφανώς και θα εκδηλώσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στις ΗΠΑ μετά την τρομοκρατική επίθεση.
Ταυτόχρονα όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κριθούν από το αν θα υπερασπιστούν έναντι των ΗΠΑ την αυτονομία της Ευρώπης, αν θα υπερασπιστούν τη δημοκρατική παράδοση, το νομικό πολιτισμό και τους δημοκρατικούς θεσμούς που διαμόρφωσε μέσα από συγκλονιστικές εμπειρίες και μεγάλους αγώνες η Ευρώπη, εάν θα υπερασπιστούν και ενισχύσουν τη διαδικασία πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης και της εξέλιξης της σ΄ένα αυτόνομο ισχυρό παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή.

Δεν θέλουμε να είμαστε βιαστικοί στις κρίσεις μας όμως είναι απολύτως σαφές ότι από την πλευρά των ΗΠΑ ασκούνται μεγάλες πιέσεις για πλήρη εναρμόνιση της Ευρώπης στις δικές τους επιλογές σε όλα τα θέματα, και δυστυχώς τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ανησυχητικά.

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στις χθεσινές αποφάσεις.
Μέχρι σήμερα είχαμε πολύ αρνητικές συνέπειες από το γεγονός ότι προχώρησε μονομερώς η οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης και δεν προχώρησε παράλληλα και η πολιτική.
Έτσι η πραγματική εξουσία για την χάραξη της οικονομικής πολιτικής μεταφέρθηκε από τις κυβερνήσεις, σε ανεξέλεγκτα οικονομικά, τραπεζικά και χρηματιστηριακά κέντρα.
Έτσι η οικονομική και κοινωνική πολιτική που αυτή τη στιγμή ασκείται, βρίσκεται ουσιαστικά έξω από τον έλεγχο των κοινωνιών και των πολιτών.
Εάν υλοποιηθούν οι αποφάσεις που πήραν χθες οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τότε θα παρακαμφθούν τα Συντάγματα των Ευρωπαϊκών χωρών, θα παρακαμφθούν τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών και θα μετατραπούν σε πανίσχυρα και εκτός κάθε ελέγχου κέντρα οι μυστικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές ηγεσίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Χωρίς ευρωπαϊκά πολιτικά όργανα δημοκρατικά νομιμοποιημένα, χωρίς Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, χωρίς τους κατάλληλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα οδηγήσει σε δραματική αλλαγή της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα μπροστά στο οποίο βρίσκονται σήμερα, και θα βρίσκονται μέχρι το Δεκέμβριο οι ηγεσίες της Ευρώπης.
Οι αποφάσεις τους, η στάση που θα κρατήσουν θα είναι ιστορικής σημασίας και μ΄ αυτό το κριτήριο πρέπει να κριθούν.

3. Ο ΣΥΝ ως αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατικής ευρωπαϊκής αριστεράς, θεωρεί ότι απέναντι σ΄ αυτούς τους κινδύνους οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορούν να μείνουν απαθείς. Πρέπει να αντιδράσουν.
Και η Αριστερά θα είναι μπροστά σ΄ αυτόν τον αγώνα.
Την τρομοκρατία την καταδικάζουμε απερίφραστα. Όμως θα υπερασπιστούμε τον ανοιχτό δημοκρατικό χαρακτήρα των κοινωνιών μας.
Είναι φανερό ότι όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα σκιάζουν την εσωτερική πολιτική ζωή. Δεν πρέπει όμως να αφαιρούμαστε και από αυτήν.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αισθανθεί την πίεση της κοινωνίας για τα θέματα αυτά. Να μην αισθάνεται μονάχα την πίεση των ΗΠΑ.

Και ακόμα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι στις νέες και πιο δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν μπορεί να συνεχίσει την ίδια κοινωνικά άδικη και αδιέξοδη πολιτική της.

Τώρα είναι πιο αναγκαία η κοινωνική συνοχή, άρα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές της κυβέρνησης.

Τώρα είναι πιο αναγκαία η συσπείρωση και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, άρα πρέπει να αλλάξουν οι μέθοδοι διακυβέρνησης.

Ερώτηση: Για τις αποφάσεις των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το νέο μοντέλο κρατικής ασφάλειας, που προωθείται στο όνομα του αντιτρομοκρατικού "δεκαετούς ή εκατονταετούς πολέμου" μετατρέπει τις κοινωνίες των πολιτών σε κοινωνίες υπόπτων, υποτάσσει τις δημοκρατικές εγγυήσεις προστασίας του πολίτη και του ανθρώπου στις τεχνικές παρακολούθησης στη θέση των οικουμενικών διακηρύξεων για τα δικαιώματα, βάζει τους κώδικες ηλεκτρονικής ανάλυσης και παρακολούθησης.
Με τις αποφάσεις τους οι αρμόδιοι της Ε.Ε. επιταχύνουν την ολοκλήρωση των περιορισμών στη δημόσια ζωή της Ευρώπης, ενώ καθυστερούν τη διαμόρφωση των δημοκρατικών πολιτικών δομών με την κατοχύρωσή τους σ΄ ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Αποτελεί συντηρητική αναδίπλωση έναντι των κατακτήσεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Φοβάμαι ότι έτσι παραπέμπεται στις καλένδες της ιστορίας η Ευρώπη των λαών και των πολιτών, με κοινωνική συνοχή, πολυπολιτισμική συνύπαρξη, δημοκρατική εμβάθυνση και οικολογική ποιότητα.

Ερώτηση: Για τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης και τη δυνατότητα διαφοροποίησής της.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αποδοκιμάζουν την τρομοκρατία και αρνούνται τον πόλεμο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η νέα διαίρεση του κόσμου με το αρχαϊκό δόγμα "ή μαζί μας ή εχθρός μας", αποτελεί για τον κόσμο διπλό κίνδυνο.

Η αποδοκιμασία της τρομοκρατίας γίνεται στο όνομα των δημοκρατικών αξιών, γι΄ αυτό και η απάντηση στην τρομοκρατία πρέπει να προσδιορίζεται από τις αξίες του ανθρωπισμού.
Να μην οδηγηθεί η δημοκρατία στο μεσαίωνα, η ειρήνη στο απόσπασμα και οι ανοιχτές κοινωνίες στον εγκλωβισμό των μηχανισμών και των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η Ελλάδα μπορεί να διατυπώσει αυτόν τον προβληματισμό στο όνομα των πραγματικών συμφερόντων της Ευρώπης, στο όνομα των πραγματικών συμφερόντων του κόσμου. Δεν είναι ευχές αυτές οι θέσεις. Είναι θέληση, θέληση των δημοκρατικών κοινωνιών να μην εγκλωβιστούν.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μην δώσει εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις, να μην προσχωρήσει χωρίς συζήτηση στη συμπαράταξη πολεμικών εκστρατειών και επιδρομών όπου γης εναντίον ορατών και αοράτων.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής να μιλήσει στο όνομα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να ζητήσει άμεση επίλυση προβλημάτων, που είναι οι εστίες οι οποίες τροφοδοτούν εντάσεις, αδικίες και βία.
Να ζητήσει τη λύση των προβλημάτων στα Βαλκάνια που μας αφορούν όλους.
Να ζητήσει τη λύση της μεσανατολικής πληγής που παραμένει άλυτη επί τόσα χρόνια.
Έχει λοιπόν εναλλακτικούς δρόμους η ελληνική κυβέρνηση και δεν πρέπει υπό το κράτος της πίεσης να αυτοενοχοποιείται και να χάνει τη φωνή της.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου