Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/06/2012

Παρέμβαση Δ. Γελαλή, βουλευτή Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη Γ.Σ. των εργαζομένων της ΕΑΣ Λάρισας

«Αν δε λειτουργήσει η ΕΑΣ Λάρισας, αν δεν πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αν δεν πληρωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αν δε μειωθούν οι τιμές των γεωργικών εφοδίων, είναι δεδομένο ότι το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται στο νομό της Λάρισας είναι πολύ μεγάλο». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Γελαλής, στην ανοικτή γενική συνέλευση των εργαζομένων της Ένωσης.

Όπως επεσήμανε, «στην προγραμματική σύγκλιση των 3 κυβερνητικών κομμάτων διαβάσαμε για επανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, ζητήματα αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Δε διαβάσαμε, όμως, τίποτα για συνεταιρισμούς, που σημαίνει ότι συνεχίζουμε να λειτουργούμε με το νόμο 4015/2011 –που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε- και στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και την “εταιριοποίησης”. Εμείς επιθυμούμε ένα νέο νόμο σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, με νέο συνεταιριστικό πνεύμα συνεργατισμού που έχει εκλείψει και ενάντια στους συνεταιρισμούς σφραγίδες, της αδιαφάνειας, των πελατειακών και κομματικών εξαρτήσεων. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ένας νέος “καταστατικός χάρτης” που θα διασφαλίζει την αναγέννηση του συνεργατισμού και του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία. Με ενθάρρυνση μορφών συλλογικής οικονομικής δράσης και διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».

Ο βουλευτής αναπτύσσοντας την φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τους συνεταιρισμούς και το ρόλο που μπορούν αυτοί να διαδραματίσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, στην αναβάθμιση της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων, στη μείωση του κόστους κ.α., τόνισε ότι «η υπηρέτηση των στόχων αυτών επιβάλλει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και ένα σύστημα κινήτρων, καθώς και ένα καθεστώς που να διευκολύνει την πρόσβασή τους στην τραπεζική χρηματοδότηση, με ευνοϊκούς όρους».

Τέλος, αναφερόμενος στα προβλήματα όλων εν γένει των Ε.Α.Σ. και των εργαζομένων σʼ αυτές, δήλωσε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη μνημονιακή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις για άμεση ανακοπή της μείωσης των μισθών, κατάργηση της πράξης του Υ.Σ. για τον κατώτατο μισθό, σταδιακή αποκατάσταση μισθών στα προ του μνημονίου επίπεδα, άμεση αποκατάσταση των Σ.Σ.Ε., την Ε.Σ.Σ.Ε. μέχρι τις Κ.Σ.Σ.Ε., επαναφορά της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων κ.α.

«Η οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ Λάρισας δεν είναι μόνο θέμα εργασιακού ή παραγωγικού κόστους, αλλά συνολικό πρόβλημα της κατεύθυνσης της αγροτικής οικονομίας. Η χώρα μας έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, αλλά δυστυχώς για να μπορέσει να τις εκμεταλλευτεί θα πρέπει να εφαρμοστεί μια διαφορετική αγροτική αναπτυξιακή πολιτική» κατέληξε.

Το κείμενο της πλήρους παρέμβασης του βουλευτή στην ανοικτή γενική συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΑΣ Λάρισας, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, είναι το ακόλουθο:

Φίλες και φίλοι

Διανύουμε την πλέον δύσκολη διεθνή συγκυρία στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, αλλά και σε άλλους παραγωγικούς τομείς και ειδικότερα στον πρωτογενή τομέα. Ήδη οι προγραμματικές δηλώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έδειξαν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Στην προγραμματική σύγκλιση των 3 κυβερνητικών κομμάτων διαβάσαμε για επανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, ζητήματα αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Δε διαβάσαμε, όμως, τίποτα για συνεταιρισμούς, που σημαίνει ότι συνεχίζουμε να λειτουργούμε με το νόμο 4015/2011 του κ. Σκανδαλίδη και στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και την “εταιριοποίησης”.

Από την πλευρά μας έχουμε καταψηφίσει το νόμο, δεν επιθυμούμε επίσπευση και τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του, σύμφωνα με την άποψη κάποιων, αλλά ένα νέο νόμο σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ένα νόμο με νέο συνεταιριστικό πνεύμα συνεργατισμού που έχει εκλείψει και ενάντια στους συνεταιρισμούς σφραγίδες, τους συνεταιρισμούς της αδιαφάνειας, των πελατειακών και κομματικών εξαρτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ένας νέος «καταστατικός χάρτης» που θα διασφαλίζει την αναγέννηση του συνεργατισμού και του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία. Με ενθάρρυνση μορφών συλλογικής οικονομικής δράσης και διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Στηρίζουμε την ανάπτυξη των συνεταιρισμών τόσο στη σφαίρα του εμπορίου όσο και σε εκείνη της παραγωγής. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να παίξουν έναν ευρύτερο ρόλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, στον περιορισμό της παραοικονομίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων, στην εξομάλυνση της σχέσης παραγωγού-καταναλωτή, στη μείωση του κόστους για τον καταναλωτή και στην αύξηση της απασχόλησης και στη διαμόρφωση σχέσεων που αναβαθμίζουν την εργασία και σέβονται την αξιοπρέπεια των μισθωτών

Η υπηρέτηση των στόχων αυτών δικαιολογεί αλλά και επιβάλλει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και ένα σύστημα κινήτρων, καθώς και ένα καθεστώς που να διευκολύνει την πρόσβασή τους στην τραπεζική χρηματοδότηση, με ευνοϊκούς όρους.

Οι νέοι συνεταιρισμοί θα θεμελιωθούν στη δημοκρατική συμμετοχική λειτουργία και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, τον παραγωγικό προσανατολισμό σε προϊόντα ποιότητας, με την αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας, τον ουσιαστικό έλεγχο -από τα μέλη τους- όλης της διακίνησης των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και στο πιάτο του καταναλωτή και την καθετοποίηση στην επεξεργασία των προϊόντων.

Βεβαίως η γεωργία δεν είναι, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης, χώρος ευκαιριών. Είναι ο καθημερινός μόχθος του αγρότη, του κτηνοτρόφου που περιμένει να επιβιώσει μέσα από τη σκληρή εργασία του.

Είναι ο πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας, ο οποίος δυστυχώς εδώ και δεκαετίες συρρικνώνεται, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος της ερημοποίησης της υπαίθρου.

Είναι ο βασικός πυλώνας για τη ριζοσπαστική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, της διασφάλισης του μέλλοντος της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου.

Όσον αφορά τα προβλήματα όλων εν γένει των Ε.Α.Σ. και των εργαζομένων σʼ αυτές, δηλώνουμε την αντίθεση μας στη μνημονιακή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Άλλωστε, πυρήνα της κοινωνικά βάρβαρης, μνημονιακής επιχείρησης αναδιανομής του πλούτου υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου αποτελεί η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η κατεδάφιση των μισθών, προκειμένου οι εργαζόμενοι να οδηγηθούν στα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης.

Ζητάμε:

1.    Άμεση ανακοπή της μείωσης των μισθών, η οποία προβλέπεται στο 2ο Μνημόνιο.

2.    Άμεση κατάργηση της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22% για τους παλαιότερους και κατά 32% για τους νεότερους, κάτω των 25 ετών, εργαζόμενους. Ο κατώτατος μισθός, έτσι, θα επανέλθει άμεσα στα 751 ευρώ μικτά το μήνα και μαζί με αυτόν θα επανέλθουν στην προτέρα θέση τους τα αντίστοιχα επιδόματα.

3.    Σταδιακή αποκατάσταση μισθών στα προ του μνημονίου επίπεδα, η οποία θα γίνει δυνατή με την ανακοπή του υφεσιακού κατήφορου της χώρας και τη διασφάλιση μιας νέας πορείας αναζωογόνησης της οικονομίας και ανάπτυξης.

4.    Άμεση αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση μέχρι τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Άμεση επαναφορά της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.

5.    Άμεση επαναφορά των ορίων και διατάξεων που ίσχυαν πριν την εφαρμογή των μνημονίων για τις ομαδικές απολύσεις και τις αποζημιώσεις των απολυμένων. Εξομοίωση της αποζημίωσης για καταγγελία της σύμβασης εργασίας των εργατών με αυτήν των υπαλλήλων.

6.    Διαμόρφωση σειράς ασφαλιστικών δικλείδων ενάντια σε όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης.

Για τις επισφαλείς υποχρεώσεις, την υπερχρέωση και την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όφειλε το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα να έχει κινήσει εδώ και καιρώ τις νόμιμες διαδικασίες για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους αντιστοιχούν.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι άκρως πολιτικά.

Τελειώνοντας, να αναφέρω ότι αν δε λειτουργήσει η ΕΑΣ Λάρισας, αν δεν πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αν δεν πληρωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αν δε μειωθούν οι τιμές των γεωργικών εφοδίων, είναι δεδομένο ότι το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται στο νομό της Λάρισας είναι πολύ μεγάλο.

To Γραφείο Τύπου