Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2012

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσα στον ραδιοσταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» (Γ. Κυρίτσης)

 

 

-          Από πού θέλετε να ξεκινήσουμε. Ήσαστε από αυτούς που από την αρχή στην ζυγαριά βαραίνει η μεγάλη νίκη η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ή το γεγονός ότι έχασε την ευκαιρία να βγει πρώτο κόμμα και ενδεχομένως να σχηματίσει κυβέρνηση.

 

Όσον αφορά την δράση μας δυόμιση χρόνια και το εκλογικό αποτέλεσμα, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε και ευχαριστημένοι. Και για το αποτέλεσμα της 6 Μάη και για το αποτέλεσμα του Ιούνη. Απέδωσε αυτή η δράση μας , η δουλειά μας στα κινήματα αντίστασης , αλληλεγγύης, ανυπακοής και συσπείρωσε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να είναι η βασική δύναμη του προοδευτικού, αριστερού, αντιμνημονιακού μετώπου. Με αυτή την έννοια εκτός από ευχαρίστηση έχουμε και μεγαλύτερες ευθύνες. Δεν μας λυγίζουν. Έτσι θα συνεχίσουμε. Από την μεριά των κοινωνικών αναγκών και αν θέλετε και της δικής μας λογικής και του προγράμματος θα θέλαμε να επιτύχουμε την πλήρη ανατροπή. Γιατί αυτή την στιγμή υπάρχει μια κυβέρνηση ή θα υπάρξει μια κυβέρνηση μνημονιακή. Εμείς θα σταθούμε από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχουμε διαφορετική και μεγαλύτερη φωνή, μεγαλύτερο ακροατήριο σε Ελλάδα και σε Ευρώπη αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για μια νέα επίθεση που θα μας γίνει όπως μας έγινε και προεκλογικά και όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο αλλά θα έλεγα και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.  Και να την αντιμετωπίσουμε με επιτυχία ακριβώς για τον λόγο ότι έχουμε και μεγαλύτερες ευθύνες σε επίπεδο Ευρώπης. Είμαστε η μεγαλύτερη ποσοστιαία δύναμη της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς.    

 

-          Νομίζω ότι και σε σχέση με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα πρέπει να είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά.

 

Ναι είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά. Έχει σημασία αυτή τη στιγμή να το αξιοποιήσουμε το ποσοστό. Να μην ξεχνάμε το γεγονός ότι ιδιαίτερα στις εκλογές στις 17 του Ιουνίου ένας ολόκληρος λαός μας ψήφισε επιλέγοντας το δικό μας πρόγραμμα τη δική μας πολιτική ως διακυβέρνηση της χώρας. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό.

 

-          Η αξιοποίηση πρώτα - πρώτα από τα έδρανα της βουλής έχει μια σημασία το να είσαι αξιωματική αντιπολίτευση. Απ΄ εκεί και πέρα είχατε εγκαινιάσει ορισμένες διαδικασίες. Όπως οι ανοιχτές συνελεύσεις η προσπάθεια όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος συνέρευσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ένα πολύ στενότερο πλαίσιο. Όλα για να μην αποδεδειχθούν ας πούμε ανεμομαζώματα , τι πρέπει να κάνετε κατά την γνώμη σας;

 

Κατʼ αρχήν οι λαϊκές συνελεύσεις  πρέπει να συνεχιστούν. Δεύτερο, όλος αυτός ο κόσμος μας πλησίασε και την διάρκεια των δυόμιση χρόνων και προεκλογικά θα πρέπει να ενταχθεί στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ , Αυτό μας βάζει στο ζήτημα ποια θα είναι η  επόμενη μέρα της μεγάλης αριστερής παράταξης με όλα τα δημοκρατικά στοιχεία όπως λέει ο Αλέξης ο Τσίπρας  της μεγάλης δημοκρατικής αριστερής παράταξης. Άρα αυτό πρέπει να το κάνουμε και γρήγορα. Οι λαϊκές συνελεύσεις θα επαναληφθούν  και μέσα σε αυτή την βδομάδα και θα συζητήσουμε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε με τον κόσμο ο οποίος στάθηκε στην πρώτη γραμμή. 1.650.000 ψήφοι είναι πρωτόγνωρο αλλά συγχρόνως θα πρέπει να συνεχίσουμε αφού γυρίσαμε την ρόδα της ιστορίας μπροστά.

 

-          Τώρα στο οργανωτικό επίπεδο πως πρόκειται να προχωρήσετε;

 

Θα συνεδριάσουν τα όργανα. Σήμερα θα συνεδριάσει η Π.Γ. του ΣΥΝ για να κάνει μια πρώτη προσέγγιση του αποτελέσματος και πολύ σύντομα θα συνεδριάσει και ΚΠΕ του ΣΥΝ και βεβαίως τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό όργανο της εκλογικής μας συμμαχίας/συνεργασίας. Αλλά το πρώτο και κύριο είναι να συνεδριάσει ο αριστερός λαός, δηλαδή ο κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και να δει πως θα προχωρήσει τις μεγάλες ευθύνες που έχουμε το επόμενο διάστημα. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε 71 βουλευτές. Θέλουμε να είναι 71 διαφορετικοί βουλευτές σε σχέση με ολόκληρο το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε μέσα από εκεί και μόνο να δίνουν τη μάχη, να αποκαλύπτουν τα σχέδια μια μνημονιακής κυβέρνησης και να προωθούν το πρόγραμμα. Θέλουμε συγχρόνως να είναι οι βασικοί μοχλοί, οι οργανωτές και γύρω από αυτούς να οργανώνεται ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης και ανατροπής. Είμαστε τόσο κοντά στην ανατροπή στην Ελλάδα και στη συμβολή μας στις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη που πρέπει αυτή την ευκαιρία να μην τη χάσουμε.

 

-          Αυτό έχει να κάνει και με τις προβλέψεις που έχετε για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θεωρείτε ότι πηγαίνουμε σε μια κυβέρνηση με μια προοπτική 4ετίας; Θεωρείτε ότι θα ξαναπιαστεί το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου με διαφορετικό πρόσωπο;

 

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, ας πούμε γιατί δεν ξέρουμε και το βράδυ θα ξέρουμε, θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο κ. Παπαδήμος. Άρα θα εξαντληθούν οι δυνατότητες μιας μνημονιακής πολιτικής. Όταν συζητά ο κ. Σαμαράς για επαναδιαπραγμάτευση το μοναδικό στοιχείο και όπλο που έχει είναι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Για να το πω με ένα πιο λαϊκό τρόπο θα πηγαίνει στην Ευρώπη και θα λέει να μην έρθει ο κόκκινος Τσίπρας ή ο κόκκινος ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία και γιʼ αυτό δώστε μου κάτι. Τα πράγματα δεν αλλάζουν στην Ευρώπη αν δεν επιχειρήσουμε εμείς να τα αλλάξουμε. Ξέρετε ότι το δυναμικό στοιχείο των λόμπυ της Ευρώπης είναι αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς σήμερα. Δηλαδή θα του λένε ναι κ. Σαμαρά, αλλά ή ευρώ ή δραχμή, ή μνημόνιο ή από την άλλη  μεριά το χάος. Όταν φοβίζεις μια κοινωνία, ο φόβος έρχεται μετά ως αντίπαλο δέος και περνά από το άλλο στρατόπεδο. Εμείς όμως έχουμε τη δική μας ευθύνη. Εμείς πρέπει να συγκροτήσουμε αυτό το χώρο και να πετύχουμε τις ανατροπές που χρειάζονται.

 

-          Ένα άλλο θέμα είναι πολιτικά που θα πάτε. Μέσα από τις εκλογές φάνηκε ότι ο μεσαίος χώρος πάει να εξαφανιστεί. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται και μια αλλαγή στη σύνθεση του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, από ένα κόμμα που είχε μια σφραγίδα των κομμάτων, τώρα φαίνεται ότι είναι περισσότερο ένα κόμμα της εργατικής τάξης.

 

Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε να είμαστε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο το φέρνουμε ως το αντίπαλο και εναλλακτικό πρόγραμμα όχι μόνο του μνημονίου, αλλά και της συνολικής πολιτικής εκτός μνημονίου. Άρα εμείς θα προχωρήσουμε σε μια δομική αντιπολίτευση απέναντι σʼ αυτό το πρόγραμμα, αλλά και συγχρόνως μια δομική αντιπολίτευση η οποία θα προέρχεται μέσα από την ίδια την κοινωνία που πρέπει να ανιχνεύσει τους εναλλακτικούς δρόμους που υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμά μας. Εμείς στο πρόγραμμά μας δείχνουμε εναλλακτικούς δρόμους και οργάνωσης και οικονομικής δράσης. Άρα εκτός από ένα πολιτικό υποκείμενο επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα ανατροπής. Η οργάνωση και αυτοοργάνωση στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ όλου αυτού του κόσμου της μισθωτής εργασίας, των εργαζομένων με μπλοκάκι, των ανέργων, κλπ θέλουμε να έχει και κοινωνική αποτελεσματικότητα και μαζί με αυτή και πολιτική αποτελεσματικότητα.

 

-          Όλα αυτά τα λέτε εσείς όμως πιστεύεται ότι θα αποτελέσουν και αντικείμενο συζήτησης στα άλλα κομμάτια της Αριστεράς ;

 

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον κόσμο της αριστεράς και ευρύτερα στον προοδευτικό κόσμο και νομίζω ότι από σήμερα, από χθες και στην τελευταία προεκλογική περίοδο ήταν αντικείμενο συζήτησης. Ένας κόσμος της Αριστεράς προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς γιʼ αυτό τον λόγο. Όχι μόνο για την δυναμική του αλλά και για το γεγονός ότι έχει εναλλακτικό, ριζοσπαστικό αλλά και ρεαλιστικό πρόγραμμα και συγχρόνως τα στελέχη και την δυναμική, δηλαδή τα στελέχη εννοώ σε όλο και όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία αλλά και σε όλο τον κορμό του να τα προωθήσει και τέλος το γεγονός  ότι έλεγε  ότι όλα αυτά δεν γίνονται αν δεν έχουμε την στήριξη του κόσμου και δεν επιδιώκουμε την συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας.      

 

 

To Γραφείο Τύπου