Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/10/2001

Μήνυμα του Συνασπισμού για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Το ομόθυμο ΟΧΙ και η εποποιία της τετράχρονης αντίστασης του ελληνικού λαού στην ιταλογερμανική φασιστική επίθεση σηματοδοτούν διαχρονικά μια κορυφαία ιστορική περίοδο συλλογικής έμπνευσης και μνήμης για τη χώρα μας. Είναι γεγονότα που έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και ιστορικής καταξίωσης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία γιατί επηρέασαν την συλλογική συνείδηση των λαών και έχουν διακεκριμένη θέση ανάμεσα στις σημαντικές εξελίξεις, τις συγκρούσεις και τις ρήξεις που σφράγισαν τον 20ο αιώνα.

Οι αδιαπραγμάτευτες αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, αυτονόητα σεβαστές. Πληθαίνουν οι παραβιάσεις τους σε λαούς και πολίτες του σύγχρονου κόσμου. Ο ΟΗΕ και οι διεθνείς οργανισμοί ασφαλείας έχουν υποβαθμιστεί από την κυριαρχία της μόνης Υπερδύναμης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Τα δραματικά γεγονότα που σηματοδότησε η τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου και οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δημιουργούν νέες δραματικές συνθήκες για την ανθρωπότητα που έχει νωπές τις ιστορικές μνήμες παγκόσμιων συρράξεων και βιώνει στην αυγή του 21ου αιώνα τραγικές εμπειρίες οικονομικών, κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο ΣΥΝ καλεί, με την ευκαιρία της επετείου, σε μια ευρύτερη συνειδητοποίηση και εγρήγορση τον λαό μας τόσο για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, όσο και για τη διεκδίκηση κοινωνικών κατακτήσεων και την υπεράσπιση των εγγυήσεων των δημοκρατικών ελευθεριών.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου