Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/06/2012

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, σχετικά με το εν εξελίξει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Παραγουάη

Η πολύπαθη Παραγουάη, μια από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, δέχθηκε πριν λίγες μέρες, ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, το οποίο δεν αποκλείεται να μετατραπεί και σε αιματηρό,  σε βάρος του νόμιμα, δημοκρατικά εκλεγμένου, πρόεδρου της Φερνάντο Λούγο.

Η ολιγαρχία της χώρας αυτής σε συνεργασία με στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες επιχείρησαν την « εκκαθάριση» του κινήματος « ακτήμονες χωρίς γη» σε μια καλλιεργήσιμη και υπό κατάληψη έκταση, όπου δολοφονηθήκαν πάνω από 17 ακτήμονες. Η απαράδεκτη και απάνθρωπη αυτή ενέργεια, που οργανώθηκε από το κόμμα της αντιπολίτευσης  «Colorado», σε συνεργασία με τους ισχυρούς γαιοκτήμονες και την ολιγαρχία επανέλαβαν στη χώρα αυτή ένα ακόμη πραξικόπημα.

Ήδη οι προοδευτικές , δημοκρατικές και αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής  ( Αργεντινή, Βολιβία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Κούβα, Ισημερινός κλπ) μελετούν την εκδίωξη της  χώρας από την UNASUR  και την MERCOSUR,  ενώ εξετάζουν μέτρα κλιμάκωσης πολιτικών κυρώσεων σε βάρος του πραξικοπηματία «πρόεδρου» Federico Franco. Τα νέου τύπου κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα , που συνέβησαν στην Ονδούρα πριν δυο  χρόνια, σε βάρος του τότε, δημοκρατικά εκλεγμένου, προέδρου της  Ζελάγια επαναλαμβάνεται σήμερα στην Παραγουάη, με την σιωπηρή  και ένοχη υποστήριξη του Ιμπεριαλισμού, που δεν μπορεί να ανεχτεί τις μεγάλες, κοσμογονικές, προοδευτικές αλλαγές, που συντελούνται στην Λατινική Αμερική  και  την Καραϊβική.

Καταδικάζουμε  την συμβολική βιασύνη του Βατικανού, που  (μαζί με την Γερμανία, τον Καναδά και την Ισπανία),  σύμφωνα  με  τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναγνώρισε ως η πρώτη κρατική οντότητα τους πραξικοπηματίες, ενώ ο νόμιμος πρόεδρος της Παραγουάης, πρώην επίσκοπος και μαχητικός οπαδός της  «θεολογίας της απελευθέρωσης», είναι φυσικό τέκνο του λαϊκού επαναστατικού  της καθολικής εκκλησίας στη χώρα του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καταδικάζει αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες ενέργειες, που τα τελευταία 24ωρα λαμβάνουν χώρα στην Παραγουάη και δυναμικά δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη του σε όλα τα κόμματα της αριστεράς και στο νόμιμο πρόεδρο της Φερνάντο Λούγο.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει τους πραξικοπηματίες, όπως έπραξαν μια σειρά χωρών έως τώρα και να υποστηρίξει σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου συμμετέχει, την επάνοδο της Δημοκρατίας στην Παραγουάη.

To Γραφείο Τύπου