Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/07/2012

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους Π.Γ. ΣΥΝ, υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική, για την κατάσταση στη Συρία

Τα  τελευταία 24ωρα κλιμακώνεται η εμφύλια διαμάχη στη Συρία με θύματα κυρίως τον άμαχο πληθυσμό, αλλά και με την δολοφονία ανώτατων αξιωματούχων του  Συριακού καθεστώτος, μετά από την τελευταία βομβιστική ενέργεια με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Οι απειλές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των ισχυρών κρατών της Ε.Ε. αυξάνονται, ενώ ο αναγκαίος ειρηνικός ρόλος του ΟΗΕ αποδυναμώνεται και εξασθενεί. Η ανάγκη άμεσου τερματισμού της βίας, της έναρξης διαλόγου όλων των πλευρών, η απεμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων από τις ένοπλες συγκρούσεις, τις οποίες υποστηρίζουν παραβιάζοντας την διεθνή νομιμότητα, είναι γεγονότα αναμφισβήτητα.

Η Ριζοσπαστική αριστερά είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην επανάληψη της τραγωδίας του Λιβυκού λαού με μια ανάλογη «Συριακή εκδοχή». Η μετατροπή χωρών σε «προτεκτοράτα» , με λαούς εξαθλιωμένους και όμηρους στον άγριο νεοφιλελευθερισμό είναι διαδικασίες που πρέπει να αποκρουστούν με την ενότητα  των προοδευτικών και  αντί-ιμπεριαλιστικών κοινωνικών πολιτικών δυνάμεων. Η υπόθεση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης, της λαϊκής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας είναι ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είναι αποκλειστική υπόθεση του Συριακού λαού να τις επιβάλλει. Τα τελευταία χρόνια ο ιμπεριαλισμός με τις πιο σύνθετες εκδοχές του και οι αντιθέσεις των μεγάλων δυνάμεων στις γεωπολιτικές εξελίξεις χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με συντονισμό και  σχέδιο για πρακτικά αποτελέσματα από την διεθνή κοινότητα και τα προοδευτικά κινήματα.

Για μια ακόμα φορά απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία. Το καθεστώς Άσαντ πρέπει να σταματήσει τώρα τις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

Ο λαός της είναι κυρίαρχος να αποφασίσει σε ειρηνικά πλαίσια να πάρει το μέλλον στα χέρια του. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η προετοιμασία τυχοδιωκτικών πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή απαιτούν την μη εμπλοκή της Ελλάδας, που αντί να είναι ουραγός στις εξελίξεις και υποστηρικτής του πολεμικών κραυγών  να βρεθεί στην πλευρά της μη συμμετοχής της χώρας μας με κανένα έμμεσο η άμεσο τρόπο σε διαδικασίες που θα  εμπλέξουν τον Ελληνικό λαό σε τραγικές περιπέτειες.

Καμία στρατιωτική βάση στην Ελλάδα στην υπηρεσία των γερακιών του πολέμου.

Κανένας Έλληνας στρατιώτης στην υπηρεσία των Νατοϊκών πολεμικών σχεδίων.

Καμία ομηρία της χώρας μας σε πολεμικά σχέδια περιφερικών η άλλων δυνάμεων που αναζητούν «νέες αποικιακές κτήσεις» στη Β. Αφρική, Μέση Ανατολή και Περσικό κόλπο.

To Γραφείο Τύπου