Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/06/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δ.Παπαδημούλη, στο ρ/σ Real.fm 97,8 (Σ. Κοτρώτσος)

Για την αντικατάσταση του κ. Ράπανου

Ελπίζω οι τρεις αρχηγοί να καταλήξουν γρήγορα στην εξεύρεση αντικαταστάτη του κ. Ράπανου.  Ο υπουργός Οικονομικών είναι θέση-κλειδί για την κυβέρνηση και ήδη τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης δεν είναι σταθερά και για λόγους υγείας βεβαίως. Όταν κάποιοι συμφωνούν να κάνουν μια δουλειά πρέπει να την κάνουν με το καλύτερο τρόπο. Αναφέρομαι στους εταίρους αυτής της κυβέρνησης. Δηλαδή ή μέσα ή έξω. Δεν κατάλαβα τη χθεσινή απόφαση των κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλου «αν δεν πάει o Σαμαράς στις Βρυξέλλες δεν πάμε ούτε εμείς». Μακάρι σήμερα να «βγει καπνός» και να αρχίσει να δουλεύει η κυβέρνηση για να μπορούμε και εμείς να την ελέγχουμε από τη δική μας θέση ευθύνης. Οι αρρυθμίες που προστίθενται δυσκολεύουν τη θέση της χώρας.

 

Για την εθνική διαπραγμάτευση και την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι γνωρίζουν ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες είναι βοηθητικά διαπραγματευτικά όργανα που λειτουργούν υπό τις εντολές της εκάστοτε κυβέρνησης και πάντα υποστηρικτικά του έργου της κυβέρνησης. Θα ήταν παράλογο εμείς να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση αλλά να λειτουργούμε ως μέλη μιας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Είναι άλλο θέμα αν παραμονές μιας διαπραγμάτευσης ο Πρωθυπουργός ζητήσει να συναντηθεί με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ανταλλάξουν απόψεις. Σʼ αυτό είμαστε ανοιχτοί και διαθέσιμοι με δεδομένη  την διαφορετική μας άποψη. Αλλά δε βρισκόμαστε σʼ αυτό το στάδιο.

Η κυβέρνηση με δεδομένη την αστάθεια με την οποία έκανε τα πρώτα της βήματα, ακούει σήμερα κάποιους από τους εταίρους μας καθημερινά να λένε «Τα περί διαπραγμάτευσης ξεχάστε τα» και η κυβέρνηση δεν απαντά τίποτα. Δεν έχει ζητήσει τη γνώμη μας, δεν έχει συγκροτήσει ομάδα διαπραγμάτευσης.

Φαίνεται ότι ακόμα και η προγραμματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ τελεί υπό την έγκριση της Τρόικα που ακόμα δεν έχει καν εμφανιστεί. Πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα η ελληνική στάση από τους 3 εταίρους της κυβέρνησης και εμείς εδώ είμαστε να συζητήσουμε. Το κομμάτι που μας αναλογεί το κάνουμε και με το παραπάνω. Η Γερμανίδα βουλευτής που φώναξε είμαστε «όλοι Έλληνες» μέσα στο γερμανικό κοινοβούλιο είναι μέλος του αριστερού κόμματος της Γερμανίας και μέλος της πολιτικής οικογένειας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που είναι η μόνη που είναι αλληλέγγυα με τη θέση της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη από την κρίση των τραπεζών και του χρέους είναι ραγδαίες. Η φωτιά απλώνεται. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δοθούν απαντήσεις για το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που στήνεται θα έπρεπε να υπάρχει μια δραστήρια Ελλάδα να βάλει το δικό της θέμα, την αποτυχία του μνημονίου, και να διεκδικήσει ουσιαστικές αλλαγές. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν βλέπω τις ελληνικές θέσεις.

 

Για τον αρνητικό αντίκτυπο του δημοσιεύματος για τις προσλήψεις

Πρέπει και η Ελλάδα, επιτέλους, να αντιστρέψει μια εικόνα παρακμής. Στην Ευρώπη υπάρχει η αίσθηση ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει, να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τους διορισμούς από το παράθυρο κλπ. Έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά το πρόσφατο δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται από πολλές εφημερίδες του ξένου Τύπου, και  εμφανίζει τους δήθεν μεταρρυθμιστές υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης να επιτρέπουν προσλήψεις από το παράθυρο.

Ο Έλληνας πολίτης μένει με την εντύπωση ότι πλήρωσε το μάρμαρο, 2 χρόνια τώρα, όντας το θύμα  μιας μονόπλευρης συνταγής λιτότητας που επέβαλε το μνημόνιο και κάποιοι συνέχισαν να κάνουν πάρτι.

To Γραφείο Τύπου