Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/07/2012

Η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ δεν θα πουληθεί σε όποιον προσφέρει την καλύτερη τιμή..αλλά σε όποιον συμφωνεί με την ενεργειακή πολιτική ΕΕ και Γερμανίας

Ν. Χουντής: Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, δεσμεύουν την Ελλάδα σε θέματα ενεργειακής πολιτικής αδιαφορώντας για τα πραγματικά ελληνικά συμφέροντα

Η κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου, που υπήρξε ο επίσημος «νεκροθάφτης» του σχεδίου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η διάδοχη κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί να μην πουλήσουν τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στην πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα τιμή αλλά έχουν δώσει και λευκή επιταγή για την ενεργειακή πολιτική στο θέμα των αγωγών.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας κ. Έντιγκερ, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Σε ερώτηση του ο Ν. Χουντής επικαλούμενος την «δεσμευτική» επιστολή  του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου προς τον κ. Οettinger, ο οποίος με υποτελές ύφος δεσμευόταν σε ενεργειακές επιλογές που αφορούσαν την ακολουθητέα πολιτική της Ελλάδας τόσο σε θέματα που έχουν σχέση με τη διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου από τη χώρα μας, όσο και με την πώληση των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Στην ερώτηση του ο Ν. Χουντής ζητούσε διευκρινήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικές με το περιεχόμενο της επιστολής αλλά και  για το νομικό καθεστώς που επιβάλλει την συνεκτίμηση και «άλλων»  κριτηρίων πέραν των καθιερωμένων σε άλλες περιπτώσεις.

Ο κ. Οettinger απαντάει με πολύ πατερναλιστικό ύφος για τη «δέουσα» πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, υποδεικνύοντας ότι η χωρά μας πρέπει «να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται από την περιοχή της Κασπίας προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη». Συγκεκριμένα αναφέρει: «…η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού και τις οδούς μεταφοράς όσον αφορά το φυσικό αέριο. Η δημιουργία των συνθηκών για μια ανοικτή αγορά ενέργειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, εάν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τις οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται από την περιοχή της Κασπίας προς την Νοτιανατολική Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».  

Συνεχίζοντας την απάντηση του και αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πώληση των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ καθιστά σαφή την προτίμηση του να πωληθούν ανεξαρτήτως τιμήματος σε όποιον συμμερίζεται την «κοινή» ενεργειακή πολιτική, δηλαδή να αποκλειστούν οι ρώσικες εταιρείες από τον διαγωνισμό των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ ή άλλες εταιρείες που δεν έχουν κατάλληλο πιστοποιητικό «κοινωνικών φρονημάτων». Λέει συγκεκριμένα: «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ως ενιαίας εταιρείας ή της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ ως χωριστών εταιρειών αναμένεται να διασφαλίσει – προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας – ότι κάθε αγοραστής θα πρέπει επίσης να παρουσιάζει με σαφήνεια τη στρατηγική του όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που προτίθεται να αγοράσει».

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση του Ν. Χουντή και απάντηση του κ. Οettinger.

Ερώτηση Ν. Χουντή: Μακροχρόνια Ενεργειακή Πολιτική της Ελλάδας.

Σε επιστολή προς τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (16 Απριλίου 2012), ο Επίτροπος για θέματα Ενέργειας κ. Έντιγκερ, αναφέρει ότι «Σημειώνω τις δεσμεύσεις σας, που είχαμε συζητήσει και τις οποίες μου επιβεβαιώσατε στην επιστολή σας. Πιο συγκεκριμένα, όπως  θα ξέρετε, είναι σημαντικό για μας, ότι δεν πρόκειται μόνο να εξετάσετε τα οικονομικά έσοδα, όταν θα αποφασίζετε για τον αγοραστή της ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, αλλά ότι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ενεργειακής πολιτικής, θα λαμβάνονται, επίσης, δεόντως υπόψη στην απόφαση σας».

 

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1.   Μπορεί να με πληροφορήσει ποια είναι η μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και πότε αυτή υιοθετήθηκε από τις ελληνικές αρχές; Ποια είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά της;

2.   Με βάση ποιο κανονισμό ή Οδηγία επιβάλλεται η συνεκτίμηση, «δεόντως», της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής, ταυτόχρονα με τα οικονομικά έσοδα;

 

Απάντηση κ. Οettinger:

«Όπως και για όλα τα άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει ενεργειακή πολιτική που θα έχει ως στόχο να προμηθεύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό σημαίνει γενικά ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού και τις οδούς μεταφοράς όσον αφορά το φυσικό αέριο. Η δημιουργία των συνθηκών για μια ανοικτή και ανοικτή αγορά ενέργειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, εάν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τις οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται από την περιοχή της Κασπίας προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη τους προαναφερόμενους στόχους κατά την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ, ως προς τους οποίους έχει δεσμευθεί βάσει των συμφωνιών με την Τρόικα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και ειδικότερα με τους κανόνες περί ανταγωνισμού, περιλαμβανομένου του κανονισμού 139/2004 για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων και της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια σχετικά με την ανεξάρτητη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου που προβλέπει η οδηγία 2009/73/EΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου (1)

. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ως ενιαίας εταιρίας ή της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ ως χωριστών εταιριών αναμένεται να διασφαλίσει – προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας – ότι κάθε αγοραστής θα πρέπει επίσης να παρουσιάζει με σαφήνεια τη στρατηγική του όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που προτίθεται να αγοράσει».

 

(1)EE L 211 της 14.8.2009
 

To Γραφείο Τύπου