Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
20/07/2012

Αποσπάσματα ομιλίας Ρένας Δούρου στο πλαίσιο του Θερινού Πανεπιστημίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Δικτύου Transform στην Πορταριά.

Η Ρένα Δούρου, μιλώντας στην ολομέλεια του θερινού Πανεπιστημίου, με θέμα «Η κρίση στην Ευρώπη ως μέρος της παγκόσμιας κρίσης», τόνισε μεταξύ άλλων «ότι ο κύριος λόγος που η σημερινή κρίση έχει λάβει μια άκρως επικίνδυνη μορφή, μια μορφή που υπερβαίνει τη συνηθισμένη έκταση των οικονομικών κρίσεων, είναι το γεγονός ότι έχει αγγίξει, με την έννοια της αλλοίωσης, τον σκληρό πυρήνα της δημοκρατίας. Έχει διαπράξει, με άλλα λόγια, μια ύβρη, αναιρώντας την αντιπροσωπευτικότητα της δήμο-κρατίας, και καθιστώντας την ένα απλό παιχνιδάκι συσχετισμών, των οποίων γνωρίζουν, οι επαΐοντες, εκ των προτέρων το αποτέλεσμα».

«Το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο πρότυπο εμφανίζεται ως ολοκληρωτικό» σημείωνε χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Και βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι στο στόχαστρο του νεοφιλελεύθερου προτύπου βρίσκονται σήμερα τα εργασιακά δικαιώματα. Πρόσφατα, για παράδειγμα, ιταλίδα υπουργός της κυβέρνησης Μόντι, δήλωνε ότι το δικαίωμα στην εργασία δεν είναι δα και αυτονόητο…» (…)

Αφού επεσήμανε τις αυταρχικές μεθόδους επιβολής των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη, που γυρίζουν τον κόσμο της εργασίας στον 19ο αιώνα, η Ρ. Δούρου, παρατήρησε: «Έτσι, σιγά – σιγά η Γηραιά Ήπειρος από παράδειγμα προς μίμηση καθίσταται παράδειγμα προς αποφυγή, στο μέτρο και στο βαθμό που οι πολιτικές της ελίτ έχουν αποφασίσει να εγγράψουν το παρόν και το μέλλον τους σε ένα διπλά συντηρητικό πρόγραμμα: οικονομικής λιτότητας από τη μια, βίαιης καταστολής κάθε αντίδρασης, από την άλλη». «Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, ενώπιον αλλαγής του ευρωπαϊκού παραδείγματος προς όφελος του κεφαλαίου και μιας πολιτικής ελίτ, που δείχνει αποφασισμένη να επιβάλλει πάση θυσία το σχέδιό της».(…)

«Παρόλα αυτά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σήμερα ο καπιταλισμός διέρχεται την πολλοστή πλην όμως καίρια κρίση του. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια φαινομενική αντίθεση καθώς το καπιταλιστικό σύστημα αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει το βασικό συμβόλαιο: την προσφορά απασχόλησης και ανάπτυξης, τη διασφάλιση ενός μέλλοντος που σήμερα διαγράφεται πιο αβέβαιο από ποτέ άλλοτε.

Η συνθήκη αυτή μπορεί ακριβώς να καταστεί και το «κλειδί» των μελλοντικών εξελίξεων – ειδικά στη σημερινή συγκυρία κατά την οποία ο κύριος εκφραστής του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού προτύπου, οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε φθίνουσα τροχιά».

Αφού επεσήμανε τον ανατρεπτικό ρόλο έναντι των ΗΠΑ, της ανάδυσης των BRICS, η Ρ. Δούρου υπογράμμισε: «η περιβόητη TINA (There Is No Alternative), δεν ισχύει. Γιατί εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο «κόκκος» που μπορεί να μπλοκάρει το σύνολο των αντιδημοκρατικών σχεδιασμών : η αντίδραση των πολιτών. Σε Ευρώπη και Αμερική. Στο πλαίσιο ενός όχι εύκολου ούτε δεδομένου αγώνα, με υποκείμενα τις αριστερές δημοκρατικές δυνάμεις, τους πολίτες που έχουν αποφασίσει να βάλουν φρένο στη χειραγώγηση της πολιτικής και της ζωής τους».

Στον αγώνα αυτό, ο «ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, και μέσω του ΚΕΑ, δηλώνει ʽπαρώνʼ. Για τους λαούς της Ευρώπης. Για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, για όλα δηλαδή τα απαράγραπτα δικαιώματα των πολιτών που σήμερα κάποιοι θέλουν να τα θεωρούν περιττές πολυτέλειες».

 

To Γραφείο Τύπου