Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/07/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «ΝΕΤ 105,8» (Π. Σαράντης -Π. Τσιούτσιας), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

Την κυβέρνηση την εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός. Ο κ. Βενιζέλος είναι απλώς ένας κυβερνητικός εταίρος που έχει επιλέξει να μη μετέχει καν στην κυβέρνηση, να βγάζει δηλαδή τη μισή του ουρά απέξω. Το ουσιαστικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι επαναδιαπραγμάτευση ακούμε, απαγκίστρωση ακούμε και τίποτα δε βλέπουμε. Το μόνο που βλέπουμε είναι να εφαρμόζεται το «δόγμα Στουρνάρα», δηλαδή η πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του Μνημονίου μέχρι νεωτέρας. Επίσης, ενώ οι αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης ορκίζονται πίστη και συνέπεια στο κείμενο της προγραμματικής τους συμφωνίας, το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στο κείμενο αλλά και όλες οι δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει προεκλογικά και μετεκλογικά παραπέμπονται στις καλένδες, σε βάθος δηλαδή τετραετίας.

 

Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι το «αφεντικό» στην κυβέρνηση

 

Ο κ. Στουρνάρας γύρισε από το  Eurogroup με τη δέσμευση να παρθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ μέσα στο 2012, αλλά σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου που είναι η επαναδιαπραγμάτευση, δεν κατάφερε τίποτα το ουσιαστικό. Το να συζητά κανείς την προεκλογική εμμονή του κ. Βενιζέλου, που δεν είναι καν κυβερνητική πρόταση, περί διαπραγματευτικής ομάδας, τη στιγμή που δεν έχει μπει καν η κυβερνητική ομάδα στη διαπραγμάτευση, το θεωρώ μια παλαιού τύπου μάχη μικροκομματικών εντυπώσεων.

Συνιστώ στον κ. Βενιζέλο να κατανοήσει, πρώτον, ότι οι εκλογές τελείωσαν, δεύτερον, ότι αυτή η τακτική αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να συγκυβερνά δεν του έχει βγει σε καλό, και επίσης ότι δεν είναι αυτός το «αφεντικό» στην κυβέρνηση αλλά ένας εκ των μικρομεσαίων κυβερνητικών εταίρων.

 

Ουδέποτε παρουσιάστηκε χρονο-στοχοδιάγραμμα

Από τη στιγμή που οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έταξαν επαναδιαπραγμάτευση ο κ. Σαμαράς, αναθεώρηση ο κ. Βενιζέλος και απαγκίστρωση ο κ. Κουβέλης και τώρα δε βλέπουμε τίποτα από αυτά, παρά μόνο ότι παραπέμπονται στο μέλλον, εμείς δε πρέπει να το επισημάνουμε, δεν πρέπει να το στηλιτεύσουμε; Δεν είναι δουλειά μας να ελέγχουμε αν η κυβέρνηση είναι συνεπής με αυτά που υποσχέθηκε; Δε ζητούμε να εφαρμόσουν το δικό μας πρόγραμμα, αλλά τουλάχιστον να είναι συνεπείς σε όσα υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους για να κερδίσουν στις εκλογές.

Για να πετύχεις κάποιους στόχους θέτεις εξ αρχής το ότι η συνταγή του Μνημονίου είναι καταστροφική. Αυτό που έχει επικρατήσει ως κυβερνητικό δόγμα, δηλαδή πρώτα θα εφαρμόσουμε πιστά το Μνημόνιο για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και μετά θα διεκδικήσουμε αλλαγές, είναι συνέργεια στο λάθος. Ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει από τους υπουργούς του χρονο-στοχοδιάγραμμα, τι θα γίνει δηλαδή και πότε, το οποίο ουδέποτε παρουσιάστηκε στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Σε όλες τις ευρωπαϊκές, δημοκρατικές χώρες, οι προγραμματικές δηλώσεις σημαίνουν χρονο-στοχοδιάγραμμα, δηλαδή αυτά που σας είπα ότι θα κάνω πότε θα τα κάνω, πως θα τα κάνω και που θα βρω τα χρήματα για να τα κάνω. Με το εφεύρημα-μικροπολιτικό κόλπο «όλα θα γίνουν σε βάθος τετραετίας» τα πάντα παραπέμπονται σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, δηλαδή στις καλένδες, με βάση την ελληνική εμπειρία.

 

 

Η λογική των ιδιωτικοποιήσεων είναι επικίνδυνη και επιζήμια

 

Επειδή οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλά και στην ακίνητη περιουσία και στο χρηματιστήριο, είναι λάθος να πουλήσεις ό,τι έχεις και όσο- όσο για να πάρεις εφάπαξ κάποια λίγα λεφτά. Εμείς αντιπροτείνουμε αναπτυξιακές κοινοπραξίες είτε με διακρατικές συμφωνίες, είτε με την σύμπραξη επιχειρήσεων είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα, όπου εσύ βάζεις την περιουσία, ο άλλος χρήματα για την αξιοποίησή του και έχετε κάνει μια συμφωνία ότι μακροχρονίως έχετε κέρδη από την αξιοποίησή της. Αυτή τη διαδικασία τη θεωρούμε επωφελή και κερδοφόρα, ενώ τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων όπως-όπως τη θεωρούμε επικίνδυνη και επιζήμια.

 

To Γραφείο Τύπου