Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/07/2012

Αποσπάσματα Ομιλίας του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Εύβοιας Αποστόλου Βαγγέλη, υπεύθυνου τομέα ελέγχου ΥΠΑΑΤ από την Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ

«Είναι σίγουρο ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ έχουμε μια ξεκάθαρη αντίληψη για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Θεωρούμε  ότι αποτελούν το εργαλείο εκείνο που μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο αλλά και να χαράξει πολιτική στο χώρο.

Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι ούτε η χθεσινή, ούτε και η σημερινή λειτουργία είναι αυτό που χρειάζεται ο συνεταιριστικός χώρος.

Εμείς λέμε όχι στους συνεταιρισμούς – σφραγίδες που έχουν ως μοναδική τους λειτουργία την εκλογή αντιπροσώπων, γιατί έτσι προκύπτει μια σύνθεση στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανά ,  που δημιουργεί  ένα βασικό ερώτημα : Ως πότε στο κάδρο  των συνεταιριστικών οργανώσεων  θα εμφανίζονται  τα ίδια  πρόσωπα ;

Κ ι  εμείς  θέλουμε αλλαγή του πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.

Λέμε ναι  στην ανασυγκρότηση  των συνεταιρισμών, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις:

     - Θέλουμε Συνεταιρισμούς και Ενώσεις που να λειτουργούν από  κάτω   προς  τα πάνω, με δημοκρατική λειτουργία , με συμμετοχή όλων και με καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες εκπροσώπησης.

-  Θέλουμε μία συνεταιριστική μερίδα να αντιστοιχεί σε μία και μόνο ψήφο. Δεν πρέπει να  εξαρτάται ο αριθμός των ψήφων του κάθε αγρότη από τα στρέμματα που θα διαθέτει ή γενικότερα την αξία της παραγωγής, που θα έχει.

-  Επιθυμούμε τον παραγωγικό προσανατολισμό των συνεταιρισμών .                          

-Επιθυμούμε τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο από τα μέλη του συνεταιρισμού όλης της διακίνησης των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και στο πιάτο του καταναλωτή.

 Επί της ουσίας, ζητούμε μία διαφορετική αγροτική πολιτική στο σύνολό της, που θα δίνει πρόσβαση, σε όλους και όλες που θέλουν να παράγουν, αλλά και στο πλαίσιο της οποίας να επιλέγουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τι θα παράγουν σύμφωνα με τις ανάγκες του κόσμου .»

To Γραφείο Τύπου