Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2005

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την παρακάτω Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή δεν είναι μέρα γιορτής. Θα έπρεπε να είναι ημέρα επαγρύπνησης και ευκαιρία για έλεγχο των πολιτικών που ασκούνται ως προς την κατανάλωση γενικά και τα δικαιώματα των καταναλωτών-πολιτών ειδικότερα.

Στις συνθήκες της σύγχρονης και ασύδοτης παγκοσμιοποίησης, υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα και ως προς τον προσδιορισμό των τιμών και την ακρίβεια, όσο και ως προς την ασφάλεια των προϊόντων και ιδιαίτερα των προϊόντων διατροφής.

Πολλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται υπό μόνιμη απειλή (από τις τρελές αγελάδες μέχρι τις διοξίνες και τις ποικίλες καρκινογόνες χρωστικές ουσίες κλπ.), πράγμα το οποίο επιβάλλει ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχου, από την παραγωγή μέχρι τον καταναλωτή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Η χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε σημαντική καθυστέρηση ως προς την πολιτική των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, η οποία έτσι κι αλλιώς κρίνεται ανεπαρκής.

Επείγει η σημαντική ενίσχυση των δομών και των λειτουργιών των δημοσίων ελέγχων, όπως και η συμβολή της χώρας μας για μια πληρέστερη και αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αν, έστω και λίγα βήματα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχει κάποιο νόημα να γίνονται δημόσιοι πανηγυρισμοί για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή.

To Γραφείο Τύπου