Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/10/2001

Εθνικό Κτηματολόγιο

Η εκτέλεση καιαποπεράτωση του Εθνικού Κτηματολογίουαποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τηναναπτυξιακή πορεία και την περιβαλλοντικήανασυγκρότηση της χώρας

Ο ΣΥΝ υπήρξε η πρώτη πολιτική δύναμη που από το '92 είχε αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την προώθηση του έργου. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν σήμερα, μετά την παρέλευση τόσων ετών, να αποτιμήσουμε με αυστηρότητα την σοβαρή εμπλοκή με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης που έχει δημιουργηθεί για την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να σταθούν αυτοκριτικά για την πολιτική τους στις περιόδους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης, ερίζουν για τις πράξεις των δικαστικών λειτουργών που είναι καθ' όλα αρμόδιοι για να ερευνούν στα πλαίσια της δικαιοδοσίας τους τα συγκεκριμένα θέματα και βεβαίως δεν μπορούν να θεωρηθούν ως φορείς εξυπηρέτησης των εκάστοτε κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η ίδια η αρχική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή 'Ενωση για τις σχετικές χρηματοδοτήσεις υπήρξε προϊόν πρόχειρης και ανεύθυνης κοστολόγησης και ατελούς γενικότερου σχεδιασμού σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος του έργου.

Αλλά και στη φάση εκτέλεσης υπήρξαν λανθασμένες προτεραιότητες με αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων. Υπήρξαν όμως και ιδιαίτερες κυβερνητικές ευθύνες για επιλογές που δημιουργούν υπόνοιες για μη ορθή χρήση των κοινοτικών πόρων.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ακόμα και με πόρους από τις δημόσιες επενδύσεις. Από αυτή την προτεραιότητα δεν πρέπει να υπάρξει καμία απόκλιση με τις επιχειρούμενες πολιτικές "βεντέτες" κομματικών στελεχών και με την πιθανή παραπομπή του έργου στις καλένδες μέσα από την πολιτική-δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση πέραν των προφανών επιπτώσεων στην ανάπτυξη της χώρας και στους χιλιάδες εργαζόμενους σ' αυτό το έργο θα δώσει και το πράσινο φως για την παραπέρα άναρχη "ανάπτυξη", της καταπατήσεις της δημόσιας περιουσίας, την καταστροφή των αιγιαλών, τη συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων και την συνολική οικολογική υποβάθμιση της χώρας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου