Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/07/2012

Δήλωση της Βασιλικής Κατριβάνου, βουλευτού Β΄Αθήνας, για την παρακράτηση των συντάξεων των φιλοξενούμενων σε στεγαστικές δομές και των περιθαλπόμενων σε ιδρύματα χρόνιας παραμονής

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν χτες Πέμπτη φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας παραβρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασιλική Κατριβάνου. Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η υπουργική απόφαση-επικαιροποίηση της παρακράτησης των συντάξεων που λαμβάνουν φιλοξενούμενοι σε στεγαστικές δομές και περιθαλπόμενοι σε ιδρύματα χρόνιας παραμονής. Βάσει και της τελευταίας απόφασης, η προβλεπόμενη παρακράτηση είναι δυνατό να φτάσει μέχρι και το 80% της σύνταξης του ασφαλισμένου (στις συντάξεις από 700 ευρώ), με αποτέλεσμα τη δραματική επιδείνωση της καθημερινότητας των ασθενών.

 

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, η Βασιλική Κατριβάνου έκανε την εξής δήλωση:

"Με την επικαιροποίηση της υπουργικής απόφασης του κ. Μπόλαρη, η κυβέρνηση κτυπάει κατά τρόπο εγκληματικό και αντισυνταγματικό ανθρώπους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι ψυχικά ασθενείς δεν έχουν δυνατή φωνή για να αντιδράσουν και να ακουστούν. Αντί η κυβέρνηση να δρα προς την ενίσχυση και την ανεξαρτητοποίησή τους, τους περιθωριοποιεί και τους ασυλοποιεί ακόμα περισσότερο. Εκτός από τα νοσήλια που καταβάλλουν οι ίδιοι, το κράτος τους ζητά τώρα να πληρώσουν με το 50-80% των συντάξεών τους τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας  που τους στηρίζουν, αλλά και τις ΜΚΟ. Οι ψυχικά ασθενείς χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για ένδυση, μετακινήσεις από και προς την οικογένειά τους, βασικές λειτουργίες αυτοσυντήρησης, αυτονομίας και κοινωνικής ένταξης. Όπως δήλωσε και ένας χρήστης των δομών αυτών, "παίρνοντάς μας αυτά τα χρήματα, είναι σαν να μας παίρνουν την προσωπικότητά μας."

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αγωνιστεί στο πλευρό των ανθρώπων της ψυχικής υγείας, εργαζομένων και χρηστών των δομών (φιλοξενούμενων σε στεγαστικές δομές και των περιθαλπόμενων σε ιδρύματα χρόνιας παραμονής). Θα αγωνιστεί για μια πολιτική που να υποστηρίζει τους ανθρώπους και τις δομές μέσα στην κρίση, αντί να τους οδηγεί στην εξαθλίωση".

Μετά το τέλος της συνέντευξης, αντιπροσωπεία εργαζομένων σε φορείς ψυχικής υγείας, από κοινού με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συναντήθηκε με την υφυπουργό Υγείας κ. Φ. Σκοπούλη, στην οποία και παρέδωσε σχετικό ψήφισμα. Για το ίδιο θέμα δε, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση την ερχόμενη εβδομάδα.

 

 

To Γραφείο Τύπου