Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/10/2001

Η ελληνική κυβέρνηση συνηγόρησε παθητικά στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ

Η ελληνικήκυβέρνηση συνηγόρησε παθητικά στηνενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, πουσημαίνει ότι η χώρα μας κατά μία έννοιαείναι πια σε "εμπόλεμη κατάσταση"

Από τις πρώτες ώρες του τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ ο ΣΥΝ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και να βρίσκεται σε διαβούλευση μαζί τους για τις επιλογές που κάνει η πρόκειται να κάνει, ώστε να διαδραματίσει θετικό ρόλο ως δύναμη ειρήνης στην κρίσιμη αυτή περιοχή.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση συνηγόρησε παθητικά στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι η χώρα μας είναι κατά μία έννοια πια σε "εμπόλεμη κατάσταση", δίνοντας ταυτόχρονα εν λευκώ επιταγή στις ΗΠΑ που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιλέξουν τον στόχο, το είδος και την έκταση των στρατιωτικών χτυπημάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει έτσι τεράστιες ευθύνες εμπλέκοντας τη χώρα σε πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για το ρόλο της χώρας μας και για τα προβλήματα που άμεσα την απασχολούν και συνδέονται με την σταθερότητα της περιοχής και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι ηπείρων, λαών και πολιτισμών, πρέπει να διεκδικήσει ένα ρόλο γέφυρας διαλόγου, συνεννόησης και πολιτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα καθώς και για τις όποιες κινήσεις επιλέγει να κάνει και τις δεσμεύσεις που προτίθεται να αναλάβει.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου