Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/07/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ / Επιτροπή Ενέργειας - Η αλήθεια σχετικά με τον διαγωνισμό για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

Όπως έγινε γνωστό, με βάση ανακοίνωση  του ΥΠΕΚΑ,  υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό "Ανοικτής πόρτας" για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές στη Δυτ. Ελλάδα. Η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε με θριαμβολογίες της κυβέρνησης, αλλά και του πρώην αρμόδιου υφυπουργού κ.Μανιάτη λες και η έρευνα υδρογονανθράκων μπαίνει πλέον σε ουσιαστική και ελπιδοφόρα φάση.

Ακόμη μια φορά, διαστρεβλώνοντας την πραγματική εικόνα, μίλησαν περί δήθεν μεγάλων εταιρειών και  τεραστίων κοιτασμάτων, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια  ευφορία, ότι τα δύσκολα πέρασαν και οι εταιρίες μας εμπιστεύονται και πάλι.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, δεν μας εμπιστεύτηκαν μεγάλες εταιρίες και πολλές από αυτές που συμμετέχουν δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα υδρογονανθράκων!

Την αξία της Έρευνας Υδρογονανθράκων προσπαθήσαμε νʼ αναδείξουμε σαν Αριστερά και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον της πολιτείας για τον κλάδο ήδη από την δεκαετία του ʼ70. Από την εποχή που η ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε απορροφήθηκε από τα ΕΛΠΕ, εδώ και 14 χρόνια, δεν παύσαμε να επισημαίνουμε τις δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν για την χώρα από την αξιοποίηση του υπεδαφικού μας πλούτου, με την προϋπόθεση βέβαια της ύπαρξης σωστού  και αξιοκρατικά στελεχωμένου ελεγκτικού μηχανισμού.

Παρά τις μεγαλοστομίες που ακούστηκαν την προεκλογική περίοδο, για μονομερή κήρυξη ΑΟΖ, τεράστια κοιτάσματα κλπ. η ίδρυση του ελεγκτικού Φορέα των ερευνητικών και γεωτρητικών εργασιών,  του  ΕΔΕΥ Α.Ε (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ), εκκρεμεί ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Ν 4001 22/8/11. Έχουν δοθεί τρείς παρατάσεις για την στελέχωσή του, ενώ ήδη τρέχουν άμεσες υποχρεώσεις από προκηρυχθέντες διαγωνισμούς! Από την μη ύπαρξη ελεγκτικού μηχανισμού μόνο οι πετρελαϊκές εταιρίες επωφελούνται.

Φαίνεται ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις αδυνατούν να εξισορροπήσουν τα ποικιλόμορφα συμφέροντα και επιλέγουν την ακύρωση και αυτού του υποτυπώδους φορέα που οι ίδιες ψήφισαν πριν  ένα χρόνο. Μια τέτοια εξέλιξη το μόνο που εγγυάται είναι η καταλήστευση των όποιων κοιτασμάτων ευρεθούν και μηδαμινά βέβαια οφέλη για το κράτος.

Η όποια αξιοποίηση των κοιτασμάτων, εφʼ όσον υπάρχουν, προϋποθέτει εκπόνηση εθνικού σχεδίου με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων: οικονομικών, γεωπολιτικών, ενεργειακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών. Η διερεύνηση του θέματος είναι αντικείμενο του δημοσίου και δημόσιων επιστημονικών φορέων με κοινωνικό έλεγχο και πλήρη διαφάνεια των αποτελεσμάτων, παράλληλα, με την αξιοκρατική στελέχωση του Φορέα Υδρογονανθράκων.   Για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την Έρευνα και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων.

Επιτροπή Ενέργειας
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής