Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/11/2001

Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ προς τον Πρόεδρο της Βουλήςγια τον παρατεινόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Αίτημα γιασυζήτηση προ ημερησίας διατάξεως κατέθεσεο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλουςπρος τον Πρόεδρο της Βουλής κ.ΑπόστολοΚακλαμάνη για τον παρατεινόμενο πόλεμο στοΑφγανιστάν και τη θέση της ελληνικήςκυβέρνησης.

Το περιεχόμενο του αιτήματος έχει ως ακολούθως:

"Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και η πολεμική εκστρατεία εναντίον του Αφγανιστάν, οι κίνδυνοι επέκτασης του πολέμου και περιορισμού των δημοκρατικών εγγυήσεων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, διαμορφώνουν νέες στρατηγικές αντιθέσεις και νέες συνθήκες ζωής για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Όπως η "Παγκοσμιοποίηση και η υπερεξουσία της αγοράς" δεν λύνει τα προβλήματα των κοινωνιών ούτε παράγει ισόρροπη ανάπτυξη με δικαιοσύνη για όλους, έτσι και η "Νέα Τάξη Πραγμάτων της μιας υπερδύναμης", δεν δημιουργεί ασφάλεια και σταθερότητα, με ειρηνική επίλυση των διεθνών, κοινωνικών και πολιτικών, προβλημάτων.

Η διεθνής συμμαχία που έχει συγκροτηθεί, από τη μια περιθωριοποιεί ακόμη περισσότερο τις συλλογικές δομές πολιτικής αντιμετώπισης των κρίσεων, όπως προβλέπονται από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, και από την άλλη δεν θέλει να επιδείξει αποφασιστικότητα για την επίλυση έστω και ενός μεγάλου διεθνούς προβλήματος, όπως λόγου χάρη το Παλαιστινιακό κ.α

Η τρομοκρατία όπως και ο πόλεμος δεν έχουν τίποτα κοινό με τις μεγάλες αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δεν έχουν καμία σχέση με τα κοινωνικά κι απελευθερωτικά κινήματα των λαών. Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να κυριαρχεί ως νόμος της διεθνούς κοινότητας ο Μωσαϊκός Κώδικας του "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος", ούτε ο κώδικας της βίας και το δίκαιο της δύναμης.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο ο 21ος αιώνας δεν θα έχει ανθρώπινο πρόσωπο, οι κοινωνίες του κόσμου θα κυριαρχούνται από την ανασφάλεια, τους φασισμούς, τους εθνικισμούς και τους φονταμενταλισμούς, οι πολίτες και οι λαοί της ανθρωπότητας θα βιώνουν εγκλήματα κατά της ζωής και του πολιτισμού.

Σε όλο το κόσμο εγείρονται, με τρόπο αγωνιστικό και στοχαστικό, τα πολιτικά, τα κοινωνικά και πνευματικά κινήματα κατά του πολέμου, υπέρ της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Για να μην παραδοθεί η Πολιτική και το Διεθνές Δίκαιο στη λογική του πολέμου και στις τεχνικές της βίας. Για να μην βάλουμε στη θέση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων τον " Αντιτρομοκρατικό - Αντιδημοκρατικό Κώδικα "

Διαδραματίζονται ιστορικής εμβέλειας γεγονότα και κυοφορούνται στρατηγικά σενάρια αναδιανομής συμφερόντων, ανταγωνισμών ισχύος και διεκδίκησης παγκόσμιας κυριαρχίας.

Η Ελληνική Βουλή πρέπει να συζητήσει. Τα κόμματα να αναπτύξουν τις θέσεις τους. Η κυβέρνηση να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις της και τα σχέδια της και να απαντήσει γιατί δεν συμμερίζεται τη θέση της ελληνικής κοινωνίας, περί μη συμμετοχής της χώρας σε πολεμικές εκστρατείες κι επιχειρήσεις.

Κύριε Πρόεδρε,

Με αυτές τις σκέψεις, ζητώ ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της ΠΡΟΟΔΟΥ προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τον παρατεινόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου