Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/11/2001

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και οι Ν.Βούτσης και Στ.Πιτσιόρλας, μέλη της Π.Γ. συναντήθηκαν με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ.Κ.Λαλιώτη και τον υπεύθυνο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Δ.Καρύδη

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Ν. Βούτσης και Στ. Πιτσιόρλας, μέλη της Π.Γ. συναντήθηκαν σήμερα με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κ.Λαλιώτη και τον υπεύθυνο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ.Δ. Καρύδη.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχήθηκα στον κ. Λαλιώτη καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και κυρίως του ευχήθηκα από την θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να συμβάλει για την αποκατάσταση ενός σοβαρού και αξιόπιστου πολιτικού διαλόγου. Ιδιαίτερα σε ότι αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς πρέπει να τονίσω ότι το κλίμα είναι επιβαρημένο, με δεδομένες τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι θα είναι προς το συμφέρον της πολιτικής ζωής του τόπου αυτές οι σχέσεις να είναι ομαλές, αξιόπιστες και φυσιολογικές και προϋπόθεση βεβαίως γι αυτό είναι αυτό που τόνισε και ο κ. Λαλιώτης προηγουμένως ο σεβασμός των στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας της πολυκομματικής μας δημοκρατίας.

'Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΝ είναι κόμμα της προγραμματικής αντιπολίτευσης, διαφωνεί με την φιλοσοφία η οποία κυριαρχεί στην κυβερνητική πολιτική και γι αυτό το λόγο ο ΣΥΝ ασκεί ουσιαστική προγραμματική αντιπολίτευση προς αυτή την πολιτική. Δικός μας στόχος είναι να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική προς την κατεύθυνση των προοδευτικών επιλογών. Και σ'αυτόν τον στόχο εντάσσουμε όλες μας τις πρωτοβουλίες μέσα στη Βουλή αλλά και μέσα στην κοινωνία.

Υπ' αυτή την έννοια λοιπόν θέλω να ξεκαθαρίσω με σαφήνεια ότι εμείς δεν αρνούμαστε το διάλογο με το ΠΑΣΟΚ. Βλέπουμε όμως το διάλογο ως ένα ουσιαστικό στοιχείο της προγραμματικής μας αντιπολίτευσης. Ως ένα ουσιαστικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής μας λειτουργίας. Αγωνιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για να αλλάξουμε την κυβερνητική πολιτική. Αγωνιζόμαστε για να πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας θέσεων. Αγωνιζόμαστε για να αποκρούσουμε επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής με τις οποίες δεν συμφωνούμε.

Επομένως, ο διάλογος για μας είναι όπλο, δημοκρατικό και κοινωνικό όπλο για να προωθήσουμε τον κεντρικό μας στόχο, για την αλλαγή των ασκουμένων πολιτικών.

Θέλω να αναφερθώ και σε αυτό που προκύπτει από την τελευταία σφυγμομέτρηση. Είναι κάτι το οποίο και συζητήσαμε και θα συζητήσουμε. Στην τελευταία σφυγμομέτρηση διαπιστώνεται ότι μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δυσχεραίνεται να βρει διαφορές ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και στην πολιτική της Ν.Δ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι πρόβλημα της Ν.Δ. Και αυτή η εικόνα πιστεύω ότι από μόνη της δικαιώνει την χρησιμότητα και το ουσιαστικό περιεχόμενο που έχει η προγραμματική αντιπολίτευση του ΣΥΝ. Γιατί οι διαχωριστικές γραμμές καθορίζονται με βάση τις πολιτικές που εφαρμόζονται και με βάση τα προγράμματα που προωθούνται.

Πιστεύω λοιπόν ότι με δημοκρατική ειλικρίνεια και με αμοιβαίο σεβασμό ένας κοινωνικός και πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας είναι στοιχείο που εξυγιαίνει το πολιτικό μας σύστημα, είναι στοιχείο το οποίο μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα από το σημερινό που υπάρχει.

Και πάλι, ευχήθηκα στον κύριο Λαλιώτη να τα πάει καλά.

Για συνεργασία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση. Ο ΣΥΝ είναι κόμμα της αντιπολίτευσης από θέσεις δημοκρατικής Αριστεράς, κοινωνικών κινημάτων και Οικολογίας. Κατά συνέπεια, η ευθύνη η δική μας είναι να ελέγχουμε την κυβέρνηση με βάση τις προγραμματικές μας θέσεις. Την ευθύνη των αποφάσεων την έχει βεβαίως η κυβέρνηση. Αυτά ούτε εμείς τα αγνοούμε ούτε το ΠΑΣΟΚ τα αγνοεί.

Αντιπολίτευση κάνουμε. Και μακάρι η αντιπολίτευσή μας να είναι επωφελής για τον τόπο και για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να ελέγχουμε την κυβερνητική πολιτική, αλλά λέμε ότι δημοκρατική αξία αυτοτελής είναι ο πολιτικός διάλογος. Δεν είναι πολιτική δημοκρατική μεθοδολογία ούτε ο παραγοντισμός ούτε ο διεμβολισμός ούτε ο μικρομεγαλισμός ούτε ο ηγεμονισμός.

Θέλουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε αυτή τη δημοκρατική αξία του διαλόγου, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε και την κοινωνία αλλά και τα πολιτικά πράγματα.

Για τις δημοτικές εκλογές εγκαίρως ο ΣΥΝ έχει καθορίσει την τακτική του. Δεν είναι ζητήματα τα οποία μας απασχόλησαν.

Επιθέσεις φιλίας από ΠΑΣΟΚ

Εύχομαι και θέλω να υπάρχει ουσιαστικός, ωφέλιμος και αξιόπιστος πολιτικός διάλογος. 'Αλλωστε, μέσα από το διάλογο εμείς ζητάμε τη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα στηρίξει μια εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας, μέσα από το διάλογο ζητάμε και την αλλαγή των συσχετισμών.
Με αυτή την έννοια λοιπόν εύχομαι και θέλω, και από την πλευρά του ο ΣΥΝ θα αγωνιστεί για να υπάρχει αξιόπιστος και ουσιαστικός διάλογος. Είναι θετικό στοιχείο ότι και ο κ. Λαλιώτης προηγουμένως επεσήμανε ορισμένες μη καλές πλευρές οι οποίες επιβάρυναν το κλίμα, το πολιτικό κλίμα.

Εκλογικός νόμος, αλλαγές στην Τ.Α. - Συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου

Όπως σας είπα εμάς μας ενδιαφέρει μέσα από τον διάλογο να αλλάζουμε και να επηρεάζουμε την κυβερνητική πολιτική. Ο προγραμματικός διάλογος αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε προηγουμένως ο κ. Λαλιώτης, ότι τα προγράμματα και τις θέσεις του κάθε κόμμα τις παλεύει. Εμείς τις παλεύουμε από θέσεις αντιπολίτευσης για να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, γιατί εκτιμάμε ότι στον τομέα της εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στον τομέα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος τις κυβερνητικές επιλογές δεν μπορούμε να τις νομιμοποιήσουμε και να τις αποδεχτούμε. Θέλουμε να τις αλλάξουμε. Ως προς το ειδικότερο θέμα που θίξατε, εμείς γνωρίζετε ότι έχουμε πάγια θέση να υποστηρίζουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Εκτιμάμε ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος χάθηκε η ευκαιρία μέσα από τη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να αλλάξει η διαδικασία αυτή και να πάμε στις επόμενες εκλογές με διαφορετικό εκλογικό νόμο. Ότι θα πάμε με τον ίδιο εκλογικό νόμο, εμείς το επισημάναμε ως ένα αρνητικό φαινόμενο. Στον διάλογο για τον εκλογικό νόμο, βεβαίως, θα προσέλθουμε υποστηρίζοντας τη θέση μας για απλή αναλογική και λέγοντας «γιατί να κουβεντιάζουμε για το 2005; Θα ήταν καλύτερο να κουβεντιάζαμε για τις τωρινές εκλογές».

Ο ΣΥΝ είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την χρησιμότητα και την ωφελιμότητα του διαλόγου ως οργανικού στοιχείου λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Είναι αποφασισμένος ο ΣΥΝ να υπερασπιστεί μέσα από αυτόν τον διάλογο στην κοινωνία και στην βουλή, την αναγκαιότητα και την αυτονομία της Αριστεράς, τη χρησιμότητα της προγραμματικής παρέμβασης του ΣΥΝ, να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Για το πώς και πότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα δυσπιστίας ανάμεσα στα δύο κόμματα

Εμάς δεν μας απασχολεί το τι, πότε και ποιος έκανε τι. Εμάς μας ενδιαφέρει ότι η καθαρή προγραμματική αντιπολίτευση και η ειλικρινής αντιμετώπιση των άλλων κομμάτων από θέσεις αρχής διαμορφώνουν μεγαλύτερη ειλικρίνεια, διαμορφώνουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και καλύτερο κλίμα

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου