Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/06/2012

Προβλήματα στον ΧΥΤΑ Παραμυθιάς μόλις δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του

Μόλις δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Παραμυθιάς παρουσιάζει και αυτός σημαντικά προβλήματα λειτουργίας κυρίως όσον αφορά την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για «περίπτωση μη τήρησης των αποφάσισθέντων μέτρων κατόπιν της διενεργηθείσας αξιολόγησης και αδειοδότησης» τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά από τις ελληνικές αρχές «να λάβει τις αναγκαίες διευκρινίσεις και να κρίνει εάν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα που θα επιτρέψουν στον ΧΥΤΑ να λειτουργήσει και πάλι με τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ».  Αυτό απαντά, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potočnik στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής  αναφερόταν σε αυτοψία που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 21.3.2012 στον ΧΥΤΑ, όπου «διαπιστώθηκαν κατασκευαστικά λάθη και παραλείψεις».  Ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του σημείωνε επίσης ότι  «το έργο δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές» αφού όπως αποκαλύφθηκε υπάρχει «έλλειψη αποστραγγιστικής στρώσης στα πρανή με απότομη κλίση».. «δεν έχει κατασκευαστεί φρεάτιο άντλησης στραγγισμάτων εντός λεκάνης του ΧΥΤΑ καθώς επίσης δεν έχουν τοποθετηθεί οι δύο αντλίες ανύψωσης των στραγγισμάτων» κ.α.  και ζητούσε «να ελεγχθούν οι καταγγελίες για τα σφάλματα και της παραλείψεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής»

Στην απάντησή του ο Επίτροπος κ. Potočnik, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Με βάση τις πληροφορίες που διαβιβάσθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Επιτροπή, ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου εγκρίθηκε και κατασκευάστηκε με τήρηση της ενωσιακής νομοθεσίας. Ωστόσο, επειδή πρόσφατα παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα δυσλειτουργίας, τα οποία γνωστοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές ώστε να λάβει τις αναγκαίες διευκρινίσεις και να κρίνει εάν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα που θα επιτρέψουν στον ΧΥΤΑ να λειτουργήσει και πάλι με τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ» καταλήγοντας την απάντησή του, ο Επίτροπος σημειώνει ότι η περίπτωση του ΧΥΤΑ Παραμυθιάς είναι περίπτωση «μη τήρησης των αποφασισθέντων μέτρων (από την κατασκευαστική εταιρία;;) κατόπιν της διενεργηθείσας αξιολόγησης και αδειοδότησης».

Με βάση την απάντηση αυτή ο Ν. Χουντής επανήλθε με νέα ερώτηση και ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις για την μη τήρηση των αποφασισθέντων μέτρων, προκειμένου για την προστασία του περιβάλλοντος. 

To Γραφείο Τύπου