Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/10/2001

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ. υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Μοτόϊ Οκούπου.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Ο φαύλος κύκλος των τρομοκρατικών προκλήσεων και των πολεμικών αντιποίνων υπάρχει κίνδυνος να ακρωτηριάσει την πολιτική, να εγκλωβίσει τη δημοκρατία. Να αχρηστεύσει το διεθνές δίκαιο ως μέθοδο ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Να παραμορφώσει τον 21ο αιώνα.

Οι τρομοκρατικές προκλήσεις δεν είναι μέθοδος προαγωγής της ιστορίας και τα πολεμικά αντίποινα δεν είναι μέθοδος συμμόρφωσης του κόσμου.

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου λέει όχι στην τρομοκρατία, λέει όχι στον πόλεμο, ναι στη δικαιοσύνη, ναι στον ανθρωπισμό, ναι στις δημοκρατικές αξίες και τις κατακτήσεις του πολιτισμού, γιατί κανένας πολιτισμός και καμιά ιδεολογία δεν μπορεί να νομιμοποιήσουν την τυφλή βία που γεννοβολάει Μπιν Λάντεν και πολέμους.

Η πρωτοφανής διεθνής συμμαχία που έχει διαμορφωθεί εναντίον της τρομοκρατίας μπορεί και πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά της όχι απλώνοντας τον πόλεμο, αλλά βάζοντας ως προτεραιότητες τα μεγάλα κοινωνικά και διεθνή προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά. Βάζοντας ως προτεραιότητες το ξαναστήσιμο του ΟΗΕ στα πόδια του και την ανάκτηση της αξιοπιστίας του διεθνούς δικαίου, έτσι ώστε να μην υψώνονται τούτη την ώρα οι σημαίες του "πας μη μεθ' ημών καθ' ημών" ή οι τυφλές φανατικές αντιδραστικές απόψεις που εκφράστηκαν από τον Μπιν Λάντεν.

Αυτό είναι εκείνο το οποίο πιστεύει ο ΣΥΝ. Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιβεβαιωθούν οι αξίες της πολιτικής για τη συνεννόηση των λαών, οι αξίες της δημοκρατίας για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης στον κόσμο, οι αξίες της διεθνούς αλληλεγγύης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών που είναι οι ρίζες του κακού, αυτές οι ρίζες που φτιάχνουν τα άνθη του κακού που δηλητηριάζουν σήμερα τον πλανήτη.

Για τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

Δεν έχω να πω τίποτα για το θέμα. Είναι προφανές ότι μετά τις δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη ότι διαφωνεί με τις θέσεις του ΣΥΝ υπάρχει θέμα. Αυτό το θέμα θα το συζητήσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στην προσεχή συνεδρίασή της.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου