Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/10/2001

Διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Σουηδία

Διήμερη επίσκεψη στη Σουηδία, συναντήσεις με την ηγεσία του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας και την ομογένεια πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με τον Πρόεδρο, Ν. Κωνσταντόπουλο, και τον Γ.Κοκκινίδη, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνο τμήματος Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΝ.

Στο Σουηδικό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, συναντήθηκε με την κ. Gudrum Schyman, Πρόεδρο του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας, και τους Lars Ohly και Τάσο Σταφυλίδη, βουλευτές του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας. Ακολούθησε γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας στην Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Είναι κοινή η διαπίστωση των δύο Προέδρων του ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της ΠΡΟΟΔΟΥ ότι:

Στις καινούργιες συνθήκες, που έχουν προκύψει και βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν οι δυνάμεις της σύγχρονης αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, για την Ευρώπη, για τη Δημοκρατία, για την Ειρήνη και τον Ανθρωπισμό του 21ου αιώνα.

Συζητήθηκαν συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις και οι δυνατότητες κοινών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ σε συγκεκριμένους τομείς, όπως:

1. Η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της δημοκρατικής προστασίας πολιτών και κοινωνιών, που δεν θα αφήνουν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και του φιλελευθερισμού, να διασπούν την κοινωνική συνοχή, να πολλαπλασιάζουν τους αποκλεισμούς, να συρρικνώνουν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, να παραδίδουν το περιβάλλον, τις κοινωνίες, τους θεσμούς και τα συλλογικά αγαθά στην αιχμαλωσία της αγοράς και του ανταγωνισμού.

2. Το πανευρωπαϊκό και διεθνές φιλειρηνικό και αντιπολεμικό κίνημα, που δεν θα επιτρέπει τον εκβιασμό και τον αποπροσανατολισμό πολιτών και κοινωνιών με το δίλημμα «τρομοκρατία ή πόλεμος», που θα διακηρύσσει ότι η τρομοκρατία αλλά και ο πόλεμος δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές της αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων που θα επιδιώκει, τέλος, την ενίσχυση της συλλογικότητας των διεθνών οργανισμών και του διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, για δικαιοσύνη, σταθερότητα και ασφάλεια στον κόσμο, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρώπης.

3. Η αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτεί αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, διασφάλιση της απασχόλησης με μείωση των ωρών εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, διασφάλισης της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης.

4. Ο διάλογος και ο συντονισμός δράσης των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Οικολογίας, που συμμετέχουν στην ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου ή στο Φόρουμ της Νέας Αριστεράς, στο πλαίσιο της αναζήτησης και ανάγκης για το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, που εκφράζοντας τον ουσιαστικό Ευρωπαϊσμό των δυνάμεων της αριστεράς, θα αγωνιστεί για να αλλάξουν οι συσχετισμοί της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της σημερινής πορείας της Ε.Ε.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν ότι μπροστά μας βρίσκονται προβλήματα που αξιώνουν κρίσιμες και διορατικές απαντήσεις, από θέσεις σύγχρονης αριστεράς, με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και κινηματική στήριξη των πρωτοβουλιών για Ειρήνη και Δημοκρατία, εναντίον του Πολέμου και της Τρομοκρατίας, για Δικαιοσύνη, Σταθερότητα και Αλληλεγγύη, εναντίον της ανασφάλειας, της βίας, των αποκλεισμών. Η διεθνής συνεργασία, αντί να εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις, που καταργούν το θεσμικό πλαίσιο συνύπαρξης και συνεννόησης, να προωθήσει με αποφασιστικότητα εναλλακτικές πολιτικές πρωτοβουλίες, για τη λύση διεθνών προβλημάτων και προκλήσεων, μέσα από συλλογικές δομές διεθνούς δικαίου.

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα συναντηθούν με τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών συλλόγων και κοινοτήτων Σουηδίας και τους φορείς της ομογένειας, θα επισκεφθούν το Ινστιτούτο Ούλαφ Πάλμε και θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο του, κ. Carl Tham.

Την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας για ειδικότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος: ασφαλιστικό, ισότητα γυναικών και αντιμετώπιση εμπορίου γυναικών, κοινωνική πολιτική για την ασφάλιση και προστασία.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση ομογενών στη Στοκχόλμη που διοργανώνει ο Οργάνωση του ΣΥΝ στη Σουηδία.

Επισυνάπτουμε ενημέρωση σχετικά με το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας

Το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας είναι η 3η πολιτική δύναμη στη χώρα, με συνεχή εκλογική άνοδο. Στο εθνικό κοινοβούλιο έχει 43 βουλευτές, έχοντας λάβει 11,3%, ενώ στις τελευταίες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο πέτυχε το ποσοστό 15,8% και 3 ευρωβουλευτές.

Συμμετέχει στην ομάδα της ευρωπαϊκής ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, καθώς και στο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς. όπου συμμετέχει και ο ΣΥΝ.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου