Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
05/07/2012

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: «Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε: Μόνο οι τράπεζες νίκησαν»

Οι επικεφαλής των χωρών μας διακηρύττουν ότι επέστρεψαν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με νίκες για τους λαούς τους και υποχωρήσεις από την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Μάριο Ντράγκι ή τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Λένε ότι “έσωσαν την Ευρώπη” για 19η φορά από την έναρξη της κρίσης. Ο Φρανσουά Ολάντ είπε μέχρι και ότι η Ευρώπη “αναπροσανατολίζεται” στη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται περί παραπλανητικής διαφήμισης!

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο παραμένει ανέπαφο. Η “αναδιαπραγμάτευση” δεν συνέβη και το σύμφωνο ανάπτυξης που υποστηρίχθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ δεν έχει καμία νομική ισχύ. Είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) είτε χωρίς, η αποκαλούμενη “οικονομική βοήθεια” θα πληρωθεί για ακόμη μια φορά από τους Ευρωπαίους πολίτες, μέσω περικοπών και επιθέσεων στα δικαιώματα των εργαζομένων. Όλα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στο όνομα της αλληλεγγύης με την Ιταλία και την Ισπανία είναι απλώς μέτρα μαζικής κοινωνικοποίησης των ζημιών. Επίσης σημαίνουν νέα απώλεια λαϊκής κυριαρχίας και υποχώρηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η αλήθεια είναι μια: Στις διαπραγματεύσεις στη φιλελεύθερη Ε.Ε. είναι πάντα οι τράπεζες που κερδίζουν. Καλούμε όλους τους αριστερούς πολίτες και τους βουλευτές, να αναλάβουν δράση, για να εμποδίσουν την επικύρωση αυτού του θανάσιμου συμφώνου στις χώρες μας. Μονάχα μια επανίδρυση της Ε.Ε. μπορεί να επιλύσει την κρίση. Είναι ανάγκη να το επαναλάβουμε: Η λιτότητα οδηγεί στην ύφεση. Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη σε αυτό πλαίσιο.

Προτείνουμε ένα εναλλακτικό πλαίσιο:

Πιέρ Λοράν, Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Γαλλία), Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ (Ελλάδα), Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Κάτια Κίπινγκ & Μπέρντ Ρίξινγκερ, Συμπρόεδροι του κόμματος “Η Αριστερά” (Γερμανία)

Πάολο Φερέρο, Εθνικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (Ιταλία)

Κάγιο Λάρα,Επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς (Ισπανία)

Χοσέ Λουίς Σεντέγια, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας (Ισπανία)

Φρανσίσκο Λούσα, Συντονιστής του Αριστερού Μπλοκ (Πορτογαλία)

Ατίλα Βανάι, Πρόεδρος του Κόμματος Εργαζομένων 2006 (Ουγγαρία)

Γίριο Χάκανεν, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας (Φινλανδία)

Νορμπέρτο Κριβέλι, Πρόεδρος του ελβετικού Κόμματος Εργαζομένων (Ελβετία)

Όλγα Αθανίτη, Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΚΟΑ (Ελλάδα)

Μίλαν Νόιμπερτ, Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (Τσεχία)

 

To Γραφείο Τύπου