Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/07/2012

Συνέντευξη του εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Π. Σκουρλέτη στο Βήμα FM (Δημ. Τάκη)

 


 

-       Πριν από λίγο ο κ. Τσούκαλης, σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Τσίπρα να μην δεχθεί τους εκπροσώπους της τρόικας, είπε ότι είναι μια λανθασμένη απόφαση. Και πρέπει να σας πω ότι η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει γενικώς συζητήσεις. Και το ερώτημά μου είναι, μαζί με το σχόλιο το δικό σας, εάν ο κ. Τσίπρας σκοπεύει με κάποιον άλλον τρόπο να βοηθήσει, αυτό που λέμε, στην εθνική προσπάθεια, ενδεχομένως με συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ή με πολιτικούς και με κόμματα που μπορούν να παίξουν ρόλο, από τη στιγμή που δεν θέλει, όπως βγήκε στη χθεσινή ανακοίνωση, να συναντηθεί με υπαλλήλους που έρχονται εδώ για να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά.

 

Είναι προφανές ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη  για το τι συνιστά εθνική προσπάθεια, εμείς και η κυβέρνηση. Δεν είναι εθνική προσπάθεια η υλοποίηση μιας πολιτικής η οποία βυθίζει τη χώρα ολοένα και περισσότερο στην ύφεση και εξοντώνει την κοινωνία. Γίναμε μάρτυρες μιας συνάντησης χθες των τριών συναρχηγών, των  εταίρων της νέας μνημονιακής κυβέρνησης, οι οποίοι ουσιαστικά είπαν ότι θα εφαρμόσουν το πακέτο των 11,5 δις ? που είχε προαποφασιστεί πριν τις εκλογές, το οποίο όμως υποτίθεται ότι θα το επαναδιαπραγματεύονταν. Ήταν η προεκλογική τους σημαία ότι θα επαναδιαπραγματεύονταν το μέγεθος, το ύψος και την εφαρμογή αυτών των μέτρων και παράλληλα αυτοί βγαίνουν και πανηγυρίζουν ότι δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα από τα 11,5 δις. Πρόκειται για μια πολύ καλή επικοινωνιακή προσπάθεια να κοροϊδέψουν τον κόσμο, αλλά που τελικά νομίζω ότι δεν θα έχει ανταπόκριση, γιατί ο κόσμος έχει αντιληφθεί, με βάση τα προβλήματά του, ότι ακολουθείται μια πολιτική η οποία είναι εντελώς αδιέξοδη.

Μας κατηγορούν ότι ήμασταν εκείνη η δύναμη η οποία θα οδηγούσε μέσω της ακύρωσης του μνημονίου τη χώρα έξω από την ευρωζώνη. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής. Δεν υπάρχει διέξοδος μ΄ αυτή την πολιτική…

 

-       Το διάβασα στην ανακοίνωσή σας χθες.. Αλλά φαντάζομαι ότι η εθνική προσπάθεια, έστω αν εσείς τη βλέπετε διαφορετικά και η κυβέρνηση διαφορετικά, το σύνολο του λαού έχει μια λογική την οποία τη βλέπει και εθνική προσπάθεια σημαίνει να πάει η χώρα κάνα βήμα πιο μπροστά και ο καθένας μπορεί από το δικό του μετερίζι, φαντάζομαι, σ΄ αυτό να βοηθήσει. Γι αυτό σας ρώτησα, από τη στιγμή που κόβετε τις γέφυρες  με τους εκπροσώπους της τρόικας, μήπως θα αναληφθούν κάποιες άλλες πρωτοβουλίες σε επίπεδο κρατών, σε επίπεδο πολιτικής πια  να μπορέσετε κι εσείς να πιέσετε από τη δική σας πλευρά  ως αξιωματική αντιπολίτευση κάποια πράγματα να αλλάξουν; Γιατί διαβάζω ότι υπάρχει πρόβλημα και με τη δόση του Αυγούστου… Και η δόση του Αυγούστου με την οποία πρέπει να πληρώσουμε και δάνεια που υπάρχουν και μισθούς και συντάξεις, τουλάχιστον όπως μας είχε πει η κυβέρνηση.. Δηλαδή είναι καλό όλη αυτή η συζήτηση που κάνουμε, αλλά όταν θα έρθουν τα πρακτικά πράγματα τι θα γίνει;…

 

Τα πρακτικά πράγματα τα βιώνει η ίδια η ελληνική κοινωνία με βάση τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Έχουμε πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις απ΄ αυτή την πολιτική. Η οριακή κατάσταση που βρίσκεται η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών δεν είναι θεωρητική προσέγγιση, είναι οδυνηρή πραγματικότητα.

Από κει και πέρα, εμείς στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων προφανώς θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να θέσουμε αυτό που είπε χθες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, την ανάγκη πια να γίνει μια έκτακτη συνάντηση κορυφής σε επίπεδο ευρωπαϊκό, όπου να τεθεί το ελληνικό θέμα, το οποίο βεβαίως συνδυάζεται με τον συνολικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της Ευρώπης απέναντι στην κρίση, με το πώς δηλαδή θα βγούμε από τη σημερινή βαθιά συστημική και δομική κρίση, η οποία φαίνεται ότι επεκτείνεται, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αυτό δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε από κοινού με τη σημερινή κυβέρνηση, γιατί άλλα λέει προεκλογικά και άλλα τελικά είναι διατεθειμένη να πράξει. Έχουν φαίνεται ένα άλλο διαφορετικό σχέδιο. Σήμερα αποτελούν τους πιο πιστούς συμμάχους της κας Μέρκελ, χωρίς να περιλαμβάνουν στις σκέψεις, στις προτάσεις τους,  προτάσεις αλλαγών για τον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα..

 

-       Εσείς αυτό που παρουσιάζουν ως κορυφαία επιλογή, δηλαδή την επιμήκυνση του μνημονίου, είναι κάτι στο οποίο διαφωνείτε;…

 

Η επιμήκυνση του μνημονίου από τη στιγμή που θα σημαίνει επιμήκυνση της ίδιας υφεσιακής πολιτικής, των ίδιων πολιτικών λιτότητας,  δεν συνιστά καμία διέξοδο. Δεν αποτελεί διέξοδο το να μείνει η χώρα  προσηλωμένη και να εφαρμόζει μια πολιτική η οποία έχει φανεί τι παράγει στο επίπεδο της οικονομίας και στο επίπεδο της κοινωνίας.

Άρα λοιπόν η επιμήκυνση θα είχε νόημα  από τη στιγμή που θα συνοδευόταν από ένα διαφορετικό πλαίσιο μιας άλλης αναπτυξιακής πολιτικής, η οποία θα είχε τα στοιχεία της κοινωνικής προστασίας, θα είχε στο επίκεντρό της το θέμα της ανάπτυξης με διαφορετικούς όρους, που στην πράξη θα συνιστούσε μια υπέρβαση των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.

 

-       Πάντως να υποθέσω ότι με βάση και τη χθεσινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, να κόψει τις γέφυρες με τους εκπροσώπους της τρόικας, από δω και πέρα δεν θα είστε διατεθειμένοι ούτε να συνομιλείτε μαζί τους, ούτε πολύ περισσότερο να μπείτε σε μια λογική διαπραγμάτευσης και από την πλευρά σας ως αξιωματική αντιπολίτευση για κάποια πράγματα που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον και που θα συνιστούσαν, τουλάχιστον με τη λογική της κυβέρνησης, μια αναδιαπραγμάτευση κι ένα νέο μεσοπρόθεσμο;…

 

Να διαπραγματευτούμε τι; Τα μέτρα σφαγιασμού ή τον τρόπο υλοποίησης των 11,5 δις ή τα επιπλέον 3 συν 2 δις πακέτα μέτρων που ζητάει η τρόικα. Μα ξέρουμε ποια είναι η κατάληξή του. Όχι, δεν θα διαπραγματευτούμε. Και με ποιους;  Με την ευρωπαϊκή υπαλληλία; Είναι αν θέλετε και υποτιμητικό πρωθυπουργός να έχει συνομιλητές του όχι τους ευρωπαίους ομόλογούς του, αλλά να έχει τους υπαλλήλους τους. Αυτή την εθνική ταπείνωση θα πρέπει κάποια στιγμή να την θέσουμε στο τραπέζι. Γιατί θα πρέπει ο κ. Τόμσεν να είναι συνομιλητής του Έλληνα πρωθυπουργού, όποιος κι αν είναι αυτός; Ας είναι ένας αντίστοιχος υπάλληλος εάν θέλει η κυβέρνηση να εξακολουθήσει να υλοποιεί αυτή την πολιτική, που φαίνεται ότι θέλει.

Γιατί εμείς λέμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή τη στιγμή να επαναλαμβάνεται αυτό το μαρτύριο της σταγόνας για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

 

-       Άρα πολύ απλά μου λέτε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνομιλητή καθοιονδήποτε τρόπο η τρόικα θα πρέπει να τον ξεχάσει. Τέλος.

 

Βεβαίως. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, θα πρέπει να τον ξεχάσει.

To Γραφείο Τύπου