Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/10/2001

Συνέντευξη του Λ.Κύρκου στο Ρ/Σ Planet 104,5

Συνέντευξη τουΛεωνίδα Κύρκου στο Ρ/Σ Planet 104,5

Ο Λεωνίδας Κύρκος μιλώντας στο ραδιοσταθμό PLANET 104,5 στην εκπομπή του Γιώργου Κατσιγιάννη και Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου, για την μεγάλη εκστρατεία του σταθμού σε συνεργασία με την UNICEF προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τα παιδιά του Αφγανιστάν, διατύπωσε τις παρακάτω πολιτικές θέσεις:

Αλ.Παπασταθόπουλος. Θα θέλαμε ένα σχόλιο γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή μετά και από την έναρξη του πολέμου.

Λ.Κύρκος. Παρακολουθούμε από τις τηλεοράσεις την τραγωδία του κόσμου εκεί κάτω, μαζί με την φτώχια και τη δυστυχία ήρθε και ο τρόμος, ο φόβος, το αίμα. Κάποια λέξη που πρέπει να ξαναδιατυπωθεί στο περιεχόμενό της είναι η λέξη "ανθρωπισμός". Γιατί σιγά-σιγά θα γελάμε. ΄Όπως "ανθρωπιστική" βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία, "ανθρωπιστική" βοήθεια και τώρα. Μου κάνει εντύπωση ότι οι Αμερικάνοι σκορπούν τον θάνατο και φροντίζουν από κοντά να στείλουν και τα κόλλυβα. Θα έλεγε κανείς ότι μένουν διαρκώς στην αντίληψη ότι μπορούν να αγοράσουν τα πάντα. Ωραία λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμη αυτή η βοήθεια, ας πάψουν να την πολυδιαφημίζουν. Μεγαλύτερη σημασία και από ένα σακί σιτάρι που στέλνουν οι Αμερικανοί έχει μια δραχμή που κατατίθεται στο δικό σας λογαριασμό. Είναι η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων του κόσμου, γι αυτό και έχει μια ηθική σημασία, η υλική αξία είναι η μικρότερη. Φυσικά αμέσως θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και τα παιδιά της Αμερικής τα οποία επλήγησαν και αυτά από αυτή την εγκληματική ενέργεια. Οι εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση δεν μπορούν παρά να μας συγκλονίζουν. ΄Όμως αυτά τα παιδιά προφανώς έχουν ανάγκη μόνο από ηθική συμπαράσταση. Την υλική συμπαράσταση δεν την έχουν ανάγκη στην τρομακτική έκταση που την έχουν τα παιδιά του Αφγανιστάν.

Γ.Κατσιγιάννης: Αναπτύσσεται μια συζήτηση το τελευταίο διάστημα, με ποιον είμαστε εμείς οι ΄Ελληνες. Το λαϊκό αίσθημα δεν συμβαδίζει με την τακτική της κυβέρνησης. Υπάρχει αυτή η εντύπωση. Τελικά με ποιόν είμαστε; Με ποιόν πρέπει να είμαστε στην παρούσα φάση;

Λ.Κύρκος: Εμείς είμαστε φρουροί και υπερασπιστές των αξιών μας που έρχονται μέσα από τους αιώνες. Αξιών που επιβεβαιώνονται και στη σημερινή ζωή, με τις αξίες της ανθρωπιάς, τις αξίες του πολιτισμού, τις αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης. Και αυτή η τελευταία λέξη έχει αποκτήσει μια ειδική φόρτιση τα τελευταία χρόνια. Με αυτές τις αξίες είμαστε και με βάση αυτές τις αξίες κρίνουμε και απορρίπτουμε. Απορρίπτουμε τον πόλεμο, τη βία και την κρατική βία, όχι μόνο τη βία της τρομοκρατίας, γιατί η κρατική βία είναι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης. Την απορρίπτουμε και καλλιεργούμε σε αυτή τη βάση τη συνάντηση με τους λαούς όλου του κόσμου.

Αλ.Παπασταθόπουλος: Βλέπουμε αυτή τη φορά, ενώ μιλούσαν για χειρουργικά χτυπήματα, να βάλλονται άμαχοι από τις βόμβες των αεροσκαφών. Έχουμε πάρα πολλούς αμάχους νεκρούς, δεν γνωρίζουμε τον αριθμό, η ενημέρωση είναι ελλιπής. Έχουμε μια άλλη μορφή πολέμου.

Λ.Κύρκος: Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να εμβαθύνουμε τις αναλύσεις μας και θα πρέπει να ανοίξουμε μια τεράστια συζήτηση που θα πρέπει να φτάσει μέχρι το τελευταίο σπίτι. Ο απλός άνθρωπος να πει τη γνώμη του, αφού χορτάσει από πληροφόρηση. Για να μπορέσουμε πάνω σε αυτή την πληροφόρηση και τη γνώση, τη διαμόρφωση μιας καινούργιας συνείδησης, να χτίσουμε αυτό το μεγάλο μέτωπο στο οποίο ανήκει το αύριο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου