Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/09/2001

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

Η διεθνής κοινή γνώμη προετοιμάζεται για να συναινέσει σε πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις αντιποίνων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ο ΣΥΝ έγκαιρα, μαζί και με τις άλλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχει ταχθεί εναντίον των πολεμικών αντιποίνων των ΗΠΑ και θεωρεί ότι η απερίφραστη καταδίκη του τρομοκρατικού κτυπήματος στη Νέα Υόρκη και η αναγκαία διεθνής συνεργασία υπό τον ΟΗΕ για την ανακάλυψη και τιμωρία των ενόχων δεν αντιμετωπίζονται με πολεμικές ενέργειες και νέο αίμα αθώων θυμάτων.

Ο ΣΥΝ έθεσε από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα, δημόσια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη, το αναγκαίο πλαίσιο αντιμετώπισης της δραματικής εξέλιξης που σηματοδότησε για όλο τον κόσμο το βάρβαρο τρομοκρατικό κτύπημα:

Η καταδίκη της τρομοκρατίας. Η απόδοση δικαιοσύνης με την τήρηση των διεθνών κανόνων και με την αποφασιστική ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ και την ενεργητική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης σε φιλειρηνική κατεύθυνση. Η άρνηση για συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των πιέσεων για αυταρχικοποίηση των κοινωνιών. Η αναζήτηση και επούλωση των βαθύτερων αιτίων και των εστιών φτώχειας, αδικίας και έντασης που τροφοδοτούν την απόγνωση και τη λογική της βίας. Η αντιπαράθεση με τη λογική πολεμικών ενεργειών των ΗΠΑ και με τις προωθούμενες αντιλήψεις για πόλεμο πολιτισμών.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ εκτιμά ότι απηχεί, το πλαίσιο αυτό, τις διαθέσεις, τις αγωνίες και τα συναισθήματα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο ΣΥΝ θα συμμετάσχει και θα στηρίξει τις λαϊκές εκδηλώσεις που εκφράζουν τις παραπάνω αδιαπραγμάτευτες για την Αριστερά αρχές σε συντονισμό και με τις αντιπολεμικές, φιλειρηνικές διαδηλώσεις στις πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη. Θα ενώσουμε τη φωνή μας με όλους όσους αισθάνονται ότι «η θλίψη μας δεν είναι κραυγή πολέμου».

Ο ΣΥΝ θα συμμετάσχει ενεργά στην εκδήλωση και συναυλία την οποία συγκαλούν στην Αθήνα το Σάββατο 29/9 στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ. δεκάδες πολίτες από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και ευρύτερο δημόσιο χώρο της Αριστεράς.

Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου