Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/07/2012

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους  βουλευτές Τάσο Κουράκη, Γιάννη Αμανατίδη, Τζένη Βαμβακά, Θεανώ Φωτίου και τα μέλη της Θεματικής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Καλαμαρά, Αγγελική Σαπουνά και Χρήστο Πιλάλη, συναντήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουλίου με τον   Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού  κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Οι βουλευτές ζήτησαν απ΄τον Υπουργό να μην περάσουν ρυθμίσεις για την παιδεία χωρίς κοινωνικό διάλογο ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι. Ειδικότερα για τα ΑΕΙ ζητήθηκε να αποσυρθεί ο Νόμος 4009 και να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις που θα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους, μέχρι να ξεκινήσει ο αναγκαίος διάλογος με όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας για ένα νέο καταστατικό χάρτη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να παραβιαστεί η δημοκρατική νομιμότητα και χωρίς να καταργηθούν τα εκλεγμένα όργανα  των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ . Στις άμεσες προτεραιότητες για τη λειτουργία των ΑΕΙ έθεσαν τους διορισμούς των λεκτόρων, των συμβασιούχων διδασκόντων με το ΠΔ 407 και των επιστημονικών εργαστηριακών συνεργατών των ΤΕΙ, τη ρύθμιση θεμάτων των μονίμων λεκτόρων και του ΕΕΔΙΠ και τη στήριξη της φοιτητικής μέριμνας.

Για την αναιτιολόγητη υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επανέλθει στο Υπουργείο Παιδείας γιατί η παραγωγή της νέας γνώσης πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, προς όφελος της κοινωνίας και στο πλαίσιο αυτό η έρευνα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Για το θέμα της αξιολόγησης ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε   ότι καμία ρύθμιση που συνδέει την αξιολόγηση με την μισθολογική – βαθμολογική εξέλιξη και το ενδεχόμενο απόλυσης των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ότι και γι΄αυτό το ζήτημα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός δημόσιος διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους.  Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη άμεσης προώθησης όλων των αναγκαίων υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών της α΄θμιας και β΄θμιας εκπαίδευσης (μεταθέσεις, μετατάξεις, προσλήψεις αναπληρωτών), η άρση των περικοπών στις εκπαιδευτικές άδειες, η παράταση λειτουργίας των ελληνικών λυκείων σε χώρες του εξωτερικού, όπως στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.

Ακόμη εθίγησαν θέματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καθώς οι πρόσφατες ρυθμίσεις του Υπουργείου συρρικνώνουν τις ήδη χαμηλές αποδοχές τους, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν ακάλυπτους τους εκπαιδευτικούς στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ακόμη τέθηκαν στον κ. Υπουργό τα ζητήματα της ειδικής αγωγής και της επαναφοράς της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο σχολείο.

 

Ο Υπουργός δήλωσε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς ελλείψεις τον Σεπτέμβριο και ότι άμεσα θα προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με  τα προβλήματα που εθίγησαν κατά τη συνάντηση και οι οποίες θα γνωστοποιηθούν εγκαίρως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι αναμένει τις προτάσεις του Υπουργού και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ανυποχώρητα μέσα και έξω από τη βουλή για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της παιδείας.

 

 

 

 

To Γραφείο Τύπου