Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/07/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στο ρ/σ «Marconi Radio» του Βόλου

Μιλώντας στο ρ/σ «Marconi Radio» του Βόλου (Αντ. Κουμιώτης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών, όλοι ακούσαμε τον κ. Κουβέλη, να τα «ρίχνει» κατά τα κοινώς λεγόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, λέγοντας ότι «ορισμένοι ανακάλυψαν όψιμα την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου». Απαντούμε ότι, παρότι εμείς θέλουμε την ακύρωση του Μνημονίου και όχι απλώς την επαναδιαπραγμάτευση, οφείλουμε να επισημάνουμε την ανακολουθία και την αναξιοπιστία όσων υποσχέθηκαν απαγκίστρωση όπως ο ίδιος ή αναδιαπραγμάτευση όπως ο κ. Σαμαράς ή αναθεώρηση όπως ο κ. Βενιζέλος και μετά τις εκλογές προωθούν σκληρή εφαρμογή.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, η κυβέρνηση αυτή, από κυβέρνηση αναδιαπραγμάτευσης, αναθεώρησης και απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο, όπως είχαν υποσχεθεί οι τρεις αρχηγοί που την συγκροτούν, εξελίσσεται σε κυβέρνηση αυστηρής και απαρέγκλιτης εφαρμογής του Μνημονίου. Έχουμε μία κραυγαλέα αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, με τις οποίες ο κ. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός, ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος αλλά και των προεκλογικών δεσμεύσεων των κ.κ Βενιζέλου και Κουβέλη. Και αλίμονο αν δεν ελέγχουμε ως αντιπολίτευση και ως πολίτες τα «είπα-ξείπα» των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων. Είναι αδιανόητο να λέει κανείς άλλα για να γίνει κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση και να εφαρμόζει άλλα μόλις κάτσει στις καρέκλες.

Το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης έχει παραπεμφθεί ουσιαστικά στις καλένδες της τετραετίας μαζί με το μετεκλογικό κείμενο της τρικομματικής προγραμματικής συμφωνίας, το οποίο έλεγε ότι θα γίνουν συγκεκριμένα πράγματα, όπως π.χ η διεύρυνση του χρόνου διάρκειας του επιδόματος ανεργίας, η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων κ.ο.κ. Το μόνο που προέκυψε, μαζί με ένα ολοστρόγγυλο μηδέν στον τομέα της επαναδιαπραγμάτευσης, είναι νέα πρόσθετα μέτρα, ύψους 3 δισ. ευρώ, που τα έφερε στην βαλίτσα του ο κ. Στουρνάρας μετά το Eurogroup και το Ecofin.

Έχουμε μία ολοφάνερη αποτυχία του Μνημονίου, το οποίο παράγει εκρηκτική ύφεση και ανεργία και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να αλλάξει και η συνταγή, δηλαδή το Μνημόνιο και όχι απλώς οι «αρχιμάγειρες». Ο κ. Σαμαράς ήταν στην αρχή αντιμνημονιακός, στο πρώτο Μνημόνιο, μετά τάχθηκε  υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά μόλις έγινε πρωθυπουργός και πραγματοποίησε το όνειρο της ζωής του, επέλεξε να βάλει στην κρίσιμη καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ασθένεια Ράπανου, τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος είναι μνημονιακότατος από το πρώτο Μνημόνιο και αυτό λέει πολλά.

To Γραφείο Τύπου