Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/07/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου - Ο μηχανισμός Δημόσιας Υγείας της χώρας μας βρίσκεται υπό κατάρρευση!

Τα αυξανόμενα κρούσματα προσβολής από τον ιό του  Δυτικού Νείλου και μάλιστα  θανατηφόρα στα νότια προάστια και στο κέντρο της Αθήνας, φανερώνουν ότι ο μηχανισμός Δημόσιας Υγείας και προστασίας της χώρας μας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Το λεκανοπέδιο της Αττικής αφέθηκε στη τύχη της ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου.

Το 2010 λόγω Καλλικράτη και το 2011 και 2012 λόγω μνημονίου, περικόπηκαν οι δαπάνες για έγκαιρους ψεκασμούς κουνουπιών τον Απρίλιο-Μάιο όταν είναι στο στάδιο της προνύμφης.

Ως συνέπεια επανεμφανίστηκαν νοσήματα που είχαν εξαφανιστεί από τη χώρα μας όπως η ελονοσία, που μεταδίδονται μόνο μέσω μολυσμένων κουνουπιών και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς και κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, αρχικά σε αγροτικές περιοχές και στη συνέχεια στο κέντρο της Αθήνας από τη μετανάστευση των μολυσμένων κουνουπιών.

Είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθεί  επιδημία όχι μόνο σε αγροτικές περιοχές, αλλά και σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων.

Για την κατάσταση αυτή έχουν σοβαρές ευθύνες:

 

1)    Το Υπουργείο Υγείας που μόλις τον Ιούνιο του 2012 εκπόνησε το σχέδιο «Κένταυρος» για νοσήματα που μεταδίδονται από «διαβιβαστή» και  έχει όλη την ευθύνη για τη Δημόσια Υγεία της χώρας μας.

2)    Το ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή το ειδικό κέντρο έλεγχου και πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων,  που ενώ κατασπατάλησε με αδιαφανή τρόπο χρήματα του ΕΣΠΑ, απεναντίας δεν  προειδοποίησε  ως όφειλε για τον ολοφάνερα επερχόμενο κίνδυνο, ενώ διακρίθηκε  ως γνωστόν στο προεκλογικό κυνήγι  του Α. Λοβέρδου για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.

3)    Η Περιφέρεια ως αρμόδια για τους καθαρισμούς και ψεκασμούς ακάλυπτων  ρεμάτων, χειμάρρων, ποταμών που καθυστέρησε το διαγωνισμό για τους ψεκασμούς στην Αττική, όπως ομολόγησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.

Επιβάλλεται άμεσα:

1.        Να ληφθούν έστω και την ύστατη στιγμή όλα τα απαραίτητα μέτρα και να πάψει ο κ. Λυκουρέντζος να θέτει ως λογιστής ζητήματα κονδυλίων, όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία και η ζωή των ανθρώπων που ζουν στη χώρα.

2.        Να εξασφαλιστεί επάρκεια και ασφάλεια του αίματος στις Αιμοδοσίες των Νοσοκομείων και να διενεργηθεί ο  Μοριακός έλεγχος του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου  με κόστος αντίστοιχο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

 

Τμήμα Υγείας