Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/06/2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Οι σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, επαναδιαπραγμάτευσης που προκύπτουν από την ισχυρή λαϊκή παρουσία, από την εντολή του λαού μας στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου, που επί της ουσίας έδωσαν ισχυρό μήνυμα απόρριψης των πολιτικών της λιτότητας, δεν πρέπει να σπαταληθούν.

Η χώρα, πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα και πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά, εκεί που τον τοποθέτησε ο λαός μας με την ψήφο του.

Το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις 28 Ιουνίου που είναι η σύνοδος κορυφής είναι κρίσιμο. Σεβόμαστε απόλυτα το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Σε αυτή τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, είχαμε δηλώσει και πριν τις εκλογές, ότι το δίλημμα ήταν σαφές. Ή κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα το αντικαταστήσει με εθνικό σχέδιο ανόρθωσης ή κυβέρνηση με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία που θα συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική.

Πρέπει να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια, η χώρα χρειάζεται να λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας. Η δημοκρατία προβλέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ο ρόλος της ισχυρής αποτελεσματικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική για τα κακώς κείμενα, να ελέγχει την κυβέρνηση σε κάθε της βήμα και να παρεμβαίνει με μαχητικό και υπεύθυνο τρόπο.

Αυτό διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο της Ν.Δ. ότι θα πράξουμε με απόλυτη ευθύνη και με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου που μας έδωσε ο ελληνικός λαός.

Επεσήμανα στον Πρόεδρο της Ν.Δ. ότι θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο να συνεχιστούν οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις θα ήταν καταστροφή για μια κοινωνία που έχει ήδη γονατίσει.

Σημείωσα ότι χθες δεν άκουσα από το στόμα του να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση, κάτι που έλεγε διαρκώς από τις 6 του Μάη μέχρι και την παραμονή των εκλογών. Ελπίζω να ήταν εκ παραδρομής. Άκουσα μόνο για τήρηση δεσμεύσεων, για τήρηση υπογραφών.

Του επεσήμανα τη μεγάλη δυνατότητα που μπορεί να έχει μια κυβέρνηση με ψηλά τον πήχη, που θα αξιοποιήσει τη λαϊκή εντολή. Είναι στη δική του την ευχέρεια να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες.

Ελπίζω το επόμενο διάστημα να μην κυριαρχήσουν λογικές επικοινωνιακής στρατηγικής και να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική διαδικασία, έτσι όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας.

Του έθεσα ως ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί τη συνεννόηση μεταξύ μας, και αφορά τον περιορισμό των κρουσμάτων βίας, δυστυχώς από δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Η δημοκρατία πρέπει να αντισταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα και τουλάχιστον εμείς θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια, σε κάθε προσπάθεια που στην πραγματικότητα συρρικνώνει τη δημοκρατία και απειλεί τον ίδιο τον πολίτη θα βρεθούμε απέναντι. Κι εδώ χρειάζεται η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Επαναλαμβάνω, μέχρι τις 28 του μήνα έχουμε ένα κρίσιμο δεκαήμερο. Αν ήμασταν στη θέση της πρωτιάς και μπορούσαμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση, δεν θα χάναμε ούτε λεπτό, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει όλες τις θετικές δυνατότητες. Το ίδιο πρέπει να πράξει και ο κ. Σαμαράς.

Θα είμαστε αντίπαλοι, διότι έχουμε αντίπαλες στρατηγικές. Σε ό,τι αφορά όμως τις δυνατότητες να αξιοποιήσει η χώρα όλα όσα με τη δύναμη του λαού αναδείχθηκαν το επόμενο διάστημα,  όχι μόνο δεν θα βρεθούμε εμπόδιο, αλλά δεν θα χαρίσουμε κιόλας αυτές τις δυνατότητες στους θιασώτες του μνημονίου. Χάρις σε εμάς δίνονται αυτές οι δυνατότητες στο λαό μας και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Είμαι απόλυτα αντίθετος με λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης του αποτελέσματος. Πιστεύω ότι κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί με πυρήνα τη Ν.Δ., αφού αυτό επέλεξε ο λαός, και να την κρίνει η ιστορία και ο ίδιος ο λαός για τα αποτελέσματά της.

Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούμε. Θα δικαιωθούμε από τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, γιατί η συνέχεια των μνημονίων δεν μπορεί να αποτελεί ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σύντομα θα δικαιωθούμε. Τώρα όμως πρέπει να προχωρήσουν οι εξελίξεις. Και πρέπει σύντομα να υπάρξει κυβέρνηση και σύντομα να αναλάβουμε τον θεσμικό, ουσιαστικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να την ελέγχουμε και ταυτόχρονα η ιστορία και ο λαός να κρίνει τις στρατηγικές και τις προγραμματικές λύσεις και τις δικές μας και αυτών που θα κληθούν να κυβερνήσουν.

Δημοσιογράφος: Σας έγινε πρόταση να συμμετάσχετε σε κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά;

Α. Τσίπρας: Μιλήσαμε για σοβαρά πράγματα δεν μου έγιναν αστείες προτάσεις.

Δημοσιογράφος: Σας έγινε κάποια πρόταση να συμμετέχετε σε ομάδα διαπραγμάτευσης 

Α. Τσίπρας:

Θα έχουμε διαρκή επικοινωνία. Είναι σαφές όμως ότι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης έχει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Ως γνωστόν άλλη στρατηγική καταθέσαμε εμείς στον ελληνικό λαό, άλλη κατέθεσε ο κ. Σαμαράς.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ο χρόνος κυβέρνησης θα είναι μικρός;

Α. Τσίπρας:

Νομίζω ότι ήμουν σαφής. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και όσοι προτείνουν επικοινωνιακού χαρακτήρα διαδικασίες παράτασης διερευνητικών εντολών θα κριθούν και από τον ελληνικό λαό για όσα λένε και πράττουν. Σε ό,τι μας αφορά εάν δεν υπάρχει εξέλιξη σήμερα το βράδυ και μας καλέσει ο πρόεδρος της δημοκρατίας, δεν θα αναλάβουμε διερευνητική εντολή διότι πιστεύουμε ότι πρέπει με βάση την κρίση και την ετυμηγορία του λαού που πρέπει όλοι να σεβαστούμε να έχουμε άμεση εξέλιξη.

To Γραφείο Τύπου