Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/09/2001

29/9/2001: Αντιπολεμική Συγκέντρωση και Συναυλία στο Σύνταγμα

ΣυνέντευξηΤύπου για την Αντιπολεμική Συγκέντρωση καιΣυναυλία που θα πραγματοποιηθεί στοΣύνταγμα στις 29/9

ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ:

Α.ΡΗΓΟΣ: Εκ μέρους της πρωτοβουλίας, της Κίνησης Πολιτών, που συγκρότησε αυτή την επιτροπή, για το αυριανό συλλαλητήριο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτή τη συνέντευξη, αυτοί που είμαστε στο τραπέζι είναι, από αριστερά μου, ο Φώτης Κουβέλης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού, η Εύα Κοταμανίδου γνωστή ηθοποιός, δε χρειάζεται να πω περισσότερα και ο Αλέξης Τσίπρας Γραμματέας Νεολαίας του Συνασπισμού.

Από δεξιά, από αριστερά, όπως βλέπετε εσείς, ο Αντώνης Ντρέκος, εκ μέρους της ΚΕΔΑ, οικονομολόγος, ο Σπύρος Παπασπύρου Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Ήδη έχετε μπροστά σας, το κείμενο, που συγκέντρωσε μέσα στο απόγευμα της Τετάρτης 200 υπογραφές, ενεργών πολιτών, του ευρύτερου δημόσιου χώρου της αριστεράς.

Υπογραφές που διευρύνονται συνεχώς, δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να λέμε τα άλλα ονόματα, γιατί θα βγουν ήδη, η Σακοράφα, ο Μαχαιρίτσας.

Εκείνο που έχει κυρίως ενδιαφέρον είναι, ότι ήδη η πρωτοβουλία συναντάει ευαισθησίες κινήσεων και οργανώσεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Ήδη, εκτός από τους πολιτικούς χώρους, της ΚΕΔΑ, της ΑΚΟΑ, του Συνασπισμού, εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων, όπως η Γενική Ένωση των Παλαιστινίων Γιατρών στην Ελλάδα, η Ένωση των Φιλιππινέζων Εργαζομένων στην Ελλάδα, την Κοινότητα των Σουδανών, το Φόρουμ των Αλβανών, διάφορες αφρικάνικες οργανώσεις, την Κίνηση "Πολίτες του Κόσμου", βρίσκονται ήδη στη συμπόρευση για την αυριανή πορεία.

Επίσης, χαιρετιστήρια μηνύματα από το εξωτερικό, για την εκδήλωση που οργανώνουμε αύριο. Έρχονται από τους συνδιοργανωτές της αυριανής εκδήλωσης, μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια διεθνή εκδήλωση και όχι μια τοπική εκδήλωση στην Ελλάδα. Αύριο, αντίστοιχη εκδήλωση γίνεται στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και σε μια σειρά πρωτεύουσες του κόσμου.

Έχουμε λοιπόν μηνύματα από τους οργανωτές της αυριανής εκδήλωσης, το Διεθνές Κέντρο Δράσης, από το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, που εκπροσωπεί Κινήματα, σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου, από το Ίδρυμα "Μπέρναρντ Ράσελ για την Ειρήνη", που υπογράφει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, ο πρώην Ευρωβουλευτής Κεν Κόουτς. Από τη Φιλανδική Ένωση για την Ειρήνη κλπ.

Το κείμενο το οποίο υπογράψαμε το έχετε στα χέρια σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας το διαβάσω. Εκείνο που θα ήθελα, εισαγωγικά, να σας τονίσω, είναι ότι στο κείμενο αυτό, ενώνουμε τη φωνή μας με εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες τούτου του πλανήτη, σε κοινές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται την ίδια ώρα, και αυτό έχει σημασία, σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Αύριο Σάββατο, στις 11.00 π.μ. Ηνωμένων Πολιτειών, 7.00 μ.μ. Ελλάδας.

Ενώνουμε λοιπόν αυτές τις φωνές, κάτω από τη φράση-σύνθημα που γέννησε η ενεργοποίηση των Αμερικάνων φοιτητών και πανεπιστημιακών, απέναντι στην τραγωδία που έπληξε ξαφνικά και απροειδοποίητα το λαό τους, στις 11 τούτου του Σεπτέμβρη, και όσα αυτή συνεπάγεται, κάτω από τη φράση "Η Θλίψη μας Δεν Είναι Κραυγή για Πόλεμο".

Κάποιοι και κάποιες, ίσως μπορεί να χαρακτηρίσουν αυτό το κείμενο ως ανθρωπιστικό και απολίτικο. Ας μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί τους. Θα το χαρακτηρίζαμε, αντίθετα, ως βαθιά πολιτικό και ανθρωποκεντρικό κείμενο.

Αν βέβαια πολιτική εξακολουθεί να σημαίνει, όπως διδάσκουμε τουλάχιστον εμείς, στην πολιτική θεωρία, παντού και πάντα, εξουσιαστικές επιλογές, σκοπών και μέσων, ανάμεσα σε αντιθετικά, πολυποίκιλα, αλληλοσυγκρουόμενα, κοινωνικά συμφέροντα, αξίες, ιδέες, που απορρέουν από τη συνειδητοποίηση ακριβώς αυτών των κοινωνικών αντιθέσεων.

Και επιπρόσθετα για την Αριστερά, αν θέλει να μην είναι απλά μια ταμπέλα σε κάποια κομματικά γραφεία, σήμαινε και σημαίνει, επίσης παντού και πάντα, ανθρωποκεντρικές, ορθολογικές επιλογές, πολιτικής ηθικής και όχι αμοραλισμού, οικονομισμού ή λαϊκίστικων μανιχαϊκών απλουστεύσεων.

Γι’ αυτό ακριβώς, νιώθουμε την ανάγκη, πρωταρχικά, να σταθούμε αλληλέγγυοι στα χιλιάδες θύματα αυτής της βαρβαρότητας, αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Μια που το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη, δεν αφορά μόνο τους ήδη καταγεγραμμένους, πάνω από 7.000 νεκρούς, που κάθε μέρα αυξάνει ο αριθμός τους, τις οικογένειές τους, τους συγγενείς τους, παντού του κόσμου, τη δική μας ομογένεια, που πλήρωσε και αυτή βαρύ το φόρο αίματος, "της οργής του Θεού", σύμφωνα με την πρώτη δήλωση του Αρχιεπισκόπου.

Δεν αφορά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ήδη και θα έχει αύριο, ακόμα οδυνηρότερες συνέπειες, σε όλο τον πλανήτη, στην καθεμιά και στον καθένα μας προσωπικά.

Ακριβώς αυτές τις συνέπειες, προσπαθούμε χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σε μια νέα άνθιση διεθνισμού και αλληλεγγύης, να προλάβουμε, αντιστεκόμενοι στην άλογη βία της τρομοκρατίας, αλλά και στην τρομοκρατία του άλογου πολέμου.

Διαδηλώνοντας μαζί και ταυτόχρονα αύριο. Διεκδικώντας μια αξιοπρεπή ζωή, μέσα σε συνθήκες ειρήνης και συνεχώς διευρυνόμενης δημοκρατίας.

Μια που είναι καιρός επιτέλους, να κατανοήσουμε ότι η κάθε μορφής άλογη βία, απ’ όποιο σημείο του πολιτικού "επιβίου" και αν προέρχεται, παντού και πάντα, γεννά και τροφοδοτεί βία, επί δικαίων και αδίκων.

Ενισχύει κατασταλτικούς μηχανισμούς, περιστέλλει ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες και κοινωνικές καταχτήσεις, εντείνει συνομωσιολογικές και πρακτορολογικές λογικές.

Κανένας ισχυρός αντιιμπεριαλισμός συνθημάτων εκ του ασφαλούς. Κανένας αντιαμερικανισμός, όσο ιστορικά εξηγήσιμος και αν είναι, κανένας εθνοκεντρικός επαρχιωτισμός, δεν μπορεί να μας κάνει να αγνοούμε αυτό το μάθημα της ιστορίας.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ο λόγος της αριστεράς, αυτής της γενεσιουργά ανθρωποκεντρικής και απελευθερωτικής δύναμης, των νέων και των ποικιλόμορφων δυνάμεων αντίστασης που ξεπηδούν παντού του κόσμου, έχει χρέος να δείξει στην πράξη, ότι το σύνθημα "Ένας ʼλλος Κόσμος Είναι Εφικτός", γίνεται σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ότι χτες.

Μετά απ’ αυτό το εισαγωγικό, ο λόγος θα δοθεί, με όποια σειρά θέλετε. Θέλεις Φώτη, να ξεκινήσεις εσύ πρώτος; Και στους εκπροσώπους που είναι στο τραπέζι, από την Κίνηση των Πολιτών, που υπογράψαμε το κείμενο και μετά, ό,τι ερωτήσεις θέλετε. Ο κ.Φώτης Κουβέλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού.

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες, όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ξεκινάμε από την αφετηρία, που αποτελεί αν θέλετε και τον τίτλο του κοινού κειμένου, ότι το αθώο αίμα στη Νέα Υόρκη, δεν απαντιέται με το αθώο αίμα στο Αφγανιστάν.

Πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε αυτή την εκδήλωση, προκειμένου να καταδείξουμε την απερίφραστη και χωρίς συμψηφισμούς, καταδίκη της τρομοκρατίας, αλλά και του πολέμου.

Και θα βρεθούμε αύριο στην Πλατεία Συντάγματος, για να διεκδικήσουμε ταυτόχρονα, το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στην ειρήνη, στη δημοκρατία, στα δικαιώματα του ανθρώπου και στις ελευθερίες του.

Έχουμε τη βεβαιότητα, ότι η παγκόσμια κοινότητα, δεν πρέπει να γίνει έρμαιο τρομοκρατών, αλλά και πολεμοκαπήλων. Πρέπει να πορευτεί, η παγκόσμια κοινότητα, με ειρήνη, με συνεργασία των λαών, χωρίς ανισότητες ανάμεσα σε λαούς και σε ανθρώπους.

Θα είμαστε εκεί, στην Πλατεία Συντάγματος, φίλοι και φίλες, για να διεκδικήσουμε ταυτόχρονα, το σεβασμός το Διεθνές Δίκαιο και τη μη υποταγή του, στις επικίνδυνες για την ανθρωπότητα επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Έχουμε τη βεβαιότητα, ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, έπρεπε αμέσως να συνεδριάσει. Γιατί αυτό θα ήταν ένα σταθερό σημείο πολιτικής αναφοράς της διεθνούς κοινότητας. Όπως επίσης, πιστεύουμε ότι έπρεπε άμεσα να είχε συνεδριάσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από εκεί και πέρα, οι χειρισμοί που γίνονται, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι χειρισμοί που είναι δυνατό να οδηγήσουν σε περιπέτειες, την παγκόσμια κοινότητα.

Και νομίζουμε ότι η δική μας διεκδίκηση, πρέπει να αναφέρεται και στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εκεί μέσα διεκδικούμε μια άλλη συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια συμπεριφορά η οποία θα ανθίσταται, στην καθημερινά αυξανόμενη χειραγώγηση, της δικής της εξωτερικής πολιτικής, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Και είναι δυνατόν, και αυτό δεν αποτελεί ουτοπικό λόγο και ουτοπική αναφορά, αν σθεναρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντισταθεί στους σχεδιασμούς και στις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είναι δυνατόν, επαναλαμβάνω, να έχουμε μια διαφορετική τροπή των πραγμάτων, από εκείνη που επιλέγουν και προωθούν, συστηματικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, βεβαίως και το ΝΑΤΟ.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, για να δοθεί ο λόγος και στους άλλους φίλους και φίλες, και στη φίλη, εμείς οφείλουμε να επισημάνουμε, με τη δεύτερη, τη νηφάλια, την ψύχραιμη σκέψη, με την οφειλόμενη πολιτική ανάλυση, ότι υπάρχουν και γεννούν βία, οι μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου.

Με τη δεύτερη νηφάλια σκέψη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επικαλύπτει τη θλίψη μας για τους αθώους πολίτες, που χάθηκαν με το γκρέμισμα του δίδυμου κτιρίου.

Σκέψη μας όμως είναι στην παγκοσμιοποίηση, η οποία οδηγεί, έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό, στη συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος, στα χέρια ολίγων και ειδικότερα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η δεύτερη, επαναλαμβάνω, νηφάλια, ψύχραιμη, αναλυτική σκέψη, αναφέρεται στη δραματική φτώχεια, στον ευτελισμό της ανθρώπινης ζωής, που υπάρχει στα διάφορα σημεία του πλανήτη.

Στοιχεία, μεγέθη και γεγονότα, που προκύπτουν και γεννιούνται, από την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Βεβαίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ανεύθυνη. Στο βαθμό, που δε διαμόρφωσε, ως αποφασιστικό στοιχείο της πολιτικής της, τής οφειλόμενης εξωτερικής πολιτικής, την ενίσχυση και τη στήριξη των μη ανεπτυγμένων χωρών, έτσι ώστε να αμβλύνονται οι ανισότητες, να περιορίζεται η φτώχεια και να μην ευτελίζεται η ανθρώπινη ύπαρξη.

Με αυτές τις σκέψεις, κυρίως με αυτές τις διεκδικήσεις και πάντοτε συντονισμένα τα βήματά μας, με τα βήματα των φίλων και συντρόφων μας, προοδευτικών, αριστερών πολιτών της Ευρώπης, θα βρεθούμε αύριο το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Για να διαδηλώσουμε την απόλυτη πολιτική μας εμμονή, εμμονή ενεργών πολιτών, στο σεβασμό του ανθρώπου, στην αλλαγή των πολιτικών πραγμάτων, έτσι ώστε, να μπορέσει η παγκόσμια κοινότητα να αποφύγει, το άνοιγμα ενός φαύλου κύκλου βίας και αίματος.

Και οφείλω, ολοκληρώνοντας, να σας πω, ότι εκτός από αυτούς που ακούσατε ότι υπογράφουν το κείμενο και θα βρεθούν μαζί μας αύριο το απόγευμα στο Σύνταγμα, υπάρχουν και συνάδελφοί μου, Βουλευτές, οι οποίοι ήδη έδωσαν την υπογραφή τους από χτες και είναι και άλλοι, οι οποίοι θα υπογράψουν αυτό το κείμενο.

Γιατί εμείς πιστεύουμε, ότι αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει με την αυριανή εκδήλωση, πρέπει να έχει συνέχεια. Το πρόβλημα είναι ανοιχτό, τα γεγονότα τρέχουν κι εμείς θέλουμε να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα και να μην τρέχουμε πίσω από αυτά.

Διότι μια θέση παρακολουθηματική, και αυτό αφορά, πρέπει να αφορά κάθε ενεργό πολίτη, παρακολουθηματική προς τις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ, είναι μια επικίνδυνη θέση για τους πολίτες του κόσμου.

Διότι είναι πάρα πολύ πιθανό, να βρεθούμε μπροστά σε γεγονότα, τα οποία δε θα είναι δυνατόν τότε να αντιμετωπιστούν. Εμείς λοιπόν καταθέτουμε αυτή τη στάση, αυτή τη φωνή βγάζουμε προς τα έξω και αυτή τη διεκδίκηση θέλουμε να προωθήσουμε. Σας ευχαριστώ.

Α.ΡΗΓΟΣ: Συνεχίζουμε με το Σπύρο Παπασπύρου, Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ.

Σ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ: Αγαπητοί φίλοι και φίλες, η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στην πρωτοβουλία, οφείλεται σε μια εκτίμηση που πρέπει να αναδειχθεί. Ότι είναι μια πρωτοβουλία, η οποία δεν έχει στοιχεία μονολιθικότητας, βεβαιότητας και απολυτότητας στην προσέγγιση όλης της εξέλιξης, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα και θα έλεγα ότι, με ιδιαίτερη ευαισθησία και πολιτική λεπτότητα, προασπίζεται την ειρήνη, τα δικαιώματα των ανθρώπων, καυτηριάζει την τρομοκρατική επίθεση, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη, να προχωρήσουν και να εξελιχθούν οι ανοιχτές, πολυπολιτισμικές, ανεχτικές κοινωνίες, οι σχέσεις των ανθρώπων μέσα σε αυτές τις κοινωνίες.

Είναι προφανές, ότι υπάρχει μια απόσταση, μεταξύ της εγκατάστασης του τρόμου πάνω από τον πλανήτη, που με διάφορες υπερβολές, θα έλεγα και με υστερικές συμπεριφορές, ορισμένες χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν και την παγκοσμιοποίηση της τρομοκρατίας.

Οι χειρισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών και η συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να οδηγήσει στην παγκοσμιοποίηση της τρομοκρατίας και στη βάση αυτή, οι εξελίξεις για όλους τους λαούς και ιδιαίτερα και για τον ελληνικό, θα είναι αρνητικές.

Εξάλλου δεν πιστεύει κανείς, ότι η εμπλοκή, ή η τυφλή αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, θα οδηγήσει σε θετικές παρενέργειες, σε θετικά αποτελέσματα και σε θετική πορεία της κοινωνίας.

Όλοι είναι βέβαιοι, ότι οι εξελίξεις, όπως διαφαίνονται, οδηγούν τους λαούς και όλες τις χώρες σε αρνητικές παρενέργειες. Και δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι τιμωρείται ή αντισταθμίζεται ο άδικος χαμός τόσων ανθρώπων στη Νέα Υόρκη, με τη δολοφονία ακρωτηριασμένων παιδιών, φτωχών ανθρώπων στο Αφγανιστάν ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Γιατί θα ήταν ανιστόρητος, να αγνοεί το γεγονός, ότι οι ανισότητες, η φτώχεια, αυτή η κατάσταση είναι αυτή η οποία παράγει και το θρησκευτικό φανατισμό και όλα αυτά τα προβλήματα.

Θα έλεγα λοιπόν, και ολοκληρώνω με αυτό, ότι η πρωτοβουλία αυτή, είναι και σημαντική και πρέπει να πάρει και το χαρακτήρα μιας άλλης παρέμβασης.

Μέχρι τώρα υπήρχε ένα δόγμα, που έλεγε ότι για να διασφαλίσουμε και για να επιβάλλουμε την ειρήνη, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τον πόλεμο.

Αυτό αν δει κανείς σημειολογικά, ότι τις πρώτες ώρες του τρομοκρατικού χτυπήματος, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον καθοδηγούσαν οι στρατηγοί, θα πρέπει να καταλάβει ότι η διαχείριση αυτών των πραγμάτων, από τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υπερβολική προσήλωση στις δυνατότητες των πολεμικών μηχανισμών, επιβάλλει την ανατροπή αυτού του δόγματος.

Και θα έλεγα, ότι η σύγχρονη αριστερά, τα προοδευτικά κοινωνικά κινήματα, πρέπει να προβάλλουν πλέον το δόγμα, ότι για να επιβάλλουμε την ειρήνη, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την ειρήνη και οι παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, με βάση όλη αυτή την ποιοτική εξέλιξη των στοιχείων που δημιουργεί αυτό το χτύπημα στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει να είναι μια συνεχής προσπάθεια και θα έλεγα ότι θα πρέπει να οδηγήσει σε μια ποιοτική μετεξέλιξη όλων των ειρηνιστικών, προοδευτικών, κοινωνικών και αριστερών κινημάτων, αν θέλουμε τα επόμενα χρόνια, οι επόμενες γενιές, τα παιδιά μας, να μην αντιμετωπίσουν, όχι με θεωρητικό ή πιθανολογούμενο τρόπο, όλες αυτές τις τρομοκρατικές εξελίξεις, αλλά άμεσα και καταστροφικά για την ανθρωπότητα.

Εμείς θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες αυτές, ιδιαίτερα με το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, νομίζουμε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για να εμπλουτιστεί αυτή η κοινωνική παρέμβαση και στη χώρα μας και στις άλλες χώρες και θα έλεγα ότι είμαστε, ως Έλληνες εργαζόμενοι, ως ελληνικός λαός, ένα κομμάτι που πάντα με πρωτοπορία στη σκέψη και στη δράση, είχε παρουσία σε ανάλογες εκδηλώσεις και στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Γιατί πολλοί πιστεύουν, ότι οι εξελίξεις δε διαμορφώνονται με τέτοιες παρεμβάσεις, ότι ο χαρακτήρας και το νόημα αυτών των παρεμβάσεων, περιορίζεται σε άλλες σκοπιμότητες και στις σκοπιμότητες εντός διαφόρων ορίων, αλλά απέδειξαν και τα κινήματα και η Γένοβα και όλη η προηγούμενη ανάπτυξη όλων αυτών των παρεμβάσεων, στα χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποίησης και της τάξης πραγμάτων της νέας τάξης πραγμάτων του τρόμου, ότι τελικά η φωνή των λαών, επηρεάζει τις εξελίξεις.

Γιατί επηρεάζει τις πολιτικές και είναι αναγκαία η όποια παραπέρα ανάπτυξη, αν θέλουμε τα πράγματα να πάνε με έναν ανθρωποκεντρικό, ειρηνικό χαρακτήρα. Ευχαριστώ πολύ.

Α.ΡΗΓΟΣ: Ο Αντώνης Ντρέκος Οικονομολόγος εκπρόσωπος της ΚΕΔΑ.

Α.ΝΤΡΕΚΟΣ: Αναλύθηκε νομίζω επαρκώς το περιεχόμενο, ο λόγος αν θέλετε καλύτερα αυτής συνάντησης πολιτών στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία. Επιτρέψτε μου μόνο δυο λόγια σε σχέση με την αυριανή εκδήλωση και δεν χρειάζονται πολλά λόγια, άλλωστε καλούμαστε αύριο να διαδηλώσουμε την πίστη μας στο αυτονόητο, στην επιτακτική ανάγκη δηλαδή απόκρουσης της πολεμικής ψύχωσης που διακρίνουμε αβίαστα αυτή την περίοδο.

Καλούμαστε να διαδηλώσουμε την αξίωσή μας να μην επικρατήσει η λογική "του συμψηφισμού" των νεκρών με νέα εγκλήματα, να εκφράσουμε την κοινή λογική αν θέλετε που υπαγορεύει αισθήματα οδύνης βέβαια για τα χιλιάδες αθώα θύματα και άρνηση νομιμοποίησης της κρατικής τρομοκρατίας με όσα επικίνδυνα αυτή συνεπάγεται για το μέλλον της ανθρωπότητας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Α.ΡΗΓΟΣ: Και τώρα η Εύα η Κοταμανίδου έχει το λόγο.

Ε.ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ: Ευχαριστώ δεν έχω να σας πω πάρα πολλά γιατί όλα όσα ειπώθηκαν ήταν σωστά και τα ασπάζομαι απολύτως. Αν είχα να προσθέσω κάτι θα έλεγα ότι επειδή πολλά ειπώθηκαν τον τελευταίο καιρό επικίνδυνα, όπως αυτό που ξεστόμισε ο ανόητος Μπερλουσκόνι διακηρύσσοντας την ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού εναντίον του ανατολικού, του Ισλαμικού πολιτισμού, ίσως δεν ξέρει και από ιστορία καθόλου.

Επειδή πολλά γεγονότα στην Αμερική ήδη ξεσηκώθηκαν εναντίον των Αμερικανών πολιτών με διαφορετική θρησκεία εγώ θα ήθελα αύριο έτσι και πέρα από τα λόγια με την παρουσία μας να διακηρύξουμε την πίστη μας στην ζωή όπου γης, όποιου χρώματος και όποιας θρησκείας και όποιου πιστεύω.

Η ζωή είναι πολύτιμη, είναι μοναδική και ανήκει σε όλους μας και αυτήν πρέπει να την υπερασπιζόμαστε πέρα και από τα πολιτικά μας πιστεύω.

Και απ’ την άλλη μεριά επειδή πάντοτε στην γη από τότε που εμφανίστηκε η ζωή πάνω της υπήρχαν αυτές οι εξάρσεις της βίας, της τρομοκρατίας, των πολέμων, της γενοκτονίας, τις εκατόμβες, οι πόλεμοι κάποια στιγμή ο πολιτισμός που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον άνθρωπο προσπάθησε όλα αυτά να τα εξαλείψει, να τα απαλύνει, να τα εκπολιτίσει λέγοντας έτσι αυτή την πολύ κοινή λέξη.

Δεν τα κατάφερε πάντοτε. Αλλά εμείς σαν πολίτες ενεργοί πιστεύω που είμαστε όλοι εδώ και αυτοί που θα είναι αύριο εκεί, ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η λέξη που είναι πολύ παλιά έχει μέσα της την ίδια ρίζα με τον πολιτισμό, με την πόλη, τον πολίτη και την πολιτική.

Σαν ενεργοί πολίτες νομίζω ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε εναντίον όλων αυτών των αντίξοων συνθηκών που δημιουργούνται από τον ίδιο τον άνθρωπο, να υπερασπιζόμαστε την ζωή. Τη ζωή πάνω στη γη και συγχρόνως τη ζωή όχι μόνο την ανθρώπινη αλλά γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι συνυφασμένη με την φύση, όλη την ύπαρξη της ζωής και των φυτών και των ζώων και των θαλασσών και των νερών κλπ.

Και γιατί το λέω αυτό. Γιατί ήδη άρχισε να κυκλοφορεί μια φήμη ότι αν ξεκινήσει ένας τέτοιος πόλεμος πολύ σύντομα ίσως να μετατραπεί σε πυρηνικό, βιοχημικό, οπότε καταστρέφεται το παν πάνω στην γη.

Αυτά ήθελα να πω ευχαριστώ.

Α.ΡΗΓΟΣ: Ευχαριστούμε και εμείς γι’ αυτόν τον πιο ευαίσθητο τόνο που χρειαζόμαστε κάθε στιγμή. Προχωράμε στον Αλέκο τον Καλύβη τον αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Δυο κουβέντες θα ήθελα να πω. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι σε αντίθεση με όσους λένε ότι είναι ανεπίκαιρες ή δεν χρειάζονται τέτοιες κινητοποιήσεις να πω ακριβώς το αντίθετο, ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο, αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι είναι ανάγκη να παρέμβουν τα κινήματα, είναι ανάγκη να παρέμβουν οι λαοί, το κίνημα της εργατικής τάξης και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτές τις παγκόσμιες κρίσεις να την διαχειριστούν ένα κλαμπ ισχυρών σύμφωνα με τον τρόπο που θέλουν.

Γι’ αυτό τον λόγο νομίζω και ως εργατικό κίνημα έχουμε μια υποχρέωση να καταδικάσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες πάντα προβοκάρουν το εργατικό κίνημα στις κινητοποιήσεις του, όπως και τις προσπάθειες να αξιοποιηθεί ως άλλοθι από την πλευρά ορισμένων κυβερνήσεων για ενέργειες οι οποίες θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα, πολεμικές συγκρούσεις, δραματική χειροτέρευση της ζωής των ανθρώπων.

Νομίζω ότι έχουμε αυτή την υποχρέωση και καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σ’ αυτή την εκδήλωση για έναν πρόσθετο λόγο ότι πάντα αυτές οι κρίσεις της άλφα ή βήτα μορφής χρησιμοποιήθηκαν για ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων.

Ηδη έχουμε φαινόμενα μαζικών απολύσεων σε πολλές χώρες, είμαστε σίγουροι ότι εάν η οικονομική κρίση, η ύφεση και με αφορμή αυτό το γεγονός συνεχιστεί θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την απασχόληση, όσον αφορά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και γι’ αυτό νομίζω ότι οι εργαζόμενοι -επαναλαμβάνω- έχουν ένα πρόσθετο χρέος πέρα από το γενικό μέρος που νομίζω όλοι συμφωνούμε σ’ αυτό το τραπέζι, την ανάγκη να διατρανώσουμε ένα μεγάλο όχι στην τρομοκρατία, ένα μεγάλο όχι στον πόλεμο και ένα μεγάλο όχι στην παγκοσμιοποίηση με τους που δομείται σήμερα και με τις σοβαρές ανισότητες που δημιουργεί στον κόσμο και να δώσουμε την δική μας απάντηση για μια εναλλακτική λύση στα παγκόσμια πράγματα.

Α.ΡΗΓΟΣ: Και από τον λόγο των εργαζόμενων, των διανοουμένων στον λόγο των εργαζόμενων διανοουμένων, των φοιτητών, της νεολαίας, ο Γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού ο Αλέξης ο Τσίπρας.

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Αγαπητοί φίλοι ένα από τα συγκροτήματα τα μουσικά, τα νεανικά που συμμετέχει στο αυριανό μας συλλαλητήριο πριν από αρκετά χρόνια, όταν είχε ξεσπάσει ο πρώτος πόλεμος στην γειτονιά μας είχε γράψει ένα τραγούδι που οι στίχοι του έλεγαν "ο θάνατος διακοπές στο Σεράγεβο πάει, στις ειδήσεις τα βλέπεις και τρως."

Όλα αυτά τα χρόνια ο θάνατος πήγε διακοπές και στο Σεράγεβο και στο Βελιγράδι και στο Κόσσοβο και στο Ιράκ και στο Σουδάν. Πρόσφατα πήγε διακοπές και στην Νέα Υόρκη με τον πιο θλιβερό τρόπο, καθημερινά πάει διακοπές, επισκέπτεται τις χώρες του τρίτου κόσμου το Αφγανιστάν. Σήμερα απειλούμαστε ότι θα επισκεφτεί κάθε γωνιά του πλανήτη χωρίς κανέναν έλεγχο.

Απέναντι σ’ αυτή την θλιβερή πραγματικότητα δεν μπορεί ιδίως εμείς οι νέες και οι νέοι αλλά και κάθε ενεργός πολίτης να βλέπουμε αυτή την βαρβαρότητα από τους δέκτες της τηλεόρασής μας απαθείς, χωρίς να αντιδρούμε και να συνεχίζουμε την καθημερινή μας ζωή λες και να μην συμβαίνει τίποτε.

Νομίζω ότι έχουμε χρέος πάνω απ’ όλα οι νέες και οι νέοι σε όλο τον πλανήτη στην Ελλάδα, στην Αμερική, στην Ευρώπη να απαντήσουμε σ’ αυτή την βαρβαρότητα που διαμορφώνεται.

Ολη την προηγούμενη βδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπήρξαν συγκλονιστικές κινητοποιήσεις. Συγκλονιστικές κινητοποιήσεις σε όλα τα πανεπιστήμια. Στην Βοστώνη, στην Μασαχουσέτη, στην Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στο Μίτσιγκαν χιλιάδες νέες και νέοι στην καρδιά της Αμερικής, στην χώρα που βιώνει το πρόβλημα βγήκαν στον δρόμο και φώναξαν, βροντοφώναξαν ότι η θλίψη τους για το βίαιο τρομοκρατικό χτύπημα στην Νέα Υόρκη δεν μπορεί να γίνει κραυγή πολέμου.

Και βεβαίως όλες αυτές οι διαδηλώσεις, όλες αυτές οι εκδηλώσεις δεν προβλήθηκαν απ’ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το CNN και τα άλλα κυρίαρχα μέσα επικοινωνίας που όλες αυτές τις μέρες προτιμάνε να βγάζουν προς τα έξω ιαχές πολέμου και εκδίκησης.

Εμείς γι’ αυτόν τον λόγο καλούμε κάθε νέα και κάθε νέο να συμμετάσχει στο αυριανό συλλαλητήριο για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις χιλιάδες φωνές των νέων της Αμερικής, με τις χιλιάδες φωνές των νέων της Ευρώπης αλλά και των νέων σε κάθε γωνιά του πλανήτη που θέλουν να αντισταθούν στην σύγχρονη βαρβαρότητα που θέλουν να διατρανώσουν προς κάθε κατεύθυνση την αντίστασή τους, την άποψή τους ότι το αθώο αίμα των πολιτών της Νέας Υόρκης δεν ξεπλένεται με καινούριο αθώο αίμα.

Και νομίζω ότι η συμμετοχή όλων μας στο αυριανό συλλαλητήριο θα είναι μια πρώτη απάντηση σ’ αυτή την σύγχρονη βαρβαρότητα που διαγράφεται για όλους μας.

Α.ΡΗΓΟΣ: Δεν ξέρω αν κάποιος απ’ τους δημοσιογράφους θέλει να ρωτήσει κάτι αν είναι κατανοητά όλα. Ευχαρίστως. Ο κ.Φίλης από την ΑΥΓΗ.

Ν.ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Ηθελα να ρωτήσω εάν η πρωτοβουλία για την αυριανή συγκέντρωση και συναυλία θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας; Αν έχετε έρθει σε επικοινωνία με μαζικούς φορείς; Αν δηλαδή όσα αναφέρατε που δεν είναι μια αντίδραση της στιγμής θα έχουν συνέχεια;

Α.ΡΗΓΟΣ: Θα έλεγα ότι θέλουμε να έχει συνέχεια αλλά επειδή εμείς δεν είμαστε ένας Οργανισμός που μπορούμε να εγγυηθούμε αυτή την συνέχεια η ίδια η ευαισθησία των ενεργών πολιτών που γέννησε αυτό ελπίζω και θέλουμε και υπάρχουν μηνύματα για συνέχεια αλλά είναι ένα ανοιχτό στοίχημα. Ο κ.Φ.Κουβέλης έχει τον λόγο.

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συμφωνώ μ’ αυτά που λέει ο φίλος μου ο Αλκης ο Ρήγος αλλά πρέπει να σας πω ήδη σε κάποιες πόλεις υπήρξαν εκδηλώσεις τέτοιες. Πληροφορούμαι ότι παρόμοια εκδήλωση έγινε προχθές την Τετάρτη στην πόλη των Τρικάλων, όπως επίσης γνωρίζω πάρα πολύ καλά, θα σας τα πει ο σύντροφός μου ο Αλέξης ο Τσίπρας όλες οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Νεολαίας του Συνασπισμού σε συνεργασία και με άλλες κοινωνικές οργανώσεις ήταν αφιερωμένες βεβαίως στην παγκοσμιοποίηση, βεβαίως στην Γένοβα, αλλά πάντοτε σε συνάφεια και συνδυασμό με το περιεχόμενο των θέσεων που λίγο πριν είχαμε τη δυνατότητα να σας εκθέσουμε.

Α.ΡΗΓΟΣ: Αλλη ερώτηση. Όχι. Ωραία σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.


ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής (28/9/2001) είχαν φθάσει τα ακόλουθα μηνύματα από το εξωτερικό για τη συγκέντρωση - συναυλία:

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου