Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/07/2012

Επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Πρωθυπουργό με θέμα:Προκλητική ενέργεια των Τραπεζών απέναντι στους πυρόπληκτους δανειολήπτες

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, κοινοποιούμενη στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη απέστειλαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λαφαζάνης Παναγιώτης, Πετράκος Θανάσης, Γεωργοπούλου Έφη, Ζαχαριάς Κώστας, Κοδέλας Δημήτρης, Κανελοπούλου Μαρία, Χατζηλάμπρου Βασίλης, Αποστόλου Βαγγέλης, σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι Τράπεζες προς τους δανειολήπτες πυρόπληκτων νομών.

Η επιστολή έχει ως εξής:

 

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς

τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

 

Κοιν.:

Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη

 

Θέμα: Προκλητική ενέργεια των Τραπεζών απέναντι στους πυρόπληκτους

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Παρά την παρέμβασή σας και την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο σας, για τα δάνεια των πυρόπληκτων, οι Τράπεζες όχι μόνο αγνόησαν τις κατευθύνσεις σας αλλά και εντελώς προκλητικά προχώρησαν στις παρακάτω εξοργιστικές πράξεις:

1) Οι Τράπεζες προέβησαν παράνομα και καταχρηστικά σε αναλήψεις χρημάτων από τους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών πυρόπληκτων δανειοληπτών προς εξόφληση των δήθεν ληξιπρόθεσμων οφειλών των εγγυημένων από το δημόσιο δανείων των πυρόπληκτων νομών.

2) Συνεχίζουν να αρνούνται να εφαρμόσουν ενιαία χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις παρατάσεων κατά ένα χρόνο των δανείων των πυρόπληκτων νομών, προφασιζόμενες διάφορες νομοτεχνικές ατέλειες.

Για όσους γνωρίζουν καλά το θέμα, οι Τράπεζες έχουν εφεύρει το επιχείρημα της διάκρισης των δανείων σε εγγυημένα από το Δημόσιο και σε μη εγγυημένα. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έχει εκδώσει κατά το παρελθόν το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα με την αρ. πρωτ. 1194/9-4-2010 με την οποία ο τότε Γ.Γ. κ. Δημήτρης Σπυράκης τόνιζε χαρακτηριστικά: «Ωστόσο με βάση το σκοπό και το πνεύμα του νόμου, πρέπει να γίνει δεκτό ότι στην παρ. 7 του άρθρου 2 του ν. 3816/10 υπάγονται και τα δάνεια των επιχειρήσεων και επαγγελματιών των πυρόπληκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007 που ρυθμίστηκαν με το άρθρο 36579/Β.1666/27-8-2007 (ΦΕΚ 1740Β) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα ήταν μια διακριτικά δυσμενής μεταχείριση και μάλιστα σε βάρος δανειοληπτών που παρέχουν οι ίδιοι επαρκείς εγγυήσεις...».

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητούμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση για την πλήρη επίλυση του θέματος ώστε:

α) Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και ανάλγητη συμπεριφορά των τραπεζών, οι οποίες βασανίζουν κυριολεκτικά χιλιάδες μικροεπαγγελματίες δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.

β) Να γίνει αντιλογισμός των χρημάτων, τα οποία παράνομα, αυθαίρετα και καταχρηστικά υφάρπαξαν από τους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών – δανειοληπτών οι τράπεζες και να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας επισημαίνουμε ότι αν δεν υπάρξει άμεσα επίλυση του θέματος κινδυνεύει να «τιναχθεί» κυριολεκτικά η οικονομία και των 8 πυρόπληκτων νομών στον αέρα και να προκαλέσει «ντόμινο» δυσμενών εξελίξεων για όλη την Ελλάδα.

 

Με εκτίμηση

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, βουλευτήςΜεσσηνίας

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ, βουλευτήςΗλείας

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, βουλευτήςΑρκαδίας

ΚΟΔΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, βουλευτήςΑργολίδας

ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, βουλευτήςΑχαΐας

ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, βουλευτήςΑχαΐας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, βουλευτήςΕύβοιας»