Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/07/2012

Αποσπάσματα ομιλίας του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β΄ Αθήνας, υπεύθυνου του τομέα Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας προσωπικού Οργανισμών κοινωνικής πολιτικής

 

Η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου μείωσε δραστικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις (συνολικά μειώθηκαν στις διετία των μνημονίων πάνω από 25%), ενοποίησε τα επικουρικά ταμεία για να αρπάξει τα αποθεματικά αυτών που είναι πλεονασματικά και άλλαξε το χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης από δημόσιο σε ιδιωτικό. Επιπλέον «ακρωτηρίασε» την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων κατά 13 δις ευρώ, μέσω του ληστρικού «κουρέματος» των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης στα πλαίσια του PSI+.

Με τους μνημονιακούς νόμους 3863 και 3865/2010 μειώθηκαν δραστικά οι συντάξεις, αυξήθηκαν δραστικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλαξε η δομή και ο χαρακτήρας της δημοσίας κοινωνικής ασφάλισης με την εισαγωγή σʼ αυτή του συστήματος των τριών πυλώνων (βασική σύνταξη, αναλογική, επαγγελματική - ιδιωτική) και κατά συνέπεια τη μετάλλαξη της κοινωνικής ασφάλισης από δημόσια αναδιανεμητική σε κεφαλαιοποιητική ιδιωτική.

Οι αιτίες κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων είναι:

Οι τροποποιήσεις και οι βελτιώσεις των ρυθμίσεων των μνημονίων για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις, που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική προγραμματική συμφωνία των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, είναι μινιμαρισμένες σε σχέση με τα προεκλογικά προγράμματά τους, κυρίως όμως ως προς την ανάγκη αποκατάστασης της πρωτοφανούς κατεδάφισης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που συντελέστηκε τα δύο χρόνια του μνημονίου και δεν αναφέρουν τίποτε για την αποκατάσταση τους, έστω σταδιακή με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αγωνίζεται για ένα (α) οικονομικά βιώσιμο, (β) αναβαθμισμένο και κοινωνικά αποτελεσματικό, (γ) δημόσιο, (δ) αναδιανεμητικό και (ε) καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος μας είναι η αξιοπρεπής σύνταξη για τα γηρατειά και η περίθαλψη για όλους τους πολίτες, ώστε να μη μένει κανείς αβοήθητος στις δύσκολες στιγμές, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα του.

To Γραφείο Τύπου