Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/10/2001

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της Ενωσης Εισαγγελέων

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος συναντήθηκαν σήμερα, με αντιπροσωπεία του Προεδρείου της ΄Ενωσης Εισαγγελέων, από τον Πρόεδρο κ.Βασ.Μαρκή και τον Γενικό Γραμματέα κ.Σπ.Μουζακίτη.
Μετά το τέλος της συνάντησης, έγιναν δηλώσεις:

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Επισκεφθήκαμε την ηγεσία του ΣΥΝ. Εκθέσαμε την αγωνία του κλάδου μας για τα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί εσχάτως, δηλαδή οι υπηρεσιακές μας ενέργειες να γίνονται είτε αντικείμενο επιθέσεων είτε επαίνων από κόμματα ή την κυβέρνηση.
Με μεγάλη ευχαρίστηση, μπορώ να σας πω, ότι βρήκαμε πλήρη κατανόηση για τον προβληματισμό μας και ευχαριστώ τον κ. Κωνσταντόπουλο και τον κ. Κουβέλη για την κατανόηση με την οποία αντιμετώπισαν τα ζητήματά μας.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμεριζόμαστε απολύτως τον προβληματισμό της ηγεσίας της Ενώσεως των Εισαγγελέων που είναι και προβληματισμός όλων των δικαστών. Οι αντιλήψεις που εμπλέκουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης σε κομματικές αντιπαραθέσεις, βλάπτουν. Βλάπτουν και το δημόσιο συμφέρον, βλάπτουν και τη δημοκρατία, βλάπτουν και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και δηλητηριάζουν τη συνείδηση της κοινής γνώμης με απόψεις οι οποίες καλλιεργούν γενικότερη δυσπιστία, καχυποψία και ανυποληψία. Η εξουσία, η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί τον έλεγχο και πρέπει να τον επιδιώκει και να απαντάει επί της ουσίας. ΄Αλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Οι απόψεις που από τη μια ισχυρίζονται ότι πολιτικοποιείται η δικαιοσύνη και από την άλλη ότι ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου, είναι τόσο παλιές, όσο και η πολιτική υποκρισία. Χρειάζεται λοιπόν να αφεθούν οι δικαστικοί λειτουργοί απερίσπαστοι στο έργο τους και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να καθιερωθεί το απυρόβλητο των πολιτικών, όπως βεβαίως δεν μπορεί να υιοθετηθεί και καμιά αντίληψη ποινικοποίησης των πάντων.

Για τη δολοφονία του Υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τέτοιες ενέργειες αποδοκιμάζονται.
Επρεπε να έχει λυθεί προ πολλού το Μεσανατολικό. Πρέπει να λυθεί αμέσως τώρα. Ο φαύλος κύκλος της έντασης, της βίας, της τρομοκρατίας, ουσιαστικά αποσταθεροποιεί όλη την περιοχή. Στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας είναι η σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τρομοκρατικές ενέργειες και η προσφυγή στη βία απλώνουν τον κύκλο του αίματος και δεν προωθούν την πολιτική συνεννόηση και λύση των υπαρκτών προβλημάτων..

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου