Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/10/2001

Τριήμερη περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΝ στη Σάμο και την Ικαρία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στη Σάμο και την Ικαρία από σήμερα Παρασκευή 5/10 έως και την Κυριακή 7/10

Το πρωί επισκέφθηκε το ΤΕΕ Σάμου και συνομίλησε με καθηγητές και μαθητές. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο Σάμου όπου συναντήθηκε με τη Διοίκηση, καθώς επίσης και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα μεταβεί στην Ικαρία όπου θα μιλήσει το Σάββατο 6/10 στη Διημερίδα που οργανώνει ο ΣΥΝ με θέμα : "Η συμβολή του Γ' ΚΠΣ και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου" στο Ξεν/χείο CAVOS BAY στον Αρμενιστή Ικαρίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε, μεταξύ άλλων:

Για το δημοσίευμα της "Σαμπάχ" και την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας που αναφέρεται στην δήθεν ενίσχυση από τη χώρα μας της τρομοκρατίας

Είπαμε και χθες ότι η καμπάνα της έκθεσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών χτυπάει για όλους. Και ας δείχνουν απλώς σήμερα μόνο την ηγεσία του ΣΥΝ και πολίτες που έχουν ταχθεί αλληλέγγυοι με το κίνημα για τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία, για τον σεβασμό δηλαδή των δεσμεύσεων που και η ίδια η χώρα έχει πάρει με τη συμφωνία του Ελσίνκι.

Οι ΄Ελληνες κυβερνητικοί παράγοντες δεν δείχνουν να κατανοούν τη σημασία αυτής της "αντιτρομοκρατικής" πολιτικής και της υστερίας που απλώνεται σε όλο τον κόσμο, δεν δείχνουν να κατανοούν τους ευρύτερους στόχους της έκθεσης της ΜΙΤ, αλλά και του κλίματος που τείνει να παγιωθεί διεθνώς για συρρίκνωση θεμελιωδών κατακτήσεων του σύγχρονου νομικού πολιτισμού.

Η σιωπή ή και η επανάπαυση, εν όψει μάλιστα των πολλαπλών πιέσεων που θα ασκηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αποτελούν την χειρότερη συνταγή την οποία φαίνεται ότι έχουν επιλέξει οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν στο συγκεκριμένο ζήτημα με μια αίσθηση εν λευκώ και σιωπηλής παραδοχής αυτού του κλίματος που διαμορφώνεται διεθνώς.

Είπαμε και επαναλαμβάνουμε, το πρώτο θύμα μετά από τα αθώα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Ν. Υόρκη είναι οι δημοκρατικές ελευθερίες και οι νομικές κατοχυρώσεις στο εσωτερικό των κοινωνιών και στο διεθνές δίκαιο. Φοβόμαστε όμως ότι το δεύτερο θύμα αυτού του ακήρυκτου πολέμου μπορεί να είναι η ίδια η αλήθεια, καθώς βρισκόμαστε στον κυκεώνα μιας συνεχούς παρά- πληροφόρησης χωρίς τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση, σε ότι μας αφορά, να πάρει τη στοιχειώδη πρωτοβουλία να συζητήσει στη Βουλή ή και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όλα τα πραγματικά δεδομένα και τα στοιχεία που οδηγούν σε μια πιθανή εμπλοκή και της χώρας μας στον προετοιμαζόμενο πόλεμο.

Για την επίσκεψη Μπαρνιέ

Δεν είναι μόνο το θέμα του Κτηματολογίου εξ αιτίας της οριακότητάς του. Είναι κυρίως οι τεράστιες εμπλοκές και η εμφανής πλέον αδυναμία να ξεκινήσει το Γ' ΚΠΣ σωστά.

Το Γ' ΚΠΣ, με ευθύνη της κυβέρνησης και των επιλογών της, έχει ήδη χρεωθεί με αστοχίες, υστερήσεις και καθυστερήσεις.

Την ώρα που η κυβέρνηση καταφεύγει στο Γ' ΚΠΣ ως σωσίβιο της εθνικής οικονομίας από τη διεθνή κρίση, την ίδια στιγμή δεν μπορεί να εξασφαλίσει την έναρξή του.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η οικονομία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και ο Προϋπολογισμός του 2002 ακάλυπτος και μετέωρος.

Η κυβέρνηση, αντί να κρύβεται, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εγκαταλείψει τη φθηνή προπαγάνδα του "όλα πάνε καλά" για εσωκομματική κατανάλωση.

Για τη διαμάχη κυβέρνησης και Ν.Δ. ως προς τη δίωξη για το Κτηματολόγιο

Θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να σημειώσω ότι είναι αδιανόητο θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτο από τη μια να καλείται όποιος θέτει πρόβλημα διαχείρισης προγραμμάτων και δημοσίου χρήματος να παραδώσει πάραυτα στοιχεία στη δικαιοσύνη και από την άλλη, όποτε παρεμβαίνουν οι εισαγγελείς και ερευνούν υποθέσεις που άπτονται συγκεκριμένων πολιτικών πράξεων και προγραμματικών παραλείψεων, να δακτυλοδεικτούνται από τη μια ή την άλλη παράταξη ως φερέφωνα κομματικών σκοπιμοτήτων.

Πέραν της προφανούς διγλωσσίας που προκύπτει και η οποία επανειλημμένα έχει δηλητηριάσει το δημόσιο βίο, ανακύπτει και το πελώριο ερωτηματικό για το τι σήμα δίνει προς τους πολίτες αλλά και προς τους δικαστικούς λειτουργούς η κυβέρνηση κατ’ αρχήν, αλλά βεβαίως μερικές φορές και η αξιωματική αντιπολίτευση, μ΄ αυτού του είδους τις πρακτικές.

Η αντίληψη ότι κάθε έλεγχος για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, των κοινωνικών αγαθών και του συλλογικού χρήματος αποτελεί πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης και ποινικοποίηση της πολιτικής, είναι τόσο παλαιοκομματική και κίβδηλη όσο διαχρονική και κραταιά είναι η διάβρωση, η διαπλοκή και η διαφθορά.

Για την αντιδικία Λαλιώτη και Ν.Δ.

Ο κύριος Υπουργός Δημοσίων ΄Εργων, αντί να φωνασκεί και να ερίζει, καλά θα κάνει να αναλάβει τις ευθύνες του για τις αδράνειες του Υπουργείου του στον εποπτικό και ελεγκτικό του ρόλο, για τις λαθεμένες θεσμικές και πολιτικές επιλογές που σώρευσαν καθυστέρηση, για την αδυναμία αξιοποίησης χρόνου και κοινοτικών πόρων, που κατασπαταλήθηκαν, για τον ανεπαρκή σχεδιασμό και τις αλλαγές όρων εφαρμογής, που υπονόμευσαν την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του έργου.

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου είναι εθνική προτεραιότητα. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τις καθυστερήσεις, τις υπερβάσεις που οδήγησαν στη διακοπή της χρηματοδότησης και στην ανάγκη διερεύνησης από τα ελεγκτικά όργανα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την ποιοτική και λειτουργική αποπεράτωση του έργου.

Είναι θλιβερό να παραμένει η Ελλάδα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει εθνικό κτηματολόγιο. Είναι καταστροφικό να χαθούν περίπου τριάντα χρόνια και να φτάσουμε στο 2020 χωρίς το αναγκαίο εργαλείο για τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, τις πολιτικές χρήσεων γης, τα πολεοδομικά και οικιστικά σχέδια, την προστασία των δασών και των αιγιαλών, την οικολογική και περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης, που αποτελεί συστατικό στοιχείο αειφορίας, ποιότητας και οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Κραυγαλέο δείγμα πολιτικής ανευθυνότητας, κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητεί και τα ρέστα, εκεί που χρωστάει πολλές εξηγήσεις για πολλές εκτροπές κι εμπλοκές που καθηλώνουν το μεγάλο αυτό έργο και το κακοποιούν από το ξεκίνημά του.

Χωρίς Εθνικό Κτηματολόγιο, για μια ακόμη εικοσαετία, δεν θα ξεφύγει η χώρα από την αναπτυξιακή αναρχία και την περιβαλλοντική αυθαιρεσία για να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την αειφορία της ανάπτυξης με οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα για όλους σε όλες τις περιοχές.

Η διακομματική βεντέτα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., του κ. Λαλιώτη και όσων επιλέγει ως στόχο δεν πρέπει να οδηγήσει το έργο στις καλένδες ούτε να συσκοτίσει την απαίτηση για διαφάνεια και απολογισμό. Καμιά διαμάχη κυβέρνησης κι αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κρύψει αυτό που βλέπουν όλοι: ΄Ότι δηλαδή πίσω από τη διαδικασία του Εθνικού Κτηματολογίου φάνηκαν οι στρεβλώσεις και οι αλλοιώσεις των υπηρεσιών, οι ανταγωνισμοί και οι συνέργειες συμφερόντων διαφόρων εμπλεκομένων, οι στρεψοδικίες και οι άγνοιες της κοινωνίας, οι πελατειακές σχέσεις και οι δημαγωγίες των κυβερνήσεων.

Για την Σάμο

Για την Σάμο εξακολουθούν να είναι στον αέρα οι υποσχέσεις που δόθηκαν μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2000.

΄Όλα μετατέθηκαν για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά το Υπουργείο Αιγαίου δεν θα διαχειριστεί κανένα κονδύλι. Επαναλαμβάνεται η ίδια σκηνή: Πολλαπλασιασμός υποσχέσεων, όχι απολογισμός έργων.

Το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης και ανασυγκρότησης που πρότεινε ο Δήμος δεν υλοποιήθηκε.

Στα ανέξοδα λόγια και στα ακριβοπληρωμένα φυλλάδια τα νησιά του Β. Αιγαίου έχουν προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα όμως βιώνεις μιαν εξοργιστική ανισότητα. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πολώνουν την κοινωνία, διεκδικώντας ως κομματικά λάφυρα τη μια βουλευτική έδρα, αφήνοντας τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους σε μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ όλων των περιοχών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου