Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/09/2001

Δήλωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς για την τρομοκρατία

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου δίνει στη δημοσιότητα το ντοκουμέντο της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς με τις θέσεις της για την τρομοκρατία.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο:

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ / ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Οι βουλευτές της Ομάδας της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς επαναλαμβάνουν τη ριζική καταδίκη των σοβαρών και χωρίς προηγούμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και τη Ουάσινγκτον και εκφράζουν την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια τους στους συγγενείς των χιλιάδων θυμάτων. Αυτές οι βάρβαρες πράξεις συνιστούν ένα πλήγμα για την ανθρωπότητα. Καμία αιτία από όποιους και αν προβάλλεται - είτε από άτομα είτε από Κράτη - δεν μπορεί να δικαιολογήσει το θάνατο αθώων θυμάτων.

Οι ένοχοι αυτών των τερατωδών εγκλημάτων θα πρέπει να αναζητηθούν, να δικαστούν και να τιμωρηθούν. Γενικότερα, είμαστε οπαδοί μιας δραστήριας συνεργασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη για την εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών δικτύων.

Θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας θα πρέπει να διεξαχθεί με σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας, στο διεθνές δίκαιο, στο πνεύμα και το περιεχόμενο της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Η επικράτηση της λογικής του πολέμου, στα πλαίσια της οποίας κινούνται οι δηλώσεις του Προέδρου Μπους, καθώς και η ενεργοποίηση του άρθρου 5 από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, θα οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα σε μια σειρά από γεγονότα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει ότι μπορεί για να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη πορεία χωρίς να ενδώσει σε καμία περίπτωση στις σχετικές πιέσεις.

Αντί να πέσει στην παγίδα της αποκαλούμενης "σύγκρουσης των πολιτισμών", η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αγωνιστεί για την αναβίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο ακτές της Μεσογείου, ευνοώντας την ανάπτυξη, τη συναδέλφωση των λαών και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οφείλει να εναντιωθεί με σθένος σε κάθε είδους ταύτιση των υποτιθέμενων τρομοκρατών δολοφόνων με τους αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς. Ειδικότερα τώρα, που μια εύθραυστη αλλά πολύτιμη ελπίδα διαγράφεται στη Μέση Ανατολή, πρέπει να επιδιώξουμε ώστε να βγει αυτή η δραματική σύγκρουση από το αδιέξοδο αναδεικνύοντάς την επίλυσή της σε απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρώπη.

Επιπλέον, χρειάζεται να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά το σύνολο των ανισοτήτων, των απογοητεύσεων και των πηγών απελπισίας που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο κόσμο. Κάθε μία από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή η οποία αποτελεί το ιδανικό πεδίο δράσης για κάθε είδους φανατισμό. Ως προς αυτό απαιτείται ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός, στην επίτευξη του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη μοναδική ευκαιρία να φανεί χρήσιμη.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου