Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/11/2001

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank

Η συγχώνευση Εθνικής - Alpha Bank αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη με μεγάλες επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα, την οικονομία και τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση ενίσχυσε αυτή την επιλογή για να δώσει εικόνα αναδιαρθρώσεων στις αγορές και να ενισχύσει το ρόλο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τραπεζικό χώρο, όπως άλλωστε αποδεικνύεται με την άρνηση πώλησης της ΕΤΒΑ στον πλειοδότη που ήταν η Αγροτική Τράπεζα.

Ο ΣΥΝ θεωρεί τη δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας μια αποδεκτή λύση με όρους που θα εξασφάλιζαν τον ισχυρό ρόλο του Δημοσίου, την διαφάνεια στις διαδικασίες ενοποίησης, τη λειτουργία της τράπεζας και τη διασφάλιση της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εχει δε καταθέσει στο παρελθόν και συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση, όπως π.χ. η συγχώνευση της Εθνικής με την Εμπορική Τράπεζα.

Ο Συνασπισμός επισημαίνει ότι οι όροι με τους οποίους προωθείται η συγκεκριμένη επιλογή συγχώνευσης, δεν διασφαλίζουν αυτές τις προϋποθέσεις, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά, ανησυχίες και κινδύνους.

Ο Συνασπισμός σε κάθε περίπτωση διεκδικεί και θα αγωνιστεί για να διασφαλιστεί η ουσιαστική παρουσία του δημόσιου και κοινωνικού τομέα στο πιστωτικό σύστημα.

Να θεσπιστεί άμεσα συγκεκριμένη νομοθεσία για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές για τη διασφάλιση της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε αυτά τα πλαίσια ο ΣΥΝ έχει καταθέσει προτάσεις και θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου