Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/11/2001

Κλιμάκιο του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Ν.Κωνσταντόπουλου επισκέφθηκε τον καταυλισμό των προσφύγων στη Ζάκυνθο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους Γ.Αρμένη, Α.Λαδικό, Ν.Μπάρτζελη, τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου Ζακύνθου κ.Μοίρα, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Λιμενάρχη του νησιού και τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, συναντήθηκε με τις προσφυγικές οικογένειες, τα παιδιά και όλους τους πρόσφυγες και άκουσε το οδοιπορικό της ζωής τους και τα προβλήματά τους.

Από τα κλιμάκια των γιατρών του νοσοκομείου, των Γιατρών του Κόσμου, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων φορέων ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας, της διαβίωσης και τα προβλήματα των προσφύγων.

Επίσης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με το Νομάρχη Ζακύνθου κ.Γάσπαρο, με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο κ.Αγαλιανό και ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από την άφιξη των 750 προσφύγων.

Εν συνεχεία, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε:

"Το πρόβλημα των προσφύγων και των λαθρομεταναστών δεν είναι ένας ασύμμετρος κίνδυνος που απειλεί τον κόσμο. Είναι εντελώς προσδιορισμένο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα που ντροπιάζει τον κόσμο.

Ανθρωπισμός δεν είναι οι διώξεις και οι απελάσεις. Δικαιοσύνη δεν είναι η εγκατάλειψη και η επαναπροώθηση αυτών που ζητούν καλύτερη ζωή. Απεναντίας συνθήκες σαν κι αυτές αποτελούν βαρβαρότητα και βαρβαρότητα είναι κάθε κατάσταση η οποία προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ταλαιπωρεί την ανθρώπινη ζωή.

Είναι φανερό ότι μπροστά στην έξαρση του προβλήματος των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, υιοθετούνται αποσπασματικές και πρόχειρες αντιλήψεις, ενεργοποιούνται λογικές οι οποίες ουσιαστικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ουσία του.

Οι κοινωνικοπολιτικές αντιλήψεις για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών πρέπει να καλύπτουν και τους νέους κοινωνικούς κινδύνους που διαμορφώνουν συνθήκες εξαθλίωσης και αποκλεισμού για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρέπει να προάγουν τα κοινωνικά δικαιώματα και να καταπολεμούν την φτώχεια και τις ανισότητες.

Οι ισχυρές και αναπτυγμένες χώρες να αντιμετωπίσουν με διαφορετικές πολιτικές την ουσία των πολιτικών τους, διότι οι ισχυρές και ανεπτυγμένες χώρες είναι που με τις πολιτικές τους διαμορφώνουν τις μεγάλες ανισότητες και αδικίες. Αυτές οι χώρες δεν μπορεί μετά να προωθούν τακτικές απομόνωσης του προβλήματος ή στεγανοποίησής τους από τις συνέπειες του προβλήματος.

Σε όλους εκείνους οι οποίοι πανικοβάλλονται και θέλουν να κρατήσουν όσο γίνεται πιο μακριά το πρόβλημα, για να μην φανεί δήθεν ότι «η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι», λέμε αποφασιστικά ότι είμαστε και εμείς εδώ αποφασισμένοι να αγωνισθούμε, για να υπάρξουν πολιτικές αλληλεγγύης, προστασίας και αντιμετώπιση του προβλήματος. Λέμε αποφασιστικά ότι είμαστε κι εμείς εδώ, οι δυνάμεις της κοινωνίας, οι γιατροί, οι απλοί πολίτες, η πνευματική ηγεσία του νησιού αλλά και οι δυνάμεις της Αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, για να αντιτάξουμε πολιτικές προστασίας και όχι τεχνικές περιχαράκωσης και περιφρούρησης του προβλήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει υποδομές υποδοχής και προστασίας. Να επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική διαρκείας, που θα ξεκινά από την αντιμετώπιση του προβλήματος από την πρώτη μέχρι την ενσωμάτωση και τη νομιμοποίηση.

Να διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση πρόσθετες ενισχύσεις κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα, να προωθήσει διαδικασίες χορήγησης πολιτικού ασύλου, να διεκδικήσει στα πλαίσια της Ε.Ε. κοινή πολιτική, πολιτική κοινωνικής προστασίας και όχι καταδιωκτικής περιφρούρησης. Να μην απελάσει και να μην προωθήσει αυτούς οι οποίοι έκαναν μια μαρτυρική οδοιπορία ζωής, αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Δεν πρέπει να είναι προοπτική για τον 21ο αιώνα η Ευρώπη-φρούριο, ούτε τα κράτη να έχουν ως μοντέλο το μοντέλο του κράτους-κάστρο, γιατί έτσι δεν θα προαχθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις για την κοινωνική προστασία, ούτε θα εξασφαλισθούν σχέσεις αλληλεγγύης, πολυπολιτισμικής συνύπαρξης με ανεκτικότητα και σύνθεση στη διαμόρφωση της καθημερινής πραγματικότητας.

Οι ισχυρές και ανεπτυγμένες χώρες θέλουν τον κόσμο δικό τους και ει δυνατόν η κάθε μία για λογαριασμό της, αποκλειστικά δικό της.

Εμείς θέλουμε τον κόσμο όλων των ανθρώπων, όλων των πολιτών και πρέπει για όλο τον κόσμο να εξασφαλίσουμε αυτές τις πολιτικές της αλληλεγγύης, τον ανθρωπισμό και της συνύπαρξης.

Φαινόμενα σαν αυτά τα οποία ζούμε με αφορμή τους 750 πρόσφυγες στη Ζάκυνθο δείχνουν με κραυγαλέο τρόπο από τη μια μεριά την ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας και από την άλλη την κοινωνική ευαισθησία και την κοινωνική εγρήγορση της ελληνικής κοινωνίας.

Η Ζακυνθινή κοινωνία έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς, έδωσε δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικής υπευθυνότητας. ΄Εδειξε στην κυβέρνηση ότι αυτός είναι ο δρόμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η διεύρυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής προστασίας και όχι η ενεργοποίηση των μηχανισμών απέλασης, δίωξης και επαναπροώθησης..

Είναι από τα συγκλονιστικότερα βιώματα που μπορεί να έχει καθένας στη ζωή του. Να κρατά στα χέρια του ένα μωρό 25 ημερών, ένα μωρό 25 ημερών να είναι πρόσφυγας στον κόσμο του 21ου αιώνα. 145 παιδιά μικρότερα των 14 ετών, 300 παιδιά συνολικά μικρότερα των 20 ετών, κομματιασμένες οικογένειες, με άλλους στους τόπους καταγωγής και με άλλους εδώ να ψάχνονται να βρουν το πέρασμα προς την ελπίδα.

Τέσσερα περιστατικά άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, εκ των οποίων ένα πρέπει και να προωθηθεί για καλύτερη ιατρική αντιμετώπιση, 4 εγκυμονούσες οι οποίες δεν επιτρέπεται σύμφωνα με την γνωμάτευση των γιατρών να κινηθούν σε καμία περίπτωση. Πολλοί με συμπτώματα ασιτίας, αφυδάτωσης και μυϊκής εξασθένησης. Και επίσης πολλοί με ανεξίτηλα τα ίχνη επουλωμένων ή μη επουλωμένων τραυμάτων από βασανιστήρια πολιτικής καταδίωξης.

Το κλιμάκιο του ΣΥΝ και εγώ ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε έμπρακτα την τιμή στη Ζακυνθινή κοινωνία, που από τον βουλευτή μέχρι τον Δεσπότη και από τον απλό πολίτη, εργαζόμενο στο νοσοκομείο έως τον Νομάρχη, από τον Δήμαρχο μέχρι τον απλό οικογενειάρχη έδειξαν αυτή τη συγκινητική συμπαράσταση. Μια αγκαλιά ανθρωπιάς, μια ζεστή ανθρώπινη στήριξη σε ανθρώπους που βρίσκονται πέρα από το όριο του μαρτυρίου που μπορεί να αντέξει η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

΄Ηρθαμε εδώ σε έμπρακτη εκδήλωση της δικής μας αντίληψης ότι απέναντι στο πρόβλημα δεν πρέπει να υπάρξει η προχειρότητα και η σπασμωδικότητα που παρατηρούνται μέχρι σήμερα. Χρειάζεται ολοκληρωμένη και σχεδιασμένη πολιτική από τους χώρους υποδοχής μέχρι τις διαδικασίες ενσωμάτωσης, νομιμοποίησης και χορήγησης πολιτικού ασύλου.

΄Ηρθαμε εδώ για να δηλώσουμε ότι το πρόβλημα χρειάζεται διαρκή αντιμετώπιση. Τα παιδιά δεν μπορεί να είναι έγκλειστα,. Πρέπει να υποστηριχθούν ψυχολογικά, κοινωνικά και ανθρώπινα. Τα παιδιά δεν μπορεί να μην έχουν την αρωγή των ειδικών, την φροντίδα των δασκάλων, ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν μια διαφορετική σχέση με τη ζωή και όχι αυτό το αλαφιασμένο συναίσθημα του καταδιωκόμενου και του απελπισμένου να κυριαρχεί στη συνείδησή τους, Οι μανάδες δεν μπορεί να μεγαλώσουν τα παιδιά και οι άντρες δεν μπορεί να ψάχνουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για να βρουν τις διαμελισμένες οικογένειές τους και να τις συναρμολογήσουν.

Χρειάζεται λοιπόν μια διαρκής παρουσία, μια διαρκής στήριξη.

Εμείς λέμε μπράβο στην κοινωνία της Ζακύνθου, μπράβο στους γιατρούς , στο νοσοκομείο, στους φορείς, στους Γιατρούς του Κόσμου, στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, στους παπάδες, στους επαγγελματίες, σε όλους.

Θέλουμε από την πλευρά μας, ως έμπρακτη έκφραση αυτής της απόφασής μας, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους να βρούμε μια οικογένεια με παιδιά και να την θέσουμε συμβολικά υπό την στήριξη του Συνασπισμού. Υπάρχουν οικογένειες με 4 και 5 παιδιά. Θέλουμε μία από αυτές τις οικογένειες συνολικά να την υιοθετήσουμε, παρέχοντάς την όλη την κοινωνική, νομική και την οικονομική στήριξη που μπορεί να της παράσχουμε".

Για την συμφωνία επανπροώθησης που υπέγραψαν Ελλάδα-Τουρκία

"Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι έντονο και οξύ και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ουδέτερους μηχανισμούς, με απρόσωπες διαδικασίες.
Σήμερα η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια απειλούνται από νέους κοινωνικούς κινδύνους ή αντιμετωπίζουν κρίσιμες ανάγκες επιβίωσης και κοινωνικής ένταξης. Ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες στις οποίες κυριαρχούν οι συνθήκες αποκλεισμών, βάρβαρης καταδίωξης, εξουθενωτικής μεταχείρισης, Δεν νοείται λοιπόν επαναπροώθηση, όταν γνωρίζουμε ότι επαναπροώθηση σημαίνει πέταγμα στον κοινωνικό Καιάδα, σε χώρες μαρτυρίου που η ανελευθερία και η καταδίωξη κυριαρχεί.
Για μας η χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει διαφορετικές πολιτικές, να πιέσει προς την Ε.Ε.
Δυστυχώς η Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου, δεν έχει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, ούτε γρήγορη και αποτελεσματική πολιτική νομιμοποίησης και ενσωμάτωσης".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου