Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/11/2001

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, είχαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος και ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Τάσος Τρίκκας.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Είναι ξεχωριστή τιμή να συζητά κανείς με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, έναν πνευματικό ηγέτη που διαδραματίζει ιστορικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα μεγάλα προβλήματα που συνέχουν σήμερα την ανθρωπότητα, για τις οικουμενικές αξίας που μπορούν να στηρίξουν τον άνθρωπο στην πορεία του για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Για το ανθρώπινο περιεχόμενο που πρέπει να έχει και η καθημερινότητα, αλλά και όλες οι συνθήκες και οι καταστάσεις της ζωής, χωρίς βία, φανατισμούς και πολέμους.
Παίρνει κανένας δύναμη μιλώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Είναι σαν να ανοίγουν οι ορίζοντες και οι καρδιές όλων μας. Η παρουσία του είναι διακριτή. Ο ρόλος του είναι διαμορφωτικός και δείχνει ότι μπορεί πράγματι ένα φωτισμένο μυαλό σήμερα να καταυγάζει τις σκοτεινές πλευρές της οικουμένης.
Για μένα είναι μεγαλύτερη η συγκίνηση να βρίσκομαι με τον Αρχιεπίσκοπο, γιατί έχω διατελέσει κα μαθητής του.

Λεωνίδας Κύρκος: Κάθε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο είναι μια πηγή και χαράς και προβληματισμού. Καθένας μας χαίρεται από τη φωτισμένη του σκέψη, από την ακούραστη δραστηριότητά του, που δείχνει και τους δρόμους στους οποίους θα μπορούσε να βαδίσει η Εκκλησία για να υπερβεί τα σημερινά χάσματα. Είναι ένα μήνυμα εξαιρετικά σημαντικό για όλον τον κόσμο που παρακολουθεί και μια πηγή αισιοδοξίας. Να είναι καλά ο Αρχιεπίσκοπος να μας έρχεται συχνά. Στην Ελλάδα έχει ένα ευρύτατο ακροατήριο που ζητά την δροσερή του σκέψη πέραν από φανατισμούς που ανοίγει δρόμους μέσα στα σημερινά σκοτάδια.

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ευχαριστώ θερμότατα, γιατί όλες αυτές τις επικοινωνίες για μένα είναι μια αδιάκοπη δυνατότητα νέων σκέψεων, νέων προβληματισμών και ευχαριστώ πάρα πολύ για την τόσο επαινετική στάση, η οποία με κάνει να αισθάνομαι δύσκολα τις τελευταίε αυτές ημέρες. Όταν οι άνθρωποι είναι τόσο καλοί και λένε τόσο επαινετικά πράγματα, ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι η καλοσύνη είναι σαν τον φακό, μεγαλώνει, όπως ο φακός, μερικά πράγματα. Νομίζω ότι πράγματι είμαστε σε μία κρίσιμη εποχή, με όλες αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και έχει τεράστια σημασία να δούμε με νηφαλιότητα, με θάρρος αυτό το οποίο υπάρχει και αυτό το οποίο έρχεται. Και ξέρετε τη βεβαιότητά μου ότι εγώ πιστεύω πως οποιαδήποτε βία στον όνομα τη θρησκείας, βιάζει την ουσία της θρησκείας και πρέπει οπωσδήποτε η θρησκεία να μείνει στον ρόλο της να αγκαλιάζει τους ανθρώπους, χωρίς ψευδαισθήσεις βεβαίως, με όλη την τραγικότητα που έχει η ανθρώπινη ύπαρξη και να τους βοηθεί σε μία υπέρβαση όλων αυτών των περιέργων συνδρόμων μίσους, εχθρότητας και αντιπαθείας και νομίζω ότι αυτό προσπαθούμε και στην Αλβανία να κάνουμε. Έχουμε, με τη βοήθεια του Θεού, μία ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία και, όπως είμαστε στο σύνορο αυτή τη στιγμή μουσουλμανικού και ορθοδόξου κόσμου, προσπαθούμε να δώσουμε ένα άλλο δείγμα γραφής.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου