Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/11/2001

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΠΑΡΑΔΕΡΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Μετά την επιλογή του πολέμου και των βομβαρδισμών, ως απάντηση στη βία του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου εκ μέρους των ΗΠΑ, εκατομμύρια εξαθλιωμένων ανθρώπων Αφγανών και όχι μόνο, προσπαθούν να διαφύγουν σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, για να σωθούν.

Ταυτοχρόνως η συνεχιζόμενη έκρυθμη κατάσταση σε γειτονικές χώρες, όπως π.χ. στο βόρειο Ιράκ, οδηγούν σε μεγάλα κύματα προσφύγων. Οι 1200 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στη Ζάκυνθο έχουν συγκλονίσει με την περιπέτειά τους το Πανελλήνιο.

Πιστεύουμε ότι:

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να αποδεχθεί τους διεθνείς κανόνες και να τους χαρακτηρίσει ως πολιτικούς πρόσφυγες

Να κινητοποιήσει κονδύλια μέσω της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και΄ όχι μόνο, προκειμένου να ανακουφίσει αυτούς τους ανθρώπους, να τους στεγάσει (κέντρα υποδοχής, ξενώνες διαμονής κ.λπ.) και να τους προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Να αναλάβει πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για αναλογική υποδοχή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών και να πάρει την ευθύνη που της αναλογεί.

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να δώσει λύση στο πρόβλημα και να καταλάβει ότι η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη δεν είναι υπόθεση λόγων αλλά έργων.

Τμήμα Δικαιωμάτων